Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
dceři (2 roky) se asi 10 dní zpátky objevil jeden tenhle pupínek nad kolenem.
Teď v posledních dnech se jí zničehonic objevily další.
Nemá jich moc, zatím tak pět…
Chci se zeptat na vaše zkušenosti…nemůžou to být neštovice?
S dětmi teď moc do styku nepřišla, ale 2-3 týdny zpět jsme byly na dovolené, tam jich pár bylo (i když zdánlivě zdravých) a neštovice mají dlouhou inkubačku.
Nesvědí ji to, neškrábe se, což svědčí zase proti neštovicím.
Taky mi to připadá pomalé - jeden pupen má už dlouho, teď se přidávají další hodně pomalu.
Teplotu taky nemá.
Pupínky jsou na rukách a nohách.
Naše Mudr. má tento týden dovolenou, tak nevím, jestli s ní radši zajet do města na pohotovost nebo tohle neštovice nejsou a zbytečně…?
Máte nějakou zkušenost?
Rekla bych ze asi jo
Ale teda vysevaji se hodne pomalu. Zasla bych jen do lekarny pro nejake mazani na to.
@Fircon Dle prostředního obrázku bych řekla, že ano dle ostatních štípnutí. Na živo je už poznám na 100%
pupínek je naplněný tekutinou a vypadá jak puchýř výsev většinou přes noc a teplota být nemusí. Když píšeš že už je má pár dní to by už byli prasklé.
Nemyslím si, že to jsou nestovice, protože je zrovna prodělali obě moje děti a od prvního pupínku se do 24 hodin objeví další a mnohem více a tvoří se dohromady 5 dní. Svedit nemusí, malé to nesvedilo vůbec.
@barabasek Na štípance to nevypadá… Jsou tvrdší a nehojí se.
Další věc - pokud by to neštovice byly, ale nesvědí, teplota není, Mudra není k dispozici, takže nám nic neřekne…
Je třeba to nějak léčit nebo lze dítě nechat „tak“? Může to mít následky?
Klidový režim nehrozí, je jak šídlo pořád…
@Fircon pokud nesvedi, není potřeba mazat, nechat volně, ať se ji to zahoji
@Fircon Neřekla bych, že jsou to neštovice. Věř mi, že bys to poznala. Pět pupínků a k tomu jeden před 10 dny je fakt málo. Neštovice provází velká únava a velký výsev přes noc, jako první to mají děti v hlavě. A svědit to taky nemusí
Jo a vždycky by je měl diagnostikovat dr., my se byli ukázat s oběma dětmi - právě proto, že matky dost často vidí pár pupínků a hned jsou z toho neštovice ![]()
Mě dr řekla že pro neštovice je tipicke že pupinky musí být na hlavě. Jestli máte jen tyhle tři a do 24 h se neudělaji další tak to nestovice nejsou
@Fircon prostredni fotka rozhodne na nestovice vypada, je tam ten puchyrek, pomaly vysev klidne muze byt, synovi se udelal jeden pupinek, ktery ani na nestovici nevypadal, az asi po 4-5 dnech dalsi a u toho uz bylo vcelku jiste, ze to nestovice je, do 3 dnu uz pak byl obsypany.. jinak muj chlap mel nestovice pred 3m taky, malej to chytil od nej, a tvrdi, ze prvni pupinek mel uz cca tyden az 10 dni predtim, nez se naplno projevily
svedit to nutne nemusi, teplota byt taky nemusi..
my jsme nijak nelecili, akorat na slunicko nesmel, jinak nic, u dr. jsme nebyli, jen jsem telefonicky ohlasila, ze ma nestovice (vzhledem k chlapovi to bylo jasne), akorat davejte pozor, aby se mu nejaky pupinek neudelal na oku/v oku, to je pak nutne resit na ocnim
Dle obázku to jako neštovice vypadá. Já bych ještě vyčkala. To před deseti dny mohl být jen štípanec a neštovice se dělají až teď. Jinak ten výsev do pěti dnů není úplně pravda. Mým dětem se vysypávaly taky dlouho a poslední neštovice (mezi prsty na rukách) se udělala až deset dní po té první. Taky jsem se divila, ale prostě možné to je.
Tak možná počkám do čtvrtka, to mají ordinační den na kožním.
A když ještě něco přibude, tak tam zajdeme… POkud by to nebyly neštovice, stejně nás tam Mudr. asi pošle…
Dcera mela taky jen 5nestovic. Ale vysev behem 2dnu. Ale nic ji nebylo, zadna unava, zadna teplota a ani svedeni. Pupinky moc nalite nemela. Stejne jako ty na obrazku.
…Tak jeden pupen nalezen za krkem pod vlasy
víc nevím, má vlasů na tři děcka, moc tam toho asi jinak nenajdu ![]()