Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Můj přítel taky valil oči, když jsem mu řekla, že dítě chci až po svatbě. Řekl, že nad tím nepřemýšlel, že se ženit chce, ale nebral to jako prioritu. Tak jsem řekla, že se mi to nelíbí a že případné dítě by mělo moje jméno a ne jeho. Pak mu to docvaklo, že to není tak nepodstatná záležitost.
Po roce, co jsme spolu s manzelem zacali chodit, taky jsme si k vyroci koupili snubni prstynky. Bylo to romanticke a byl v tom i naznak jistoty… toho ze to opavdu myslime vazne. Doted si vzpominam na prodavacku, ktera to nejak nemohla pochopit, proc si kupujeme snubaky, kdyz se nebereme… Vzali jsme se za dalsich skoro 5 let…
![]()
@prcekniky píše:
Tak to je zase o tom, jak si to s majetkem dohodnou. My s přítelem chceme svatbu a stavět dům, ale bude smlouva, že dům je mého přítele, v té době už to bude manžel. Je to z toho důvodu, že financovat to bude přítel, takže v případě rozvodu by mu dům zůstal. A v případě jeho úmrtí by mi dům zůstal. Ale to je o domluvě mezi partnery.
Jenže dům budete financovat z vašich (i tvých) peněz, když budete manželé. Nebo je úplně oddělíte? Ale to stejně nejde, protože v manželství už jsou vaše. Takže vlastně budeš dávat peníze do něčeho co není ani nebude tvoje. Tohle třeba taky nechápu. Jednou budete manželé a bude to váš dům. Vem si, že přijde nějaká neodkladná důležitá platba do domu a zaplatíš to ty. Pak na to uděláte smlouvu, aby ti to v případě rozvodu vyplatil nebo jak to máte vymyšlené?
@maky 1993 Možná už to tu padlo, nečetla jsem všechno. Prsteny mi přijdou blbost bez svatby. Na tvém místě bych zvážila, jestli tu jeho nabídku k sňatku nevzít vážně i přes tvůj mladý věk. Až se budeš chtít vdávat, nemusí už taková nabídka přijít… Kromě toho dítě je obrovský závazek, skoro stejný jako svatba! A dítě už máte/budete mít. Tak tě možná úplně nechápu. Jako dobrý nápad by mi přišlo nechat si věnovat zásnubní prsten s tím, že se vezmete později, až budeš chtít i ty. Samotné prsteny mi přijdou jako kravina. ![]()
No ja si osobne myslim, ze je to blbost…ale jestli to tak chcete, tak si treba kupte i slona
Jsou to vase penize, tak si s nimi delejte co chcete, ne? Ale bud pripravena na to, ze snubak si lide vsimnou a nekdo se treba bude i ptat…nebo rovnou gratulovat k (neexistujici) svatbe;-)
@KvetinkaS jen bych dodala, že z mýho pohledu je dítě milionkrát větší závazek naž svatba…
@Laaja Asi takhle:Peníze máme a budeme mít oddělené. Dávno máme ujasněné, že se ho nebudu na mateřské prosit, aby byl tak hodný a dal mi nějaké peníze. To ani náhodou, v tom máme jasno. Prostě bude dávat tak, aby nebyl problém. On není lakomec
Spíš jde o to, že on má vyšší plat než já a i vzhledem k tomu že je starší a nebyl línej makat, aby si vydělal co nejvíc,,za mlada´´, tak má slušné peníze našetřené, popř. mu půjčí jeho rodiče. Já mám jen něco málo - v řádu desítek tisíc a od rodičů nic nedostanu. Takže by bylo blby, když on postaví za svoje peníze dům, pak se rozvedeme a on by mi musel půlku peněz vyplatit. Proto bude jeho dům ve smlouvě a samozřejmě náklady s tím spojené bude také financovat on. V případě, že by do toho šlo moje spoření a už by jsme to platili např. 80% on, 20% já, tak i to bude ve smlouvě a svoje peníze bych dostala zpět. V případě jeho úmrtí bude dům můj. Takhle to máme ujasněno a vyhovuje nám to oběma.
Tak já bych to nehrotila, ke svatbě musí člověk dozrát a pokud se na to zakladatelka necítí, proč by to měla lámat přes koleno? Svatbu můžou udělat pak kdykoliv. Ano, dítě je závazek, ale spokojenost vztahu svatba stejně nezaručí. Ta má význam snad jen z toho právního hlediska, ale snad vše, mimo toho vdovského důchodu, se dá řešit i sepsáním smlouvy u notáře, z hlediska majetku myslím a tak. Dokonce ani to omílané, že mi v nemocnici nesdělí zdravotní stav partnera kdyby se něco stalo atd. není až tak horké. Příklad z mého okolí: Mají dítě, nejsou svoji, chlap pracuje jako tesař, spadl při práci ze střechy, byl v bezvědomí v nemocnici, jeho družka tam přišla s rodným listem dítěte, kde byl uveden jako otec a normálně jí sdělili vše jako by byla manželka. Takže asi tak. Pak možná svatba je výhodná, že si může partner odečíst daně na manželku, ale to mi jako důvod ke svatbě přijde fakt o ničem. No ale na to se zakladatelka neptala. Jí jde o to, jestli není divný koupit si snubní prstýnky na vánoce? Za mě proč by to mělo být divný? Když chtějí a vyhovuje jim to, tak ať si dělají, jak to cítí. Ti kamarádi co jsem tu o nich psala to přesně tak mají, udělali si obřad jen tak sami pro sebe, kde si slíbili určité věci/ mimochodem na louce pod nádherným stoletým stromem, romantika jak blázen, kam se hrabe svatba a jsme jim to s manželem „odsvědčili“/
a stačí jim to, už jsou spolu nějak 10 let a jsou šťastní. Svatbu nechtějí ani jeden. A snubní prstýnky nosí taky. Takže za mě, ať si je klidně koupí i nosí, vždyť o co jde? Dnešní doba je tak benevolentní, někteří jsou manželé a naopak třeba snubáky nenosí a nedávají si ani při svatbě, takže toto bych fakt neřešila. Pěkný den.
Dotaz- na vdovský důchod má nárok každý? já myslela že jen člověk s nízkým příjmem a navíc jen krátce nebo ne??
sirotčí důchod snad nezáleží na manželství ne, ale na rodičovství ne?
Pokud spolu mají dítě je dítě dědicem po rodičcíh..
No kdyby mi přítel řekl, že nám koupí prsteny a čekala bych s ním dítě, tak si ho rozhodně vezmu. Sama tu píšeš, že ho miluješ a dítě je plánované. Moc takových chlapů se dnes nenajde, co by se do svatby hrnuli… A taky jsem zastáncem toho, že pokud je dítě, měla by být i svatba. Přítel chce dítě už tak půl roku - a já jsem řekla - napřed svatba. A nedávno jsem si všimla, že mi zmizel jeden prstýnek (že by podle něj snáhěl snubní??) - nechám se překvapit
hihihi Taky nemůžu říct, že bych se na to ve svých 22 cítila, ale vím, že s ním chci být už napořád, tak proč ne.
Já nevím, jak je to teď, ale kdysi bylo, že na vdovský důcod měl nárok každý pozůstalý z manželů, ale bylo to myslím jen na nějakou dobu, myslím na rok? Ale nechci se mýlit. Jak je to teď, vůbec netuším, nezjišťovala jsem.
Sirotčí důchod není závislý na manželství, tam je jedinou podmínkou, aby dítě toho otce/matku mělo uvedeno v RL. A dědictví ano, dítě dědí po rodiči, tzn. zase tu svatba nehraje roli, ta má význam jen v případě dědění pozůstalého manžela/ky.
Příspěvek upraven 24.10.12 v 23:05
Známá pobírala vdovský důchod do doby, než její syn vyšel školu. Pak měla utrum.
@Anonymní píše:
Dotaz- na vdovský důchod má nárok každý? já myslela že jen člověk s nízkým příjmem a navíc jen krátce nebo ne??
sirotčí důchod snad nezáleží na manželství ne, ale na rodičovství ne?
Pokud spolu mají dítě je dítě dědicem po rodičcíh..
@prcekniky píše:
@Laaja Asi takhle:Peníze máme a budeme mít oddělené. Dávno máme ujasněné, že se ho nebudu na mateřské prosit, aby byl tak hodný a dal mi nějaké peníze. To ani náhodou, v tom máme jasno. Prostě bude dávat tak, aby nebyl problém. On není lakomecSpíš jde o to, že on má vyšší plat než já a i vzhledem k tomu že je starší a nebyl línej makat, aby si vydělal co nejvíc,,za mlada´´, tak má slušné peníze našetřené, popř. mu půjčí jeho rodiče. Já mám jen něco málo - v řádu desítek tisíc a od rodičů nic nedostanu. Takže by bylo blby, když on postaví za svoje peníze dům, pak se rozvedeme a on by mi musel půlku peněz vyplatit. Proto bude jeho dům ve smlouvě a samozřejmě náklady s tím spojené bude také financovat on. V případě, že by do toho šlo moje spoření a už by jsme to platili např. 80% on, 20% já, tak i to bude ve smlouvě a svoje peníze bych dostala zpět. V případě jeho úmrtí bude dům můj. Takhle to máme ujasněno a vyhovuje nám to oběma.
Takže i vybavení domu, nábytek, spotřebiče atd.?
Přijde mi to zbytečně komplikované a nechci šťourat, jen se zajímám.