Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé mamči.
potřebovala bych poradit . Mám 21 měsíčního chlapečka. Začala jsem ho dávat na nočník od 18 měsíců a asi tři týdny před Vánoci na wc sedátko. V tom není problém, nevadí mu ani jedno. Vysazuju ho ráno po probuzení, po obědě před spaním, po spánku a před večerním koupáním. Když ho po:,–(ím, tak se téměř pokaždé vyčůrá. Měl i období, že skoro dva týdny i kakal je do wc. Neřekl si, ale vychytali jsme obvyklou dobu kakání. Posledních 14 dní ale zlobí, při vysazení se vzteká (pak se trochu zklidní, ale blbne, místo konání potřeby) a nechce se vykakat. Pak to udělá do plínky (ani ne myslím naschvál, ale při koukání na pohádku, když se soustředí,…). Jak ho mám naučit, aby mi to řekl, nebo aby to vůbec řekl. Podle mě tu potřebu už cítí, že něco bude. A mluví hezky, čí a kakat říct umí. A ještě se chci zeptat, jestli mu mám nechávat plínky, nebo ho nechat v teplákách bez ní. A co ty tréninkové natahovací plenky?
Děkuji předem za rady a tipy.
Ahoj, zkus mu dát zase nějakou dobu jen plínky, nebo trénovací kalhotky, tolhe se hodně doporučuje když dítě chytí nějaký blok. Nočník nech v rožku, řekni, že tam se kaká a čůrá a on se rozhodne jak bude chtít, nenuť. ![]()
Ahoj Janinko,
já si myslím, že když se jednou rozhodnete ukončit plínkování, tak by to mělo být definitivní. Prostě zatnout zuby a prát.
Pokud zjistíš, že na to dítě ještě nemá, tak se na měsíc, dva vrátit k plínkám, schovat nočník a ukázat až zase seberete plínky.
Alča.
Ahoj holky, prosim o radu, mam 11 mesicni dcerku, zacala jsem ji po spani davat na nocnik, curala tam uplne v pohode. pak ale byla u tchyne a ta ji zrejme na nocnik nutila. Ted se nocniku strasne brani, jakmile ji chci dat na nocnik prohne se jako luk a je konec…mate s tim nekdo zkusenost?prosim moc o radu…
Janina
Ahoj Jani. Řeším taky vztekání se, pokud jde o nočník. Těžko říct, co se v těch našich miláčcích bloklo. Možná ji tchýně nutila. Nebo nenaplácala dcerce, že se třeba nevyčůrala? Taky se u ní mohla z nočníku skoulet na zem a teď se bojí. Zkus se tchýně zeptat a dej vědět.
Pa, Janinka… ![]()
pry ji jenom zkousela na nocnik po:,–(it asi tak tri krat za den -zrejme ji to znechutila…jsem fakt bezradna, jak ji k tomu zase privest…janina
Jani, to asi bylo na 11-ti měsíční holičku moc, třikrát ji vy:,–(it na nočník. Předpokládám, že ji s nočníkem teprve seznamuješ. Já bych to nechala pár dní uležet a pak ji znovu po:,–(ila.
Hodně úspěchů, Jana…