Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Zumpa píše:
Takže není problém v Ikea, ale v tom, že to neumíš složit.
Problém je i v Ikea, protože díly kuchyňských skříněk na sebe překvapivě kolikrát nesedely, jako u jiného jejich nábytku, a manžel musel posouvat dírky, aby to pasovalo. A ze ho doma máme celkem dost, a vše jsme si montovali sami
nejsme jediní, co maji s temi kuchynemi tu zkušenost, chlap se o tom dal do řeči s kamosem a vyplynulo, ze ani jemu to sedelo a musel ty dírky někde prevrtavat a řešit, ze je to křivé.
Sektor je fajn do volného prostoru, ale pokud je to ode zdi ke zdi, do rohu nebo jinak atypicky, tak je ideál na míru.
Já si navrhla sama (ale kdysi jsem si tím za studentskch let přivydělávala, i ve spolupráci s truhlárnou). Zašla jsem do místní stavební firmy/ kuchyňského studia, vybrala si materiály, nechala nacenit a vyrobit na míru. Levné to zrovna nebylo, ale splácet to nemusíme, normálně jsme si na to našetřili ![]()
Mame Katalpu 5 let a spokojenost. Od planu, realizaci, “drobnou” reklamaci (remeslnik ktery prisel udelat dodelavku udelal dulek v pracovni desce - vymena cele desky). Po 5 letech stale jak nova a bez zavady.
@Zumpa píše:
Takže není problém v Ikea, ale v tom, že to neumíš složit.
@ugluk píše:
Sektor je fajn do volného prostoru, ale pokud je to ode zdi ke zdi, do rohu nebo jinak atypicky, tak je ideál na míru.
Já si navrhla sama (ale kdysi jsem si tím za studentskch let přivydělávala, i ve spolupráci s truhlárnou). Zašla jsem do místní stavební firmy/ kuchyňského studia, vybrala si materiály, nechala nacenit a vyrobit na míru. Levné to zrovna nebylo, ale splácet to nemusíme, normálně jsme si na to našetřili
Kazdy prostor je atyp
.
Mame rohovou, malou a krivou zed.
Desku mame dojetou az ke zdi, pod ni na konci volny prostor na trideny odpad. Na druhe strane se delala pricka mezi sporakem a lednici podle rozmeru skrinek.
Krivou zed dorovnal remeslnik upravou desky.
Vsechno jde, kdyz se to dobre vymysli.
@Lucie_Sx každý prostor rozhodně není atyp.
Já nestavěla příčky podle skříněk, potřebovala jsem nacpat kuchyň do stávajícího prostoru tak, abych ho na maximum využila. Jedno rameno L od rohu do rohu, druhé volné. Nechtěla jsem nikde žádné díry a prostoje, ani deseticentimetrová zaslepení (a kdybych tam skládala sektor, tak by prostě zaslepení bylo ohromné - dvířka se dělají po 5, u větších rozměrů pak po 10 cm). Chtěla jsem přesné skříňky na přesném místě, stylem - tady kousek otevřené poličky na kuchařky, nad tím otevírací dvířka. Chtěla jsem to až do stropu, a to jako fakt plně využitelný prostor až do stropu a zároveň tak, aby kombinace otevírání a prosklení pomohla tomu, aby to nepůsobilo jako jedna souvislá plocha. Jako jasně, kdybych jó chtěla, nějak tam do toho ten sektor naskládám, ale jednak by to neodpovídalo mm představám, druhak množství energie a různých úprav by mě možná stálo víc, než to mít celé na míru a bez starostí.
Já nemám vůbec nic proti sektoru, pokud nemám moc peněz a nesejde mi na detailech, no a samozřejmě pokud vyberu sektor kvalitní (to, co tam bylo předtím, byla jedna velká hrůza). Ale pokud mám specifický prostor, specifické požadavky, chci kuchyň na půl života a nemusím počítat každou korunu, kuchyně na míru má fakt dost do sebe.
Prostě jsem dlouhé roky žila s kuchyní, kterou předchozí majitel koupil asi někde jako celek za 10 000. Jako vařit se v tom samozřejmě dalo a štvalo mě milión detailů, takže jsem věděla, že až si tam jednou pořídím novou, bude to absolutně podle mých představ, žádné kompromisy
A když jsem si to namalovala, bylo mi jasné, že tohle ze sektoru fakt nepostavím. Do jinch prostor a s jinými představami sektor úplně na pohodu.
@ugluk píše:
@Lucie_Sx každý prostor rozhodně není atyp.
Já nestavěla příčky podle skříněk, potřebovala jsem nacpat kuchyň do stávajícího prostoru tak, abych ho na maximum využila. Jedno rameno L od rohu do rohu, druhé volné. Nechtěla jsem nikde žádné díry a prostoje, ani deseticentimetrová zaslepení (a kdybych tam skládala sektor, tak by prostě zaslepení bylo ohromné - dvířka se dělají po 5, u větších rozměrů pak po 10 cm). Chtěla jsem přesné skříňky na přesném místě, stylem - tady kousek otevřené poličky na kuchařky, nad tím otevírací dvířka. Chtěla jsem to až do stropu, a to jako fakt plně využitelný prostor až do stropu a zároveň tak, aby kombinace otevírání a prosklení pomohla tomu, aby to nepůsobilo jako jedna souvislá plocha. Jako jasně, kdybych jó chtěla, nějak tam do toho ten sektor naskládám, ale jednak by to neodpovídalo mm představám, druhak množství energie a různých úprav by mě možná stálo víc, než to mít celé na míru a bez starostí.
Já nemám vůbec nic proti sektoru, pokud nemám moc peněz a nesejde mi na detailech, no a samozřejmě pokud vyberu sektor kvalitní (to, co tam bylo předtím, byla jedna velká hrůza). Ale pokud mám specifický prostor, specifické požadavky, chci kuchyň na půl života a nemusím počítat každou korunu, kuchyně na míru má fakt dost do sebe.
Vzdyt v pohode, ja mam zase rada vsechno „z prken“ a navic nerada utracim za veci, tak mi nevadi, ze to vsechno neni uplne pintlich.
Už jsem různe za život realizovala pět kuchyni, všechny od truhláře. Já teda mám dost jasnou představu, jak to chci…
@Lucie_Sx píše:
Vzdyt v pohode, ja mam zase rada vsechno „z prken“ a navic nerada utracim za veci, tak mi nevadi, ze to vsechno neni uplne pintlich.
Já taky nejsem zrovna utrácecí typ, ale pak jsou věci, které pro mě mají ohromný význam a jako ne, že bych tam nekoukala na cenu, ale jsem ochotná za to dát dost majlant. A kuchyně mezi to patří… Ale plně chápu, že každý máme své priority.
@ugluk píše:
Já taky nejsem zrovna utrácecí typ, ale pak jsou věci, které pro mě mají ohromný význam a jako ne, že bych tam nekoukala na cenu, ale jsem ochotná za to dát dost majlant. A kuchyně mezi to patří… Ale plně chápu, že každý máme své priority.
Tojo, ono se to nezdá, ale s temi kuchynemi je to kolikrát dost oříšek
na stará kolena bych si možná nechala prihotovit kuchynku od Hanáka s kamennou deskou, ale teď jsem rada, ze máme něco, co je snadno nahraditelne a ani nemám náladu se tím zabývat a vymyslet, jak tam co má byt. I když je ta Ikea v něčem naprd, tak ale pokud by děti část zničily, koupíš si proste novou a vyměníš (pojezd, dvířka a podobne). V lince na míru těžko… a naše mláďata jsou nevyzpytatelná, ne teda ze by nabytek ničili svévolně nebo schválně, ale obcas se jim proste něco přihodí… ![]()
@Semtex proč to nevyměníš v lince na míru? Pojezdy a kování tam mají standardní od ověřeného výrobce a i kdyby náhodou už dan typ nevyráběli, tak bude mít jedno šuple jiný pojezd. Dvířka jsou opět od dodavatele dvířkoviny, sice na míru, ale udělají je kdykoliv zas. Jediné riziko je, že už nebudou dělat daný odstín (ale máme dost běžný), ale stejné riziko je i u Ikea, která to čas od času mění, o jiných ne tak velkých výrobcích sektoru ani nemluvím. Jo, určitě by výroba jedněch dvířek na míru byla dražší než si ten jeden kousek koupit z Ikea, to je holt riziko… ale popravdě si nevybavuji, kdy by kdo chtěl měnit dvířka… Ale reálné to je.
Máme Ikea, ale to hlavně kvůli ceně. Dost jsme se vydali z financí, tak Ikea byla jednoznačná volba a přijde mi v pohodě. Kvalitou mi přijde srovnatelná s jinými sektorovými kuchyněmi (a to i dražšími), a ani ta montáž nebyla tak hrozná. Montovali jsme si vše sami a i když sprostých slov padlo dost, tak to pořád nebyla taková tragedie jak říka Semtex.
Kdybych měla lepší budget, šla bych k truhláři. Pokud jste někde na severu ČR, mohu velice doporučit firmu Truhlářství Šilhán, ač jsem nakonec od nich kuchyň nebrala, tak jednání a profesionalita byla naprosto perfektní, nebo Dřevovýroba Jelínek. Od obou firem jsem viděla práci a vše vypadalo moc dobře.
Pokud byste šli spíše do sektorovky, řada řetězců (XXXLutz, Mobelix) nabízí německé kuchyně Nobilia, tam je kvalita taky více než dobrá.
Zkus oslovit kuchyňská studia a truhláře u vás v okolí, ty ceny se můžou poměrně hodně lišit.
Máme kuchyň Sykora. Byla tedy drahá, dost drahá, ale chtěli jsme kuchyň pěknou, neb je součástí obýváku, tak je hodně vidět. Zatím jí máme rok a půl, takže na nějaké hlubší hodnocení je brzy, ale zatím je ve 100% stavu bez jediné chybičky, vady, opravy…