Kamarádi?

1966
13.10.05 22:51

Kamarádi?!?

Ahoj holky,
vím, že tady podobné téma řešila nedávno Bludička, ale nedá mi to zeptat se znova. Z vašich odpovědí jsem si tak nějak sesumírovala, že je normální, když se malé prtě nechce dělit o své hračky…Dneska jsme měli návštěvu, známé s 2,5 letým klukem (našemu je 16měs.)-vidí se docela často, náš Tomík se vždycky směje, jen ho vidí, ale jakmile dojde na společné hraní, je konec srandy. Ten starší poslušně našemu vše odevzdává, ale ten ječí jak siréna a chce cokoliv, co si „kámoš“ vezme :cry:
Co myslíte, máme to lámat přes koleno a nechat si ho zvyknout spolupracovat s ostatními nebo je na to ještě moc brzy? Samozřejmě, že když mu vysvětluju, že kamarád mu taky své hračky půjčuje, když jsme u něj doma, vůbec nechápe…Nevím, kdo z toho byl více ze stresu - jestli náš Tomík nebo kamarád nebo my s manželem :roll:
Určitě si musí zvyknout dělit se s ostatními (nedovedu si to představit, až bude mít sourozence …nebo ve školce…nebo to přejde samo???), jenom nevím, jestli vůbec chápe, co se po něm chce…
Podělte se o své zkušenosti, prosím…
Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1089
14.10.05 00:25

Pokial je mne zname, tak deti do veku tusim 3 rokov sa spolu nehraju . Hraju sa pri sebe . Az ked sa zacnu skutocne hrat spolu, tak ma vyznam ich ucit, ze o hracky sa treba podelit, atd…
Myslim, ze sa nemusis bat. Vyrastie z toho.
 Pa!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
14.10.05 22:12

Ahojky,
taky právě procházíme podobným obdobím. Co jsem tak vypozorovala v okolí, je to od 1,5 roku (+-) normální a běžné, začínají se vymezovat svou identitu a chránit „svůj svět“. My jsme hodně vysvětlovali - moc to nepomohlo. Pak jsme přistoupili k názorným ukázkám - Aninka něco se řevem půjčila a kámoš/ka něco půjčil jí, příp. něco půjčila a za chvilinku jsme jí to dali zpět, aby věděla, že je to pořád její a že se to nikam neztratí. Během 14 dní do perfektně pochopila, osvojila si slovo pučí, pučí a celkem to jde. Svám oblíbencům ráda věci půjčuje, i když nechtějí, ale občas to příjde zkontrolovat. Samozřejmě, že vždycky nemá na půjčování náladu, nebo někdy v nestřeženém okamžiku něco někomu čmajzne (a vesele to komentuje pučí, pučí :D ), ale i tak si myslím, že je to pokrok.
Já bych to rozhodně nelámala přes koleno, dál trpělivě vysvětlovala a ukazovala. Ono to příjde, uvidíš.
 Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
14.10.05 22:36

Souhlasím - nelámat přes koleno, nestresovat se tím, nijak moc to neřešit, JE to v tomhle věku normální. Ale určitě má význam dítěti zkoušet vysvětlovat, co to znamená pujčit. Píše to i Matějček, že např. můžete dítěti ukázat, že tím udělá tomu druhému radost. Já když Matěj někomu neco půjčí, tak ho vždycky pochválím a tvrdím, že onen kamarád má radost. Jsou věci, které z ruky nedá, například Rolíka od Bořka :-))

martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
15.10.05 06:51

dělba

Ahojky, asi ti moc neporadím, Míša je zatím moc malý a když jsem měla dcerku v tohle věku, tak jakmile k nám přišli mrňousové, tak po nich startoval náš pes jakmile se dotkli jejích hraček, tak bylo vymalováno.Nikdo k nám už nechtěl a na návštěvách to bylo jiné. Jinak když šla do jesliček a pak následně do školky, byla úplně netěšená na kamarády, tak asi něco na té teorii nechat tomu volný průběh bude. Tak se držte, pa,pa věrka
P.S. dnes je Petrušce 11 a je z brášky úplně vedle, stará se jak může, ráno než jde do školy vstává dřív, aby si pohráli a to samé když přijde ze školy. Takže dělení o vše i lásku na 100 % funguje. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
15.10.05 17:18

Ahoj holky,
díky moc za odpovědi - Anulenko, chválím Aninku :D !!! Tak budeme asi „otužovat“ a čas od času to zkoušet. Jenom nevím, jestli mu vysvětlím, že má kamarád radost, většinou mé domlouvání pro samý řev stejně neslyšel :roll: Jo a ještě k první odpovědi - byla bych 100% spokojená, kdyby si Tomík hrál „vedle“ kamaráda, jenže on si nehraje ani „s“ ani „vedle“, ale „proti“ :twisted: No nic, snad to přejde…
Ahoj a díííík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.5.13 23:09

Omlouvám se, ale trošku z jiného soudku. Mám kamarádku, mám jí moc ráda. Pak mám taky kamaráda. bývalého spolužáka a seznámila jsem jí s kamarádem, za účelem jiným, než jak se to vyvinulo. TRápí mě to, že kamarádka je vdaná paní a má syna. Kamarád od nás bydlí 100 km a ona za nim o víkendech jezdí a chce, abych jí před manželem kryla. Prej se spolu jen „líbali“, ale to nevím. Štve mě na tom to, že má skvělého partnera, udělá co jí na očích vidí, pustí kdy a kam potřebuje, nechává jí teměř celou výplatu. I tak je nespokojená. Nevím, tohle je z mého pohledu, bojím se, že tím, že jsem je seznámila, jsem něco způsobila a teď mám divný až nepopsatelný pocit. Pořád o něm básní, jaký to je člověk, přitom já ho z nam déle a vím co to je zač. Nechápu své pocity, vždyť by mi to mohlo být vlastně jedno a pak je mi líto jejího manžela.. Co by jste udělali vy? Hlavně nechápu ten pocit, co v sobě mám

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.5.13 23:09

Omlouvám se, ale trošku z jiného soudku. Mám kamarádku, mám jí moc ráda. Pak mám taky kamaráda. bývalého spolužáka a seznámila jsem jí s kamarádem, za účelem jiným, než jak se to vyvinulo. TRápí mě to, že kamarádka je vdaná paní a má syna. Kamarád od nás bydlí 100 km a ona za nim o víkendech jezdí a chce, abych jí před manželem kryla. Prej se spolu jen „líbali“, ale to nevím. Štve mě na tom to, že má skvělého partnera, udělá co jí na očích vidí, pustí kdy a kam potřebuje, nechává jí teměř celou výplatu. I tak je nespokojená. Nevím, tohle je z mého pohledu, bojím se, že tím, že jsem je seznámila, jsem něco způsobila a teď mám divný až nepopsatelný pocit. Pořád o něm básní, jaký to je člověk, přitom já ho znam déle a vím co to je zač. Nechápu své pocity, vždyť by mi to mohlo být vlastně jedno a pak je mi líto jejího manžela.. Co by jste udělali vy? Hlavně nechápu ten pocit, co v sobě mám

• Citovat
  • Upravit
2528
13.5.13 23:29

,,

Příspěvek upraven 11.12.13 v 17:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.5.13 00:03

Hrozně mě mrzí její chování. Ona říká, že to tak má být a že v manželství šťastná není :-(

• Citovat
  • Upravit
16365
14.5.13 07:27

Neřešila bych to. Nejsi zodpovědná za její činy. Jen bych jí dala jasně najevo co si o tom myslím a že si zahrává s ohněm a že o nějakém krytí před manželem nemůže být řeč. Ale jinak že je to jistě jen její věc :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.5.13 13:43

Hodně mě to trápí, nemluví o ničem jiném než o něm.

• Citovat
  • Upravit
16365
14.5.13 21:53

To záleží v jakém smyslu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat