Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@misul2207 píše: Více
Já tomu rozumím, ale.. tohle je něco co si musí vybojovat sama, můžeš vysvětlovat. Můžeš říkat, jak to bude v dospělosti. No a ona tu zkušenost potřebuje získat, právě pro tu dospělost.
Můžeš říci - teď manipuluje, chce to a to. To lidé dělají i v dospělosti a je potřeba reagovat tak a tak a podobné vysvětlování (fungovalo mi to u pubertaku, srotovalo jim to pak v hlavě a trochu se poučili)
Raději bych tvořila bezpečí - přijde, když je problém. Než ji uzavírala - před dotazy zdrha.
Pamatuješ si na svoji základku? Alespoň tedy u nás to bylo každou chvíli, že s ta se s tou KA a s tou NEKA a za týden zase naopak ![]()
Netlač tak na pilu a nech dceru dýchat. Holt je z těch, které nepotřebují mít x kamarádek a stačí ji jedna dvě dobré. Jestli tyhle dvě dobré budou, se ukáže až časem. Ty vztahy ve třídě se budou vyvíjet a třeba si časem sedne zase s někým jiným.
P. S: Psát za ni zprávy?
To z ní před dětmi děláš akorát blbečka.
Tím jak to řešíš, tak docíliš akorát toho, že ti časem holka neřekne nic a nebude se čemu divit. Absolutně to přeháníš a strašně tím dceři škodíš. To že si těm holkám psala je už totálně za hranou.
@Matt 02 píše: Více
Pak to dopsala, pokud by mému děcku psal tohle, reagovala bych také. Ona ta druhá strana má přílišný pocit svobody - protože mobil.
@Temnástranasíly
To naštěstí u nás funguje. Povídáme si denně.
Prijde sama, když je problém. Sama mi ukazala zpravy. Ja se jen zeptam, jestli uz mam zasahnout ja nebo ne.
Spis to trapi me, a nevim, jestli mama zasahovat jeste jinak, nez takto.
Dekuji ![]()
Tím, že se do toho budeš plést, vše akorát zhoršíš. Sms si opravdu psát neměla, stačilo dceři říct, ať prostě na takové sms nereaguje.
Opravdu se tomu vyvaruj, protože za chvíli budou holky v pubertě a po takové sms od maminky by jí dost možná vyčlenily z kolektivu. Je to drsný, ale tak to prostě je. Pracuji s puberťáky. Jeden podobný konflikt jsme nedávno řešili a dopadlo to dost blbě, přitom kdyby to nechali rodiče být, věřím, že by se holky usmířily a jelo by se dál.
@Anonymní píše: Více
To ji rikam, aby si z takovych veci nic nedelala. Jenom se nechci dockat doby, kdy se zasekne a nebude mi chtit chodit do skoly. Proto ten dotaz, zda takove „kamarádství“ je jeste v poradku nebo ne.
Treba loni, ji zakázaly jit na zachod, kdyz tam jdou ony. Takze uplne vykaslat se na to nechci a spolehat na to, ze „jenom“ mluvenim s ni o tom, to bude dobry… No snad to bude casem dobry
… dekuji
Priste ji spis porad co má odepsat, než psát zprávy za ni, ale chapu tě.. Mám dceru ve 4 t. r a kolikrát nestačim žasnout, co oni si dokážou napsat. Na whatsap mají různé skupinky a když se strhne nějaká hádka je to fakt hustý, co ty děti neváhají vyplodit. Já myslím, ze by rodič toto mel mít pod kontrolou, dceři radim se od písemných konfliktu distancovat a nereagovat, protože v reálu do oči by si tolik drzosti neřekli.
@Alušáček píše: Více
Psala jsem v jejich konverzaci, ale sama za sebe, jako za matku, poté, kdy jsem se dcery zeptala, jestli už to mám utnout. Rekla, ze ji mam napsat, at uz toho necha.
Je pravda, ze osobne, kdyz je vidim spolu, tak je to samy smich, kraviny, atd…a pres mobil, jak kdyby to byl nekdo jiny. Nechapu to
Přijde mi, že to dost přeháníš a dceru těmi neustálými zpověďmi ještě více stresuješ. Píšeš, že je dcera dost citlivá a podle toho, co píšeš, tak to má zřejmě po tobě. Nech ji žít, ona se s tím životem popasuje, a když bude potřebovat pomoct, řekne si. Nemůžeš ji mít ve skleníku a chránit ji před okolním zlým světem celý život. Zpráva kamarádce, to mi přijde moc, dej si na to pro příště pozor, budou si z dcery ve škole dělat akorát legraci, že za ni vše řeší maminka.
Tak se neptej. Nech to na holkach at si to vyridi mezi sebou. Zasahovat jen v pripade sikany.
Tak zasáhni, když to tak obě cítíte. Ale ať teda to napíše ona, ne ty. A úplně nejlepší na ty hovna a prostředníčky vůbec nereagovat. Případně si ji zablokovat. K čemu taková spolužačka? Dcera to brzy pochopí sama a bavit se s ostatními spolužačkami taky začne sama, toho bych se nebála. Vzpomeň si na tvoji základku, bylo to i za nás, akorát místo mobilů byly jiný věci
a naše matky nebyly tak úzkostný. Ono to mělo něco do sebe. Vyrostli z nás samostatný jedinci.
Já teda zakladatelku neodsuzuju, ze do konverzace napsala, když ji dcera poprosila. Ano, driv si deti taky dělaly hrozny veci. Ale!!! BYLO TO VÍCEMÉNĚ JEN V TÉ ŠKOLE. Odpoledne jste se s nimi vidět nemuseli. Tak si člověk trochu oddechl. Teď jsou děti s tou toxicitou kolikrát v kontaktu 24 h denně. Vůbec se pak nedivím těm nactiletym, ze jsou v depresích. Ta komunikace je kolikrát opravdu strašná. Můj syn z toho byl taky kolikrát nešťastný, radil se, co napsat, nepsala jsem tedy nikdy za nej. Ale řešili jsme tyhle věci téměř denně.
Pak si rozbil mobil a nový má dostat až na narozeniny - a máme božský klid. Má starý tlacitkovy. Tam si max zavolá. Smsky děti v dnešní době skoro neznají. Přemýšlím, ze ho prekecam, aby si ten nový telefon rozmyslel a radši mu koupím nový iPad na hraní jen. Bez simkarty. Zakladatelko, jsi úplně normální, že ty konverzace sleduješ a probíráš to s dcerou. je vidět, ze má k tobě důvěru. ![]()
@RoseK
Moc děkuji za názor a podporu. Nediktuji ji a kým se má bavit nebo vídat, i když na to mám svůj názor. Když chce, aby přišla kamarádka k nám, nemám problém.
Od malinka jsme zvyklé si povídat, aby věděla, že kdyby byl problém, může přijít. A abych i já věděla, že je všechno dobrý. Možná jsem tak opatrná, protože dcera tohle nedělá a není taková. Aby někoho využívala, rozkazovala nebo byla hnusná..Tyhle děti to mají bohužel v životě lehčí. Tak snad se to časem všechno upraví a bude mít jednu kámošku, opravdovou.
Děkuji ![]()
Myslím, ze je dobre, ze se zajímas a mas přehled. Mě to přijde normální, dcera se mnou taky vše probírá, znám jejich kamarádky atd. Kamarádky dceři urcite nezakazuj, ale podporuj ji v tom aby byla sebevědomá.