Kamarádky ve třídě

41
24.9.24 07:28

Kamarádky ve třídě

Dobrý den,
dcera 3.třída má dvě kamarádky, se kterými se baví ve třídě. Ty ostatní v podstatě bere jen jako spolužáky.
Problém je v tom, že moje dcera má povahu klidnou, je hodná a přizpůsobivá.
Ty dvě druhé jsou povahově stejné a jiné, než moje dcera. Jsou dominantní a takoví generálové. S dcerou se baví, sedí s ní v jídelně, na výletě v podstatě chodí spolu. Jen s jednou se navštěvuje i mimo školu, s tou druhou ne. Ta, se kterou se navštěvuje je střídá v sezení v lavici každý školní rok. O přestávce, když mají něco ve svačině dobrého, se dělí…
Ale… když slyším, když si volají např. doma videohovorem, jakým stylem se s dcerou baví.. otázky typu, proč nemáš zaplou kameru, zapni si ji… proč mě nevezmeš k tvojí babičce na oslavu tvých narozenin (je to oslava jen s rodinou),.. pak je na ni za to naštvaná a jako, že se už nekámoší, atd… Pak se zase baví…Vždy, opravdu každý den se s dcerou bavím o tom, jak se měla ve škole, s kým seděla v jídelně, s kým si hrála v družině… každý den mi řekne, že všechno bylo OK, bavila se s tou a s tou… už mi mockrát řekla, ať se jí pořád tak nevyptávám :) tak pak toho nechám… zkoušela jsem ji vysvětlovat, že ta nej kámoška není jediná na světě, protože se u nás všechno točí kolem ní. Když nemá ve třídě moji dceru, má tam v záloze tu druhou a naopak.. když tam nemá tu třetí, má v záloze moji dceru…
Ale moje dcera se s jinými spolužáky baví, ale prý se nechce bavit až tak, že by si daly číslo, šly k sobě na návštěvu, atd… Mě z toho fakt klepne. Vím, že mi říká, že je všechno ok, ale už jednou mi plakala, že ji holky, řekly, že má takový a makový rifle… bojím se, že mi říká, že je vše ok, abych se ji furt neptala.
Pořád ptám, jak se měla, vždy vypadá ok, když mi tvrdí, že to bylo ve škole dobrý. Ale kdyby se ty dvě s ní přestaly bavit a spolčily se proti ní, nemá tam nikoho. Četla jsem opravdu spoustu diskuzí a článků a vím, že v tomto věku je to jednou tak a jednou onak. Ale trápí mě to hodně, protože je dcera dost citlivá.
Už asi dvakrát, když jsem si četla zprávy, co si psaly, jsem za sebe odepsala, ať si dává ta kamarádka pozor na to, co píše, že se tak k dceři chovat nebude a nebude ji disktovat, co se jí hodí…Pak byl chvíli klid. Ale nemůžu to za dceru řešit donekonečna, ale zároveň ji v tom nemůžu nechat, když není taková, aby se ozvala…
Co mám dělat? Mám se pořád ptát, jak bylo ve škole? Dusím ji tím a vidím, jak se chudina zase tváří, když se jí ptám, jak bylo ve škole a co holky :)
Děkuji za názory

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8948
24.9.24 07:38

Myslíš, že je dobře, když děláš dceři furt stihomatku? Proč ji nenecháš dýchat? Ať si vyřeší i sama. Ty ji stavíš do role neschopné ťuňti, která se nebude umět ozvat. Ano vysvětlit to a ono, povídat si. Ale ne přehnaně zasahovat. Proč za dceru odepisuješ na zprávy? Mi tvé chování přijde dost švihlé. Dceři škodíš.
Pokud se bude něco dít, tak školní metodik prevence. On situaci zpracuje líp, než hysterická matka. Ty jen napácháš víc škody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
24.9.24 07:43
@misul2207 píše: Více

Už jsou ve třetí třídě, neměla bys ji tak sledovat.

To odepisování kamarádce za dceru je blbé, kamarádka to řekne ve škole a dceři se budou děti posmívat, že má blbou vrtulníkovou matku, to asi nechceš.

Dětský svět bývá tvrdý, ale dcera si musí vydobýt svoje místo, nech ji v klidu žít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22440
24.9.24 07:48

V celem tom pribehu se nejhur chovas ty. Jak ctes dceri zpravy? To je fakt ujety a to, ze jeste odepisujes, tak to uz je uplne pres caru. Nech dceru zit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
24.9.24 07:48
@Sargena píše: Více

Ptala jsem se dcery, jestli ji mám odepsat za sebe. Řekla, že ano. Zprávy byly typu posílání prostředníčků, hoven a že pokud si nezapne kameru, už se s ní nebude bavit, atd.
A každý den se ji ptám, jak se měla ne stylem: Co ti říkaly, co ti dělaly… Ale prostě si povídáme, abych věděla, co se děje.
Takže to nemám řešit a mám čekat, kdyby přišla sama dcera od sebe, že je problém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
24.9.24 07:49

@Oriseka
Přišla s tím za mnou sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1870
24.9.24 07:50

Rozumela jsem tvym pocitum do chvile, nez jsi odepsala te kamaradce. To bylo dost pres caru. Uvedomujes si, zes tim dceri spis uskodila? Kdo myslis, ze s ni bude chtit kamaradit s mamou za zadkem? Klid. Dcera uz je ve veku, kdy bude resit prvni zklamani. Ty ji jenom podporuj, neres to za ni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
24.9.24 07:52
@Kosopemi píše: Více

Děkuji za názor. Se zprávami za mnou přišla sama. Ale ano, mám strach přehnaně zbytečně. Díky 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
24.9.24 07:53

Nech dceru, ať si na to přijde sama. Taky těžce nevydýchávám jednu dceřinu kamarádku (4.třída) - nezdraví, neděkuje, v hovoru s dcerou je sprostá a krade. Ale víš co? Nechávám si to pro sebe, s dcerou o tom tedy mluvím ale snažím se neutrálně, a postupem času její nadšení opadává samo. Už to nejsou miminka, nemůžeme jim stát pořád za zadkem aby si nenabili :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1870
24.9.24 07:56

Pokud to bylo vylozene jeji prani, tak je to jine, sikanu bych taky razantne resila, ale tohle jsou vztahy. To si musi dcera osahat sama. A ze to nekdy boli, vime.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6640
24.9.24 08:00

Ženská prosimtě co to vyvádíš?
Tvoje dcera bude asi introvert, ti mají spíše jen pár kontaktů a ve třetí třídě mi dvě kamarádky přijdou naprosto ok. Tipuji, že ta jedna je alfa v celé třídě a proto je nejatraktivnější. Tvoje dcera tuhle socializační zkušenost potřebuje. Můžeš podpořit, když sama přijde, můžeš poradit. Jednou nejspíše přijde chvíle, že ji řekneš - Anička je tišší, ale velmi chytrá a super holka, obě máte rády koně, tak se s ní zkus pobavit.

A ano, holčičí kolektiv je dravý. Znám to od sebe, znám to od sestry a tam to byl brutus. Ti se se mnou nebaví, my se teď nebavíme s ním, jo teď jsem s ní proti tomu, oni se mnou teď nekamarádí :mrgreen: musí se otrkat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
24.9.24 08:01
@unuděná píše: Více

Já, i když bych ji viděla s někým jiným, ji taky neříkám, nebav se s ní. Ale spíš jí snažím říkat, aby to tak nebrala a nebyla z toho špatná.
Děkuji 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6640
24.9.24 08:03

Nesmíš tlačit na pilu. Ale tohle byl správný zásah. Bohužel mobily nabízí pro mrnata moc velkou svobodu, mají pocit, že mohou vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
24.9.24 08:05
@Temnástranasíly píše: Více

Mě z toho brzo ale hrábne 😀
O jiných nechce ani slyšet. Ale nenutím ji. Spíš jde o to, že se moc ptám no 🙄
Děkuji 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6640
24.9.24 08:07
@unuděná píše: Více

Mně takto brachuv kamarád podobného typu ukradl mobil, pak ho zahodil do lesíku, že ho našel. Tehdy ještě mobily u děcek tolik nebyly (je mi 34) a jejich rodina na to neměla, já jsem jezdila sama do centra Brna, tak abych byla v dosahu. Jeho hrubost hodně vycházela z toho, že chtěl být king, ale měli relativně málo peněz, takže nemohl nějak přirozeně a nejspíše ho to v dušicce toho malého dítěte dost štvalo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí