Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Podporuj ji, ale nech ji řešit si svoje věci sama. Holky jsou složitější než kluci a je nutné, aby si uměla vydobít svoje místo.
Dceři vyhejtily nové krásné tenisky, viděla jsem rudě. Poradila jsem ji, jak ty holky utřít a druhý den došla spokojená, jak jim to napálila a byl klid.
Ony se mezi sebou různě mydlí a nemá cenu se v tom pitvat, protože ony o tom za chvilku neví. Přesně jak píšeš, postěžuje si a za chvilku se spolu chichotají.
Víc to trápí tebe jak ji, protože se na to už díváš z dospěláckýho pohledu.
Dcera ví, že když na ni bude něco moc, tak má dojít a pomůžu ji vymyslet, jak to vyřešit, jak zareagovat.
Co se týče zpráv, když jsem zachytila vulgarity, tak se to řešilo přes rodiče, ať si to zkontrolují (naštěstí se známe, takže to nebylo pak jako žalování). Než psát něco za dceru, tak ji poraď, co odpovědět, ať se učí i s blbou komunikací se vypořádat sama, z toho pak bude mít radost a stoupne ji sebevědomí a nebude pro srandu, že je žalovníček.
@smada píše: Více
Když jsem napsala kamarádce na ty hnusný smajlíky a vulgarity, napsala jsem i její mamince, aby věděla, že jsem ji teda něco napsala a proč a neměla pocit, že ji obcházím. Taky se známe, ale vždy, když jsem ji o něčem řekla, nic své dceři neřekla. A mám za to, že ode mě si to dceřina kamarádka vzala víc k srdci, než od své maminky, protože jsem cizí.
Když řekly dceři a vysmály se ji kdysi kvůli riflím, taky jsem jí řekla, aby si z toho nic nedělala a chodila v tom, co se líbí jí a vykašlala se na ně. Řekne mi, že jí to nevadí, ale vidím, že to tak není. Uvidíme. Je to tak, jak už tu bylo zmiňováno, jeden den tak, druhý onak. Strašný 🙄 🙂
@misul2207 píše: Více
To jsou prostě holčičky. Je to normální a je to všude. Zkus to tolik neřešit, opravdu, i dcera bude asi radši. Máš jen ji?
V tom případě bych to té kamarádce řekla naživo. Že jsem vlezla dceři do mobilu a nerada bych znovu viděla takovou komunikaci. Máš pravdu, že od cizího to kolikrát zabere víc. Akorát bych do toho nezatahovala dceru, ale vzala bych to, že jsem to objevila na sebe.
Rifle.. To cos ji řekla ji k ničemu nepomůže, doma ji pochlácholíš a druhý den ve škole co? Já ji na každou věc, co ji na boty řekly nachystala stírací odpověď. Normálně jsme si to natrénovaly a druhý den došla a zářila, že to použila a holky jen čučely a neuměly tentokrát ony zareagovat. Boty nosila spokojená pomalu do rozpadnutí a už pro kámošky od té doby nebyly téma. Taky nechci aby byla otloukánek, ale ten respekt si musí získat sama. A radši být někdy ráznější než si nechat všechno líbit.
Informuj paní učitelku. Tohle jsme řešili přesně ve 3.třídě loni. Je prostě potřeba, aby to děti slyšely i ve škole včetně možných důsledků. Sprosté a vulgární zprávy v pořádku nejsou a nedivím se ti, že se ti to nelíbí. Já jsem tedy rodičům doporučila i to, aby dětem omezili to posílání zpráv - předpokládám, že mají WA, tam to žije a je to peklo. Je to úplně zbytečný, děti se vidí ve škole. Dost to pomohlo.
@veria píše: Více
spíš je to začínající šikana, než že jsou to prostě holčičky
@RoseK píše: Více
A je ti jasný, že to je chyba nás, rodičů, co jsme jim ty mobily koupili jo? Tak prvně začít tedy u sebe, mobily sebrat.
@veria píše: Více
Mám ještě starší dceru. Ta si nej kamarádku našla, pravda, až ve 4.tride. Ale nepamatuju si, ze bych u ni resila neco, co resime ted s mladsi. Ale asi to chce cas. Nechám to tedy osudu a snad to časem nepreroste v neco zlyho.
Děkuji 🙂
@stinga píše: Více
Dneska se hned vsechno povazuje za sikanu. Deti dneska bohuzel mluvi neuveritelne sproste, a ono se to preliva i do tech zprav. Ale kde se to naucily, ze? Zase jen od dospelych, nekteri mluvi jak kanalnici.
Sebrat jim mobily, jsem pro ![]()
Mě to přijde jako zanedbání klima kolektivu ze strany školy. Tohle je jejich kompetence, aby věděli, jak se jim tam vyvíjejí vztahy.
U mého syna se pravidelně s ním učitelé baví na toto téma. Kdo je jeho kamarád, jak se to vyvíjí, jestli došlo ke konfliktu, jak se řeší rizikové situace. A stejně tak komunikují s každým, kolektivně i jednotlivě.
Já bych být tebou to oznámila ve škole a chtěla řešení a akční kroky.
@Dollorres
To máte dobrý. Proto si povídám s dcerami doma. I když někdy asi se ptám až moc.
Já jsem se na to loni na konzultacích ptala, jestli si nevšimli nějakýho problému, mezi holkama. Říkali, že nic nevypozorovali.
Já se dětí taky ptám, ale mě se prostě tolik neotevřou, jako třeba těm učitelkám, konzultantkám ve škole.
Myslím že o dceru ty ostatní spolužačky nestojí, proto se tak urputně drží těch dvou. Protože ví, že jinak zůstane ve třídě sama. To, že dcera říká, že ona sama o spolužačky nemá zájem, to možná říká jen proto, aby si ve tvých i svých očích udržela určitou cenu, jako že ona není ten osamělý otloukánek.
Snažila bych se jí vyptávat méně než dosud, když ji to vadí. Ale samozřejmě bych se snažila mít přehled, abych mohla případně zasáhnout, kdyby to překročilo určitou mez. Když budeš s tím svěřováním moc tlačit na pilu, tak ti dcera časem radši začne lhát, jen aby nevypadala jako chudinka o kterou nikdo nestojí.
Tu „kamarádku“ bych místo na 3. třídu tipla na 8. třídu. Určitě sledovat a řesit. Osmiletou - devítiletou bych v tom nenechala. „Kamarádství“ nepodporovat. Takové zprávy bych zvážila přeposlat matce. Řešit ve škole. Bloknout její číslo. „Kamarádka“ bude mít časem větší výchovné problémy.
@Dollorres píše: Více
Ono by se to některým rodičům moc hodilo - přehodit své kompetence na školu a umýt si ruce - já nic, to ve škole mají binec. Pořídí dětem mobily, nechají je sedět u videohovorů (!) aniž by je poučili, tím méně, aby se jim místo toho věnovali, ale na vině je škola. Mmch - že volný čas dětí je jen a pouze v kompetenci rodičů a škole do něj nic není, byl hlavní a zásadní argument pro to, aby byla zrušena povinnost hodnotit domácí úkoly.