Kapesné u větších dětí

444
15.8.22 12:12

Kapesné u větších dětí

Zdravím. Zajímalo by mě, jak to máte s kapesným u větších dětí (mám kluky 11 let a 7 let). Kolik jim dáváte, zda mají už třeba i účet, kupují si za to jen hračky, atd. nebo třeba něco do školy? Děkuji za odpovědi :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4877
15.8.22 12:22

Mám devítiletá dvojčata a asi už je načase jim nějaké to kapesné začít dávat :think: Viděla bych to pro začátek na 100,–/měsíc, ale ráda si tu počtu, jak to mají jinde (oni ti moji nouzi o peníze nemají, dostávají od babičky a prababičky k narozeninám, svátku, občas i jen tak „na zmrzku“, výlet…). Jsou to jen jejich peníze, nenapadlo by mě po nich chtít, aby si za to kupovali pomůcky do školy (jo kdyby chtěli třeba nový penál ve chvíli, kdy jsme jeden kupovali před půl rokem, tak to by byla jiná). Jo vlastně loni si syn přidával na nové kolo, protože si vybral dražší než byl rozpočet, co jsme byli ochotní mu na něj dát, tak si prostě zbytek doplatil ze svého :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
15.8.22 12:29

16 leta 350kc
12 leta 180kc

vsechno maji zaplacene, pokud si neco koupi do skoly nebo tak, vsechno jim doplatim. Tohle jsou penize, ktere maji pouzit na to, co chteji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
15.8.22 12:29
@terka85 píše:
Zdravím. Zajímalo by mě, jak to máte s kapesným u větších dětí (mám kluky 11 let a 7 let). Kolik jim dáváte, zda mají už třeba i účet, kupují si za to jen hračky, atd. nebo třeba něco do školy? Děkuji za odpovědi :-)

První stupen dostávali kapesné fakt jen na bombony a jejich ptákoviny. 30 Kč týdně. Od druhého stupně mají monentálně 400,– na měsíc, kupují si z toho kredit na telefon, dárky, jídlo pití. Potřeby do školy, data do mobilu, jim platím zvlášť. Od 8mi let mají účet, kartu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14608
15.8.22 12:30

Syn za par dni 11 má svůj účet na mě jméno, ke kteremu má kartu na svoje jméno. Tam mu posílám peníze na školní obedy, krouzek a nějaké to kapesné, ty obedy a krouzek z toho zaplatím a zbytek je jeho. Koupi si za to výjimečně nějakou hračku, dárek pro kamose (třeba jak si dávali ve třídě na Vánoce, nebo když je zván na oslavu), nebo občas vybere dvoustovku v bankomatu a rozfofruje to za sladkosti, chipsy a piti, když běhá různě venku. Nebo si koupi nějakou blbost u Vietnamců. Když jedou se školou na výlet, platil si tou kartou drobné občerstvení a nějaký suvenýr a vstup kamsi navíc. Dělám to tak, ze tak 200 - 300 měsíčně mu tam zbývalo navíc. Když něco nového ztratil z pomůcek do školy, byl poslán, ať si to další nové taky z toho zaplatí. Nebo z kasicky. Má totiž ještě pokladničku na drobné. Plánují, ze časem si platbu za obedy a případný krouzek bude zadávat sam a já jen ohlídam (tak od 12,13 let).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1641
15.8.22 12:33

Někde jsem viděla pravidlo 1. třída 10 Kč na týden, 2. třída 20 Kč na týden…
Spíš je to pro vlastní potřebu. Moje děti si to kupují nejčastěji bonbóny, bohužel. Občas nějaký suvenýr na výletě.
Teď už tolik nebzikají v obchodě, protože vědí, že jim řeknu, ať si to koupí z kapesného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.8.22 12:34

Mám děvítiletého, od září bude mít 40 na týden, druhačka 20 na týden. Mají to čistě pro svou potřebu, i když jim trochu koriguju, za co to roztáčí/kdy ten nákup smějí požít (týká se zejména sladkostí sladkých/colových limonád).
Plus teda pokud něco vyloženě zničí, opakovaně ztratí, poškodí cizí věc a podobně.
Dostávají to týdně v hotovosti. Kluk dostane v deseti k dipozici dětský účet a kartu a plánuju mu pak posílat kapesné bezhotovostně na měsíční bázi.

Občas jim nějakou kačku na zmrzku nebo na pouť apod strčí některá z babiček

Starší dostal kapesné s nástupem do první třídy, mladší si ho vyřvalo v pěti letech (5 kč/týden), bo chtělo taky svoje peníze. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680

Mám dvě holky (10 a skoro 8) a dostávají 200Kč na měsíc, je to jen pro ně, nekupují si za to žádné jízdenky nebo něco takového…do školy jo, ale jedině v případě, že to mají ale chtějí něco jiného třeba kvůli motivu, tak to si zaplatí samy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
@Semtex píše:
Syn za par dni 11 má svůj účet na mě jméno, ke kteremu má kartu na svoje jméno. Tam mu posílám peníze na školní obedy, krouzek a nějaké to kapesné, ty obedy a krouzek z toho zaplatím a zbytek je jeho. Koupi si za to výjimečně nějakou hračku, dárek pro kamose (třeba jak si dávali ve třídě na Vánoce, nebo když je zván na oslavu), nebo občas vybere dvoustovku v bankomatu a rozfofruje to za sladkosti, chipsy a piti, když běhá různě venku. Nebo si koupi nějakou blbost u Vietnamců. Když jedou se školou na výlet, platil si tou kartou drobné občerstvení a nějaký suvenýr a vstup kamsi navíc. Dělám to tak, ze tak 200 - 300 měsíčně mu tam zbývalo navíc. Když něco nového ztratil z pomůcek do školy, byl poslán, ať si to další nové taky z toho zaplatí. Nebo z kasicky. Má totiž ještě pokladničku na drobné. Plánují, ze časem si platbu za obedy a případný krouzek bude zadávat sam a já jen ohlídam (tak od 12,13 let).

Když mě právě štve, že děti ty platby na svém účtu zadávat nemej! :cert: a nenašla jsem žádný, kde by to šlo. Já bych jim to hodila na hrb rada

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.8.22 12:35

Naše děti mají vlastní účty už několik let, tak od cca 10 let. Trvalý příkaz je jednodušší než lovit peníze každou neděli;)
Momentálně 15let 350,–Kč, 16,5 let 500,–, 19 let 700,– Kč. Mají to čiste pro svoje potřeby. Vše ostatní jim hradíme ( mobil, dojíždění do škol, občas zaplatíme kino, nebo prispejemena něco..).
Dítě 16 a 19 navíc mají vlastní brigády, takže si tam i šetří vydělané peníze.

• Citovat
  • Upravit
14608
15.8.22 12:36

@Lama Lama my to máme v komercce, ale teda to jsi mě zmatla, já jsem se na to těšila, ze se toho zbavim :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ale teď si taky nejsme jistá, zda to půjde. Internetbanking bude moct mít od těch 12 stopro, ale s jakými funkcemi vlastně :think: :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
15.8.22 12:36

Sedmilety nemá žádnou pravidelnou částku, když něco chce, tak si řekne (třeba o drobné do školy do bufetu apod), zatím má za sebou první třídu a tam se moc penězům neučili. Plánuju mu začít dávat nějaké drobnější částky teď od druhé třídy, až se v těch financích trochu víc zorientuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1127
15.8.22 12:37

Dcera 11 - 200,– syn 14 - 400,– Oba mají svůj účet a kartu. Chodí jim tam kapesné. Kupuji si za to různé drobnosti, dárky, šetří si na co chtějí. Pokud dostanou od rodiny peníze, posílám jim to na účet, radši platí kartou. Školní věci si kupují sami, ale já jim proplacim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.8.22 12:37
@Lama Lama píše:
Když mě právě štve, že děti ty platby na svém účtu zadávat nemej! :cert: a nenašla jsem žádný, kde by to šlo. Já bych jim to hodila na hrb rada

Jako že u dětských účtů nejdou zadat trvaláky, inkasa nebo jednorázové platby? 8o

Jem to zatím nezkoumala, zatím je u nás tok na dětský účet pouze jednosměrný směrem od dospělých k dítěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
862
15.8.22 12:38

15 letá 70 Kč na týden. Zvyšovala jsem jí to po 5 - 10 Kč za rok, takže v těch 11 měla kolem 50 Kč na týden. Tyto peníze slouží čistě pro její osobní potřebu a já vůbec nerozhoduju, co si za ně koupí. Plus jsem jí platila vstupné třeba do kina, když chtěla jít. Teď už chodí na brigády a kino si většinou platí sama. Navíc je domluva, že minimálně 30 % příjmů z brigády si vždy dá na svůj spořící účet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí