Kapesné u větších dětí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33005
15.8.22 12:40
@Kriss Tina píše:
Sedmilety nemá žádnou pravidelnou částku, když něco chce, tak si řekne (třeba o drobné do školy do bufetu apod), zatím má za sebou první třídu a tam se moc penězům neučili.Plánuju mu začít dávat nějaké drobnější částky teď od druhé třídy, až se v těch financích trochu víc zorientuje.

No tak to je má naučit hlavně rodina. A ideální je k tomu kapesné v malých částkách.
Jinak teda prvňačka už ve škole peníze v matice brala, a konečně ji secvakla nominální hodnota peněz a přestala dělat vofrky, když si u ní potřebuji rozměnit drobné. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
862
15.8.22 12:41

@Lama Lama dcera má účet u Creditas, vedení účtu je zdarma, do 15 let mají omezené transkace na 1000 Kč týdně, od 15 let 2000 Kč týdně. jako rodič mám k účtu přístup a dispoziční práva. Inkaso tam jde zadat, to vím. Trvalý nevím, ale asi taky ano. Musela bych se podívat.

Příspěvek upraven 15.08.22 v 12:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
15.8.22 12:41

@Svistice ona je otázka zda je to opravdu dětský účet. Naše děti měly dětský účet, ale pak je banka zrušila tak mají normální účet ( vedený zdarma ) a jen omezené aktivity, které nastaví rodič.

• Citovat
  • Upravit
37136
15.8.22 12:43
@Svistice píše:
No tak to je má naučit hlavně rodina. A ideální je k tomu kapesné v malých částkách.
Jinak teda prvňačka už ve škole peníze v matice brala, a konečně ji secvakla nominální hodnota peněz a přestala dělat vofrky, když si u ní potřebuji rozměnit drobné. :lol:

No já se snazim, máme i hru o nákupech, kde si má udělat nákup a pak spočítat a platit, ale nějak mu to nesecvaklo :D on si to umí spočítat, peníze zná, ale nechápe tu hodnotu, kolik je málo a kolik hodně a za co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.8.22 12:45
@kocourGarfield píše:
@Svistice ona je otázka zda je to opravdu dětský účet. Naše děti měly dětský účet, ale pak je banka zrušila tak mají normální účet ( vedený zdarma ) a jen omezené aktivity, které nastaví rodič.

Mají účty zakládané jako dětské. Zatím to u nás není až tak aktuální, ale asi se na to pro jistotu přeptám, až budu mít v bance nějaké řešení. Případně pak zkusíme hledat nějaký jiný (dětský účet) vyhovující u konkurence. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.8.22 12:47
@Kriss Tina píše:
No já se snazim, máme i hru o nákupech, kde si má udělat nákup a pak spočítat a platit, ale nějak mu to nesecvaklo :D on si to umí spočítat, peníze zná, ale nechápe tu hodnotu, kolik je málo a kolik hodně a za co.

To mu dojde, až dostane vlastní peníze a půjde je rztočit do sámošky. Děti si takhle moc dobře hlídají, co za sladkosti se vyplatí koupit v akci, co má Vietnamec předražené a co se tam naopak vcelku oplatí koupit, jak dlouho na kterpu vytouženou věc musí případně šetřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
862
15.8.22 12:48

@Svistice přesně tak, dcera moc dobře ví, které věci jsou ve škole v bufetu dražší, než v obchodě. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.8.22 12:50
@Freesia píše:
@Svistice přesně tak, dcera moc dobře ví, které věci jsou ve škole v bufetu dražší, než v obchodě. :lol:

Jo, synátor takhle protáhl ksift, když si i přes upozornění nutně potřeboval koupit nějakou čokotyčku na benzínce a vyšla na 2× tolik, než v Albertu. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14106
15.8.22 12:51

12 a 10 mají 200/4 týdny. 12leté možná zdvihnu. Aktuálně ještě nastoupí do školy 7letý, takže ten asi dostane 100/4 týdny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
862
15.8.22 12:52

@Svistice taky je dobré pozorovat, jak dítě něco moc chce/potřebuje, ale v momentě, kdy si to má koupit za své, už to tak nutné není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7393
15.8.22 12:52

Dcera jde zatím do první třídy…ale taky jsem si říkala kdy ji začít dávat kapesné… už jsem tu četla od někoho kdysi, že má dítě v aktovce pořád snad nevím 300Kč.. a má to i na placení ve škole…divadla, kina, i na svačinky… uvažují začít dávat nějaké kapesné od té první třídy, nevím zda to není brzo… počkat až trochu pobere čísla více. U těch 15ti letých těch 350-500 mají na co?? Uvažuji že dcera má tak nějak vše.. oblečení, obutí, věci do školy… nebo to je pak navíc? Když chtěji lepší šampon, nebo do kina? Uvažuji kolik dávat a na co to bude mít dcera… sladké doma má, svačinky budeme chystat doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.8.22 12:56

@terka85 mám dvě děti 11 a 9 let. Kapesne jsem dávala od první třídy, kdy jsme začali s 10 Kč za týden. Starší dítě teď mělo 50 Kč/týden s tím, ze k tomu mají i povinnosti, mladší dítě 30 Kč/týden. Do školy mají vše zajištěné.

Z kapesneho si starší platilo jen část pouzdra do školy a to v případě, kdy si z nudy ve škole roztříhalo skoro všechny gumicky na držení tužek a pastelek.

• Citovat
  • Upravit
33005
15.8.22 12:56
@Freesia píše:
@Svistice taky je dobré pozorovat, jak dítě něco moc chce/potřebuje, ale v momentě, kdy si to má koupit za své, už to tak nutné není.

Jj, u nás bylo přehodnoceno youtuber tričko za 600 + poštovné 140 Kč. Za tričko by ty prachy asi ještě dal, ale to poštovné už se mu nelíbilo. :mrgreen:

@Kriss Tina Ještě je dobré posílat děti nakupovat. Taky dostanou trochu přehled, co kolik stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
862
15.8.22 13:01

@KKK85 tak dcera si za kapesné kupuje třeba věci v papírnictví např. samolepky, lepící bločky a pod. Pravítka, sešity a pod. jí samozřejmě koupím. Když byla menší a chtěla nějakou hračku, tak jsem třeba navrhla, že polovinu zaplatím já a polovinu si zaplatí z kapesného a vysvětlila, kolik jí zbyde nebo kolik týdnů kapesné nedostane vůbec.
V první třídě, jsem jí dávala kapesné týdně, je to méně peněz a kratší časový úsek. Teď už jí kapesné pošlu na účet na celý měsíc. Plus tedy peníze na telefon. Má paušál a inkaso ze svého účtu. Pokud např. přečerpá volné SMSky, kterých má až až, doplácí si nad paušál ze svého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7393
15.8.22 13:04
@Freesia píše:
@KKK85 tak dcera si za kapesné kupuje třeba věci v papírnictví např. samolepky, lepící bločky a pod. Pravítka, sešity a pod. jí samozřejmě koupím. Když byla menší a chtěla nějakou hračku, tak jsem třeba navrhla, že polovinu zaplatím já a polovinu si zaplatí z kapesného a vysvětlila, kolik jí zbyde nebo kolik týdnů kapesné nedostane vůbec.
V první třídě, jsem jí dávala kapesné týdně, je to méně peněz a kratší časový úsek. Teď už jí kapesné pošlu na účet na celý měsíc. Plus tedy peníze na telefon. Má paušál a inkaso ze svého účtu. Pokud např. přečerpá volné SMSky, kterých má až až, doplácí si nad paušál ze svého.

V kolikati jsi začala dávat kapesné? Já právě myslela spíše 2. třída…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí