Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ráda bych se zeptala, jestli dáváte nebo jste dávali svým prvňáčkům nějaké kapesné do školního bufetu?
Moje dcera je v první třídě, sčítat umí jenom do pěti, odčítat vůbec, ale dožaduje se kapesného, aby si mohla kupovat kokina v bufetu. Řekla jsem jí, že až se naučí počítat, že jí budeme dávat kapesné. To je jedna věc. Druhá věc je, že v tom bufetu se prodávají příšerné blafy, myslím, že vedení školy by to mělo nějak omezit. Jednou jsem tam stála ve frontě a viděla jsem jak si děcka na snídani kupují smažený langoš s tatarkou a kečupem za 35 korun, jiní si kupovali hromadu bonbónů a platili 50 Kč. Nic zdravého se tam neprodává, jenom hromady barevných sladkých gumových bonbónů, smažené koblihy a langoše („zdravý“ tam byl snad jenom bílý rohlík). Je to děs.
Jaké máte zkušenosti se školními bufety vy a odkdy jste dětem dávali kapesné a jak? Díky za rady ![]()
Ahoj, u nás sice bufet je, děcka přímo dostali aji nějaké čipové karty, že jim je máme přes účet dobít, ale já jsem mladému vysvětlila, že nic takového, do školy mu dávám kvalitní jídlo, sem tam i nějakou sladkost, takže nemá potřebu si nic kupovat. Jinak dostává dvacku za celý týden bez zlobení a bez špatných známek, ale on si všechno spoří, zatím ho ani nenapadlo, že by si za to něco koupil. Já mu to prostě vysvětlila, zatím pochopil, uvidíme, jak to bude dál…
jinak je to též prvňák, s počtama sice nemá problémy, s penězma umí, ale aji tak bych mu to nedovolila..
Kartu na mléko u vás nemají???Kapesné bych na bufetské blafy nedávala, dávala jsem jen výjmečně tak 2 krát za rok, svačinu jsem chystala, a přidala tam i něco dobrého. Nedávám doposud, dcera je ve 3 třídě. A až nyní jsem jí pořídila kartu na mléko, jsou tam ochucené mléka jsou i nějaké cereální tyčinky, a hlavně, já jí nastavím limit co může utratit, a pak přes net kontroluju co si koupila.
Já dávám tak dvakrát do roka maximálně deset korun, aby si dcera mohla něco koupit. Ted je ve třetí třídě, nevidím důvod. proč kupovat ty nezdravé věci a dceři jsem to vysvětlila.
Ani toy mléčné automaty mě neberou, dávám co já chci, není potřeba, aby si něco kupovala
To je asi nejake kouzlo ten Bufet
.U nas v prvni tride take vsichni prvacci vykuleni z bufetu.Ale brzo to pominulo, kluci na to zacali dlabat docela brzo, nektere holky to naopak drzelo dyl(dle informaci meho kluka).Ale vim, ze i na rodicaku se v prvni tride probiralo kouzlo bufetu.Muj kluk tam nechodi vubec, byl tam snad ze dvakrat, rikal, ze tam maji same blafy
(tak jako u vas, langose, parky v rohliku, bonbony, kravinky)
Kapesne jsme chteli v prvni tride davat, jen male, ale pak z toho nejak seslo, jeste ho nevyzaduje(ted je v druhe),je docela setrivy, takze co ma a dostane(od babicek nebo k nejake prilezitosti, tak si setri, do bufetu nenosi)
Kapesné ano, bufet ani omylem. Dceru mám v první třídě, kapesné dostává, ve škole mají naštěstí jen automat, ale i na něj je uvalený embargo. Když si chce něco koupit, koupí si po škole v obchodě. Zbytek zatím šetří. Dávám jí 60Kč na týden.
@byron Dcera nechodí na obědy, a někdy má s kroužky vyučování až do 15hod.Tak proto jsem ustoupila s tím mlékovím automatem, oběd jí až doma. Dokud jsem na RD já, tak ji nenutím stravovat se ve školní jídelně, stejně musím vařit. Příští rok to pro ni asi bude očistec, to už na obědy bude muset
.
Kartu na mléko u nás máme, ale nějak jsem tomu ještě nepřišla na chuť. Dcera vždycky odmítala pít mléko a müssli tyčinky jí balím ke svačině. Nevím jak u vás, ale u nás je automat od firmy Kunín a ty jejich produkty jsou předražené.
U naší Ádi není problém, že by neměla s sebou ode mně nic dobrého, ale spíš chce držet krok s některými spolužáky a jít si „něco“ koupit do bufetu. Několikrát už jí v bufetu něco koupili spolužáci, což se mi teda nelíbí (to by jejich maminky měly radost), dceři zakazuju nechat se od nich zvát, přesto jsem teď našla v její aktovce plastový kornoutek od nějaké sladkosti z bufetu ![]()
Možná jí začnu dávat třeba 10 kaček na týden, to má na dvě kokina, jenže tím už jí uhnu…
@Veveří píše:
Kartu na mléko u nás máme, ale nějak jsem tomu ještě nepřišla na chuť. Dcera vždycky odmítala pít a müssli tyčinky jí balím ke svačině. Nevím jak u vás, ale u nás je automat od firmy Kunín a ty jejich produkty jsou předražené.
U naší Ádi není problém, že by neměla s sebou ode mně nic dobrého, ale spíš chce držet krok s některými spolužáky a jít si „něco“ koupit do bufetu. Několikrát už jí v bufetu něco koupili spolužáci, což se mi teda nelíbí (to by jejich maminky měly radost), dceři zakazuju nechat se od nich zvát, přesto jsem teď našla v její aktovce plastový kornoutek od nějaké sladkosti z bufetu
Možná jí začnu dávat třeba 10 kaček na týden, to má na dvě kokina, jenže tím už jí uhnu…
Tak pokud se s ní domluvíš, že si 2× za týden něco koupí, tak v tom nevidím až takovej problém. Pokud jí dáváš normální svačiny a má normální oběd. Spíš by mi vadily ty langoše apod.
@Veveří já to dceři zakázala, ataké se to někdy stalo, potom jsem se ravanžovala, to je jasný. Vysvětlila jsme dceři, že s emi to nelíbí, maminky těch holek by mohly být naštvané.. Tak ted už s ezvát nenechá
@dada1511 já jsme také doma ale dcera na obědy chodí, pořád to vyjde pohodlnější pro mě i finančně méně náročné, navíc vaří dobře…
Dcera taky chodí denně na obědy a když má odpoledne kroužky, tak jí dávám dvě svačiny ať nemá hlad. Ale je to mlsounek a do bufetu ji to táhne na kokina ![]()
@dada1511 píše:
Kartu na mléko u vás nemají???Kapesné bych na bufetské blafy nedávala, dávala jsem jen výjmečně tak 2 krát za rok, svačinu jsem chystala, a přidala tam i něco dobrého. Nedávám doposud, dcera je ve 3 třídě. A až nyní jsem jí pořídila kartu na mléko, jsou tam ochucené mléka jsou i nějaké cereální tyčinky, a hlavně, já jí nastavím limit co může utratit, a pak přes net kontroluju co si koupila.
Tenhle automat mají u dcery ve škole taky, nejsou tam žádné blafy (i když ty cereální tyčinky jsou teda děsivě přeslazené), má kartu od první třídy, nekupuje skoro nic, ale já mám jistotu, pokud by jí nestačila svačina, že nebude hlady.
Kapesné dostává od druhé třídy (jednou týdně), aby se naučila hospodařit s penězi a pochopila jejich hodnotu. Zatím spíš šetří, protože si to jednou utratila za plyšáka a najednou měla zas málo, tak teď neutrácí. Probíráme spolu, za co je dobré dát peníze.
Zakladatelko, šla bych si do školy promluvit o tom, co prodávají dětem. Tohle by se mi taky nelíbilo.
No, co prodávají u nás v bufetu se nelíbí ani učitelkám, a jsou proti tomu, aby si tam děti kupovali svačinu
,ale nic se s tím neudělá, bo kšeft je kšeft. Já když chytám svačinu - tak např. ovoce, půl rohlíků s něčím a k tomu třeba tatranka. Až sní rohlík a ovoce, teprve jí sladké. A nemusí si to kupovat v bufáči. Raději bych přidala sladké k svačině zrovna, než nechat dítě, aby chodilo bo bufetu.
@dada1511 Máme to úplně stejně.
Taky dávám sladké ke svačině, u nás teda vede hořká 70% čokoláda (výběr dcery), tak kousek odlomím a lupnu to do krabičky se svačinou.