Kariéra 0, frustrace
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Wani píše:
@Sedmnactnulajedna Ja i muz mame velmi dobre pracovni pozice a deti si vyzvedavame z druziny i skoly sami. U nas v praci ani lide na vysokych pozicich (az na vyjimky) do noci nevysedavaji.Takze se da delat kariera i kdyz clovek nesedí do 7 v praci, to mi prijde spise negativni, bud ten clovek svoji praci v normalni pracovni dobe nezvlada anebo vedeni nedokaze personalne splnit pozadavky teamu nebo oddeleni.
Naprostý souhlas, vyšší pracovní pozice sebou nutně povinnost vysedávat do noci v práci nevyžaduje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sedmnactnulajedna píše:
Jo, tak to máte super. Moje vnímání je, pravda, trochu posunuté. Standardní pracovní dobu máme od devíti do šesti. To pak rodič těžko odvede děti ve tři na gymnastiku nebo je vezme na kolo. Někdy taky dostáváme urgentní zakázky hluboko do noci. Ale za ty prachy a flexibilní pracovní úvazky… neber to
Tak mit fixnj pracovni dobu od 9 bych odmitla. My mame v praci dane, ze vsichni mame byt dostupni od 9 do 2, ale jestli nekdo zacne v 7 nebo 9, to uz je na nem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@malákráličice píše:
@Sedmnactnulajedna zrovna vcera jsem se divala na duchodovou kalkulacku a myslim, ze stihnu jeste tak tri kariery 🤣
Tak to mě pobavilo
- Citovat
- Upravit
@Ou píše:
@AZ29 a proč by žena měla zapomenout na to, že chce být profesně úspěšná?Nemusí, ale může.
Tak jako ty necheš, aby se někdo díval spatra na ty, co je těší pečovat, tak ty se nekoukej spatra na lidi, co chtějí něco jiného.
Zejména když tedy ty překážky co společnost nastavila jsou řešitelné - lepším rozložením péče mezi oba rodiče, snazší dostupností třeba podnikových dětských skupin, daňovými úlevami pro zaměstnavatele atd.? Ve vysledku by to bylo lepší jak pro rodiny (více času s oběma rodiči), tak pro ekonomiku (lepší výběr schopných zaměstnanců, větší motivace se profesně uplatnit atd.).
Zapomenout? Kde jsem to, prosím, napsala?
Sama chci mít podnik (aktuálně jen OSVČ) a zároveň chci „víc“ dětí - těžko bych mohla napsat, že má ženská „zapomenout“ na pěstování své profese. Taky mám ráda svou profesi (taky sport, několik koníčků, všechno rekreačně, ale život pestrý - od každýho něco). Já si myslím, že jsi mě akorát nepochopila, ale v poho, nemusíme to rozpitvávat.
Já to myslela jsem na takový ty „chytračky“, co dělají obyčejnou práci a chlubí se, jakou mají kariéru, a kdo to má jinak, tak je něco míň.
Podnikové školky/jesle, jasně - souhlas. Daňovými úlevami nevím, co máš na mysli - jestli je v tom nějaká diskriminace na základě pohlaví (ženská větší úleva, chlap menší/žádná), tak nesouhlasím. Celkově ale když se zamyslím, tak si myslím, že to tak i dneska celkem je - malý dítě podle mě nejlíp prospívá se ženou (matkou, max. babičkou), no a pak už jde do školky a do té práce chodí oba rodiče. Problém jsou akorát dětský nemoci a OČR, ale tak to už je v režii každé rodiny, jak se domluví - jestli se vystřídají v péči, pomůže babička, nebo jak to udělají. Koneckonců se mi zdá letmou úvahou i celkem výhodný, když ten chlap se víc soustředí na tu práci, může do ní chodit v kuse (není na mateřské), tím pádem má velkou výplatu. Pak žena dělá nějakou práci, kde si může vzít víc volna, tak se postará třeba o nemocný děti. Jako naprostou normu u duševně příčetných rodičů beru uzavření manželství před jakýmkoliv budováním společného života (majetku, potomků) a existenci SJM - děti jsou společné, bydlení je společné, finance taky. Jen funguje dělba práce.
Já nevím, mně tahle neustálá snaha všechno narovnávat připadá jako docela zbytečný, ne-li škodlivý sociální inženýrství. Kdyby to bylo tak fajn, jak říkáš, tak to tam asi přirozeně nějak dospěje, ne? Ale namísto toho status-quo odolává masivní letité mediální masírce, tak to asi tak všeobecně výhodný nebude. ![]()
Moje známý z VŠ mají děti třeba během doktorátu, to se celkem dobře kloubí, anebo ze začátku dělají na nižší úvazek. A jejich 50letý kolegyně prof. RNDr. to před 25 lety měly s dětma úplně stejně a nemusely nic věšet na hřebík a dohnaly, co potřebovaly.
No a koneckonců, když se pár dohodne, že víc péče o děti převezme muž, tak co? Vždyť to tak klidně může být. Nebo napůl. Každé rodině to vyhovuje jinak. Že si jedinec nedokáže určit, co a jak chce, a zařídit se podle toho, není dle mě důvod pro sociální inženýrství.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bábrdl píše:
Zakladatelka s tím začala sama.Naopak je ve společnosti velký tlak na to, aby žena měla děti, aby jim věnovala veškerý čas, aby byla nejmíň tři roky s každým doma…
Ale když se řekne A, mělo by se říct i B. Že postup v práci prostě taky stojí nějaké úsilí. A když je někdo devět let doma, tak se to na pracovním životě odrazí.
Hele jo, v tomhle máš určitě pravdu. Akorát mě pleskl přes oči ten „tón“. Ale v kontextu toho, jak to asi vnímáš a cítíš ty (že je ten tlak opačný), to vlastně chápu. Já zas vidím ty tlaky z úplně jiných stran. Vlastně si teď říkám, že ony ty „tlaky“ asi chodí odevšud.
A každýho to „zatlačí“ na jiným místě. Kuš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Nedá mi to a tak napíšu taky. Já jsem loni v říjnu nastoupila po 8 letech na rodičáku do zaměstnání. Taky mám vysoké (dvě) a taky jsem na částečném úvazku, ale nestresuje mne to. Zaprvé už končím (), to je tak, když je na dva měsíce zavřená školka kvůli lockdownu a ty nemáš kam dát děti (manžel - živitel s 4 násobným platem na OČR fakt nepůjde a babičky prostě hlídat nechtějí); a pak se mi život vyvíjí úplně jinak, než bych před pár měsíci tušila. Ono to moje poslední třetí ditko je totiž mentálně retardované, je to definitivní a můžu si stěžovat třeba na nádraží, neudělám nic. Právě jsem tak v procesu ůsmiřování se s tím" a obíhání úřadů kvůli PnP, která, když uznají, že neumí de facto nic, bude víc, než můj plat v práci…
Kariéra? S retardovaným dítětem fakt těžko, to není dítě u kterého budu mít za pár měsíců, let…volnější ruce. Fakt ne, stane se z tebe ultra matka ať chceš nebo ne. Můj život by mohl být o frustraci a částečně mě to sere, ale NEUDĚLÁM s tím nic, jako nikoho nepřivedeš zpět k životu, tak nemocného nevyléčíš…To jsou holka, ale boje z jiné dimenze..Vděčnost, ta jediná tě osvobodí. Koukat na to, co máš, a ne to, co ti chybí.
Drž se!!
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@malákráličice píše:
@Sedmnactnulajedna zrovna vcera jsem se divala na duchodovou kalkulacku a myslim, ze stihnu jeste tak tri kariery 🤣
A z té poslední rovnou hup do rakve
mám podobné vyhlídky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já vám nevím, nám před pár lety šéf vypadl na rok na rodičák, a vrátil se úplně v pohodě - během rodičáku komunikoval, navíc byl vedoucí grantového projektu, takže úplně vypadnout nemohl. Pak přešel na 3/2 home office. A nijak ho to nezbrzdilo. Samozřejmě chce to umět si to vyjednat. Za rok asi zase vypadne (třetí dítě).
Jeho žena je na tom kariérně dost podobně. Takže ono to jde, ale prostě nasekat si 3 děti hned za sebou není v tomhle ohledu moc optimální (pokud to člověk nevolí s vědomím, že se pak vrátí a pojede téměř od nuly, ale už bez dalšího přerušení, čímž to určitě může vykompenzovat - jen to prostě déle trvá).
Hodně pomáhá nevypadnout na víc jak 2 roky (s tím, že super je zůstat v kontaktu).
Samozřejmě pokud to jde
, třeba u lékařek to může být problém, ale to už je o prvotní volbě kariéry. Takže asi nemá moc smysl bědovat nad tím, že jsem si vybrala tvrdou profesi, kde je každý rok mimo znát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ou píše:
jinak teda rozdělení rolí, kdy muž pracuje a žena pečuje fungovalo v dobách, kdy jeden člověk mohl uživit rodinu. To v současnosti je dost menšinová záležitost. Překvápko - systém se furt chová, jako by ženy, které musí pracovat vlastně byly jen bezcitné kariéristky, co to dělají z vlastního rozmaru.
Nj, to je otázka trhu - na pracovní trh vstoupily některé ženy, tudíž stejné množství práce najednou zastalo třeba o cca 70 % více lidí. Tak klesla cena práce a časem se došlo do bodu, kdy pro uživení rodiny jsou dva průměrné platy nutné. Ale tohle je jen pohled z jinýho úhlu, k zamyšlení, ne návod, jak žít.
Vlastně máš pravdu, že ta mediální masírka funguje i z druhé strany - ne jenom „žena musí pracovat“, ale taky „žena nesmí pracovat a musí být doma“. Obojí je zle. Nesnáším tyhle návody na život. Každá rodina je unikát. I když já si teda myslím, co jsem napsala předtím - z čehož plyne, že celá ta variabilita zase funguje v určitých mantinelech. Většinou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@listento Jj, nám takhle odešla na mateřskou krátce po svém jmenování ředitelka gymnázia, kam jsem chodila.
No nic, měla zástup, ale komunikovala, už je zpátky. Já už tam samo nechodím, ale myslím, že ty děti má nakonec 2.
Podle mě je to, jako všechno v životě, prostě o tom, že víš, co chceš. Víš, že chceš tuhle profesi, zároveň máš děti, tak si to musíš individuálně zařídit, aby věci fungovaly. Tím mj. prokážeš, že jsi schopná operativně organizovat komplikovaný věci - body plus.
To je prostě se vším, třeba i v tom podnikání, když se chci dostat do nějakýho bodu, tak musím mít plán a řešení - jinak téměř určitě skončím někde úplně mimo, kde si mi to nebude líbit. A každý podnikání, stejně jako každý lidský život, je unikát, cesta je unikátní.
U zakl. mi to tak přijde - 3 VŠ = nevěděla, co chce. Pro mě. Pak měla děti, a teď se diví, že nedělá to, co lidi, co mají o 6 let víc praxe. A ještě dělá dobrovolně kus práce zadarmo.
To nemá být k uražení, nebo tak - to jen abys to viděla (i když holky už to psaly), jak to vypadá. A mohla na svou situaci kouknout z jinýho úhlu. A taky s ní něco udělat - udělat si plán, co chceš, co pro to uděláš, pak taky, co ti za to nestojí a nad čím mávneš rukou.
Abys měla v tom svým světě věci tak nějak v té rovnováze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani píše:
Tak mit fixnj pracovni dobu od 9 bych odmitla. My mame v praci dane, ze vsichni mame byt dostupni od 9 do 2, ale jestli nekdo zacne v 7 nebo 9, to uz je na nem.
možná bys to za můj plat brala všema deseti. v klidu vypravim děti, sebe, pouklizim. a taky chodím domů kolem druhé a třetí, protože zkrácený úvazek, zcela bez problémů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sedmnactnulajedna píše:
možná bys to za můj plat brala všema deseti. v klidu vypravim děti, sebe, pouklizim. a taky chodím domů kolem druhé a třetí, protože zkrácený úvazek, zcela bez problémů.
Nevim kolik beres, ale ja jsem se svym platem zcela spokojena.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@janickaIII píše:
A nepřipadá vám dost hloupé, že karierne se posouvá jen ten, kdo je ochoten někde vysedávat do noci? Na tom by to přeci v normálně řízené firmě vůbec nemělo stát.A to je podle mě celý problém. RD nutně neznamená, že rodič hloupne, je spousta lidí,. kteří si na RD rozšiřují ci dodělávají vzdělání. Tudíž může řodič z RD vyjít daleko vzdělanější než kdyby byl 3 roky na jednom místě.
Je to jen o omezeném vidění českých manažerů, že rodič (žena) na RD zákonitě hloupne. A že péče o děti nelze skloubit s kariérním růstem.
ne, vůbec. připadalo by mi hloupé, kdybych se kariérně posouvala já, přestože v práci nehnu prstem nad rámec základních povinností a pracovní doby, nikam mě nemůžou vyslat, protože mám na starost děti, plný úvazek zcela odmítám, takže spoustu pracovních úkonů, kde je potřeba stabilní přítomnost, nemůžu dělat, na nic se nehlásím, atd. atd. Tohle všechno je mi umožňováno automaticky a za vynikajících platových podmínek a jsem za to neskonale vděčná.
A že práce do noci je špatný management? Jsi neviděla provoz firem v dvou a trismennem provozu, stravovacích a hotelových služeb, diplomatických služeb, zdravotnických služeb, letišť…?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sedmnactnulajedna píše:
Jo, tak to máte super. Moje vnímání je, pravda, trochu posunuté. Standardní pracovní dobu máme od devíti do šesti. To pak rodič těžko odvede děti ve tři na gymnastiku nebo je vezme na kolo. Někdy taky dostáváme urgentní zakázky hluboko do noci. Ale za ty prachy a flexibilní pracovní úvazky… neber to
No, upřímně, co je na pracovni dobe 9-18 flexibilniho ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:Že se může posunout nebo zkrátit, jak kdo potřebuje, to je flexibilita. Že je od 9 do 18, to je standard. Hromada lidí to tak nechává. Vyhovuje jim mít klidné ráno, normálně se vyspat, přes poledne si skočit zacvičit, a po práci na pivko, večeři nebo do divadla. Proč ne?
No, upřímně, co je na pracovni dobe 9-18 flexibilniho
My dětné si to jednoduše zkrátíme. Finanční podmínky jsou natolik atraktivní, že nás to neuvrhne do bídy s nouzí…
Tak to prostě u nás je, nikdo tam není držen nebo verbován násilím. Nikdo taky není penalizován za to, že má děti. V zásadě kolik toho pro firmu uděláš, tolik ti zaplatí. Každý má na výběr. Přijde mi to až hyperkorektní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit