Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojda,máte někdo zkušenosti s metodou tišení miminka od Harvey Karpa??
Ano ano ano…
Kubíček byl jako malý hodně náročné a uplakané miminko. Než se mi dostala do rukou knížka od Karpa, tak to u nás vypadalo tak, že jsme se s manželem střídali a jednu noc jezdil s autem s Kubíčkem on, druhou noc já. V autě neplakal a dokonce i usnul…
![]()
No a někdy okolo Vánoc jsem si tuhle knížku přečetla a začali jsme podle jeho rad postupovat a zabralo. Sice ten účet za elektriku když přišel (fén u nás běžel skoro non-stop
), nás málem dorazil, ale co by člověk neudělal za chvilku klidu.
Tak já teda pouštění fénu a další podobné věci aplikovat nechtěla,říkala jsem si,že fakt nechci doma poslouchat ječící děcko a ještě šaškovat s fénem.Raději at prcek řve,než ho učit na takové pro mě „pitominy“.Ale to je jen čistě můj názor a nikomu ho nevnucuju.A jestli to někomu nevadilo a pomohlo to,tak proč né.Jediné co jsem od Karpa aplikovala,bylo pevné zavinutí,to můžu jedině doporučit.Malý řval i 18 h denně,spaní téměř žádné jen na rukách a když jsem začala zavinovat,spal skoro celou noc.
Coze? To existuje nejaka „metoda“ jizdy autem k utiseni ditete??
To musi byt naramne chytry pan, to si asi prectu
![]()
tak já teda Karpa nečetla…ale četla jsem knížku - dítě pláče - proč - dalo by se říct že nebýt téhle knihy tak jsem se zřejmě definitivně zhroutila že jsem špatná matka. Dcerka přes den téměř nespala…jena tak 20min v kočárku - v noci začal řev v 19hod a končil až ve 4 ráno - pak spala od 4 do 7 do rána - to byl její jediný spánek - nepomohlo ani zavinování…no možná malinko.
Fén, vysavač, digestoř…cokoli co dělalo monotoní zvuky…fén byl asi favorit ![]()
A Katko nezlob se - ale šaškovaní jsem teda neřešila - já bych se stavěla i na hlavu kdyby to malou utišilo. Byly jsme s manželem tak vyčerpaní a vyřízený že bychom dělali psí kusy - pak jsem zjistila že když jí chytnu pevně za ručičky a dám čelo na její čelo a dělám ššššš ššššš …tak za 10 minut usne - to víš že sem vypadala jako magor, protože takhle se přeci děti neuspávají - ale prostě na moje dítě tohle zaručeně fungovalo. A upřímně - pokud mimi řve, tak je mi celý svět ukradenej, jakmile objevím něco co ho uklidní - to byla priorita č. 1. To víš že se kamarádka divila co to dělám, jenže její klučík spinkal v kuse i 5hodin - takže ona tohle v životě nepochopí.
Ted mám druhé - klučíka. Není rozhodně tak uplakaný..ale už máme noci kdy řval do 3 do rána taky. U nej zabírá skvěle opět fén, vysavač - a pořídila jsem si šátek - a nemůžu si to vynachválit - šátkujeme a je moc spokojený.
a prostě razím přesvědčení - cokoli dítě dovede uklidnit a zbavit pláče - at je to sebevětší kravina -tak jestli to funguje, je to to nejlepší !!!! a kašlat na okolí !!! Ostatní nejsou do noci vzhůru s vašim plačím miminkem
vodaziva píše:
Coze? To existuje nejaka „metoda“ jizdy autem k utiseni ditete??To musi byt naramne chytry pan, to si asi prectu
![]()
No jasně existuje…ale ideál je dálnice…ne křižovatky kde je každou chvíli červená
to se mimi probudí …jo a taky to docela leze do peněz při dnešních cenách benzínu
to bych radši preferovala ten fén ![]()
Tak já radši poslouchám lux než ječící mimino, no což, taky názor.
Fanouš byl první týden hezky spavý, pohodový, no pak ale rozvázal, s prvním synem jsem ještě ve 3m neznala nějaké, že nemůže usnout, Fanouška jsem hojdala, dostával furt prso, výsledek byl, že ani chování nepomáhalo a ještě blil jak amina, dostával z toho škytavku…
Pevné zavinutí nám pomohlo hlavně když byl unavený, chtěl usnout u prsa, ale vadilo mu, že z toho teče
Tousnul během 3s, když jsem mu přitáhla ručičky.
Lux pomáhá, když tak nějak celkově nemůže zabrat, není dost unavený, ale zároveň protivný.
Dudlíčka střídavě máme a nemáme, někdy způsobí spíš ještě větší řev ![]()
Natřásání nevím, ale nějak se neosvědčilo ![]()
Akorát teď cca 2dny nám zavinování přestalo fungovat
Asi kvůli prdům, protože se dost kroutí a v zavinutí se nemůže vykroutit tak, aby ty prdy dostal ven. Když je bez prdů, tak hezky usne a bez zavinutí spí tak hodinu, zavinutý i 2,5h přes den.
Proč utrácíte za elektřinu a pouštíte spotřebiče? Stačí si na netu stáhnout v mp3 bílý šum a pouštět jim to. Pro mimina uklidňující věc,neboť v břiše nebylo ticho, ale rambajz od srdce, střev, zvenku něco dolehlo… U nás bílého šumu netřeba, stabilní hladinu hluku dokáže vyprodukovat starší brácha a když náhodou spí, tak papoušek ![]()
Já jsem ji právě četla a zkoušela jsem našeho kluka zavinout a spal večer 6 hodin místo 3.Hned na poprvé,tak jsem byla dost překvapená.Tak jsem ráda že to funguje i někomu jinému.
Ahojky,my fénujem ještě teď po koupeli,zavinovali jsme,pouštěli jsme šum a spokojenost největší…
A ještě nám to právě na ty prdy docela pomáhá protože on se kroutí skoro pořád a brečí,tak se po tom utiší.Ještě zkusím ten šum když ho zkouším slunit a nechce ležet-jsou mu dva měsíce a je pořád trochu žlutej.
Gina108 píše:
Proč utrácíte za elektřinu a pouštíte spotřebiče? Stačí si na netu stáhnout v mp3 bílý šum a pouštět jim to. Pro mimina uklidňující věc,neboť v břiše nebylo ticho, ale rambajz od srdce, střev, zvenku něco dolehlo… U nás bílého šumu netřeba, stabilní hladinu hluku dokáže vyprodukovat starší brácha a když náhodou spí, tak papoušek
Mám staženo, nefunguje
Pouze a jen náš lux
Mám koupený mp3 přehrávač a repráčky, chystám se ho nahrát na svým noťasu a pak si snad bude šumět trochu soukromněji, jinak nás s mužem brzo trefí ![]()
tak je pravda že šum jsem ještě nezkoušela…první dcerce jsme pouštěli uklidnující hudbu u které večer usínala až kolem 1 roku věku.
Ted klučík - 6 týdnů usne u hudby…v neděli jsem uspávala u těch šlágrů co pouštěli v TV - jak byla Zagorka tak už bylo vyhráno
ještě jsem trochu potancovala a byl klid.
A holky každý dítě je jiný…co se osvědčilo u prvního může fungovat u druhýho ale třeba vůbec naopak to může mimi ještě rozzuřit - prostě každý dítko originál !
Tak my fénujeme. Když je protivná, brečí. To okamžitě zmlkne a uklidní se, usíná u toho. Nevěřila bych, že to může fungovat, ale světe div se, funguje to
Dokonce si oblíbila jen jeden z našich fénů, druhý na ni nezabírá, digestoř a ani nenaladěné rádio ne, ani vysavač. Takže za chvíli odrovnáme fén, běží relativně často
I tak malá zle usíná a jinak než v náručí pořádně nezabere. A pevné zavinování je pro nás na noc dolsova nutností, jinak háže rukama, kroutí se a je v takovým neklidu, že ji to budí. Bez vysoušeče vlasů a plíny na zavinutí bysme lítali s manželem po baráku s ukřičeným miminkem fakt 24h denně. I takhle je to ale náročný. Nicméně jsem ochotná vyzkoušet vše, co by mohlo fungovat, za každičkou minutku bez pláče našeho drobečka to stojí ![]()
Ahoj,ještě jsem se chtěla zeptat jestly zavinujete i přes den?