Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,obracím se na vás s dotazem…
Můj malej začel koukat na telku,strašně ho to zajímá,dlouho ho nenechávám,ale i tak se chci pro jistotu zeptat nemůže to nějak škodit jeho očím?
Od jakého věku dítěte je normální že se dívá na pohádky a nemusíte se bát že mu to uškodí?
Mnohokrát děkuji za vaše odpovědi.
![]()
Mě se malej v tomhle věku taky díval, vydržel třeba hodinu, byl tak na 3m od televize. Jakmile se začal přetáčet, tak ho telka přestala bavit.
No, já mám TV přes den průběžně puštěnou, ale prcka v jeho věku (14 měsíců) zajímá pouze znělka pořadu, možná reklama, nic víc…
Na pohádku (ani krátkou na JimJam) se dívat nevydrží…
V těch 4 měsících si nepamatuju, že by koukal, maximálně když bylo puštěné MTV
![]()
Podle mě TV očím neublíží. Už fungují na jiném principu než za nás, kdy tam blikalo to řádkování, to bylo škodlivé. Teď už to tak není. To nemám ze své hlavy, říkal to můj táta, který je vzděláním elektro, když jsem malýmu říkala, ať si stoupne dál a nekouká na telku tak zblízka, že si zkazí oči. Tak jsem byla poučena, že už to oči nekazí. ![]()
Otázka jiná je samozřejmě vhodnost sledování TV. Tychlé sledy a střihy různých obrazů nejsou vhodná pro vývoj dítěte. Nestíhá to pobrat, soustředí se jen na to, co zná a tak si pěstuje selektivní pozornost. Tragické to pak začne být ve škole, kdy má tuto selektivní pozornost naučenou a tak si z výkladu učitele bere jen to, co už mu něco říká a zbytek vypouští = problém s učením.
nedávno jsem četla, že to je blbost a jenom se to vymyslelo aby děti neseděli blízko u televize, jediný co se může stát, že oči budou zarudlý a unavený, ale v žádným případě neni dokázaný, že by je to nějak kazilo
Naší princezně je půk roku a je jak divá po televizi,hlavně když běží reklama
Jinak říká se to že si kazí děti oči,ale nevím no.Naše kouká hlavně večer,v puse flašku,tahí mlíko a ještě sleduje co tam lítá ![]()
Taky je unešenej z reklam
to odhazuje hračky a kouká.Nemyslím si,že by to nějak škodilo očím,né teda když u toho nesedí půlku dne.čučí jen na reklamy,jinak ho to nezajímá.
Ahoj-my sice klasickou TV nemáme (řešíme to domácím mediálním centrem a projektorem),ale když přítel sedí u PC a sleduje TV program a drží mimíska,aby si odkrk,také mimís nemůže spustit oči z monitoru. Je u toho děsně srandovní-vykulí očička,otevře hubinku (z který mu okamžitě kapaj sliny) a mává ručičkami-no prostě to prožívá. Je ale fakt,že ho necháváme koukat jen náhodně při tom krkání.
Takhle malý mimi se spíš dívá na blikající světla než na konkrétní věci v tý televizi. Naše malá taky vydrží civět na notebook třeba půlhodiny. Myslím, že je topřestane bavit až objeví hračky, přetáčení,válení sudů,plazení…Topak nějaká bedna nebude zajímavá
Tak ji teď nechávám. Teda samozřejmě ne že bych jí cpala notebook místo chrastítek a plyšáků Očím to neškodí-dle mého názoru.
Já teda mimino nenechám koukat na tv,je mu půl roku.Starší se začal dívat asi v roce,sem tam na reklamu.My se doma na tv skoro ani nedíváme,takže to bude tím
Kdybych tv prodala,tak ten rozdíl ani nepoznám ![]()
Naše malá od porodu preferovala jednu stranu (měla snad nějakou blokádu) a bylo nám přímo doporučeno, ať jí dáváme k televizi, ale tou špatnou stranou. Hlavičku opravdu během pár týdnů rozhýbala a teď už jí TV nezajímá skoro vůbec a to jí mám puštěnou většinu dne jako kulisu.
Wiolla píše:
Otázka jiná je samozřejmě vhodnost sledování TV. Tychlé sledy a střihy různých obrazů nejsou vhodná pro vývoj dítěte. Nestíhá to pobrat, soustředí se jen na to, co zná a tak si pěstuje selektivní pozornost. Tragické to pak začne být ve škole, kdy má tuto selektivní pozornost naučenou a tak si z výkladu učitele bere jen to, co už mu něco říká a zbytek vypouští = problém s učením.
Jak píše Wiolla, není to vůbec vhodné.
Navíc je to moc vjemů najednou, mozek to nestíhá všechno zpracovat.
Nedoporučuji to
Cappy píše:Wiolla píše:Jak píše Wiolla, není to vůbec vhodné.
Navíc je to moc vjemů najednou, mozek to nestíhá všechno zpracovat.
Nedoporučuji to
Přesně tak jak píšou holky. NE! Mozek nestíhá zpracovat tolik vjemů a kouká na to ne že by se jí to líbilo, ale protože nechápe co to je co se tam děje… Malá se tam taky jukne při brknutí, ale to je na max 2min než si to uvědomím že načuhuje přes rameno. Nenechávám ji se koukat má na to ještě čas… A očíčka to podle mě kazí at si říká kdo chce co chce ještě je nemaj pořádně vyvynuté a už si je vypalujou TV…
ahojky malýmu jsou taky 4 měsíce a minule mi tu cca půl hodiny koukal na Babicu
telka ho úplně fascinuje ![]()
malé je 6 měsícu ,mám puštěnou televizi jako kulisu,vím že je to na nic,ale já bych se asi zblázdnila z ticha a hudba není to ono na tu musím mít náladu,když je doma přítel tak většinou telku vypínám.jinak malá se taky kouká .dali jsme pryč stolek z obyváku,měl hodně ostré hrany skleněné, a teď tam má deku Nellinka,celej den si na ní hraje s hračkami,válí sudy ,péruje na kolínkách,sedá si,jen jak začnou reklami tak najednou klid a kouká,ale moc dlouho to nevydrží tak jednu dvě a pak zas spekuluje jak nejlépe plácnout hračkou do křesla
taky mám strach,aby si nekazila oči máme 107 plazmu a ta prý oči nekazí a má menší kontrast jak LCD
nevim nerozumim,ale snad to bude dobré