Kaše "papěnka"

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
29.12.21 11:38

Kaše "papěnka"

Dobrý den,

přítel vzpomíná, že jeho maminka mu jako malému vařila kaši, které říkali „papěnka“. Měla být asi z mouky, cukru a másla. Bohužel už není, koho se zeptat, co tam ještě bylo nebo jak se kaše dělala. Neznáte nějaký takový recept? Díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35412
29.12.21 11:59

Krupicová?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24756
29.12.21 12:07

Z mouky? to by bylo hnusné.. tipuju to na krupici, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3907
29.12.21 12:24

Z mouky fakt ne :D To by nebylo moc dobré.
Zkuste se podívat do obchodu, jestli neprodávají někde nějakou tu dětskou krupici podobnou.

Jestli to byl nějaký domácí recept, tak to sežene jenom u maminky :) Jinak doteď se prodává dětská krupička. Ta se tradičně dělá v horkém mléce a nakonec se na to pleskne rozpuštěné máslo + kakao, nebo granko :) Pro koho je málo sladká tak ještě cukr. Já tam přidávám skořici :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
29.12.21 12:24

Jo, to vařila teta malému tak kolem roku mu bylo, ale pred 40.lety, rikalo se tomu papka.ale bylo to fujtajblová nouzovka hlavne z mouky, cukr atrochu maslo, aby decko neřvalo hlady.. dnesni děti bych tim netrapila ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10822
29.12.21 12:25

To se u nas taky vzpomina. Fakt z mouky. Proste aby se dite zaplaclo. Ale recept neznam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
29.12.21 12:26

Zkus najit papka recept, fakt se to rvalo i do mimin tak pulrocnich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
29.12.21 12:34
@Lucy75 píše:
Z mouky? to by bylo hnusné.. tipuju to na krupici, ne?

A krupice je co?

Máš hladkou, polohrubou, hrubou, krupici. Všechno to stejné, jen namleté od nejjemnějšího po nejhrubší.

Spousta domácností dělá „krupicovou“ kaši z hrubé mouky. Teda ty domácnosti, které ví, že to všechno je stejná pšenice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16086
29.12.21 12:36
@Alberta píše:
Jo, to vařila teta malému tak kolem roku mu bylo, ale pred 40.lety, rikalo se tomu papka.ale bylo to fujtajblová nouzovka hlavne z mouky, cukr atrochu maslo, aby decko neřvalo hlady.. dnesni děti bych tim netrapila ;)

No, ona krupice je jen hruběji namletá mouka, takže krupicová kaše a moučná kaše je z pohledu živin a složení úplně to samé. To už jsem tady na emiminu taky chytla, pohoršení nad tím, že babičky vařily moučné kaše a cpaly tím děti, a ty samé maminky nakupují zvesela instantní kaše, které mají složení pšeničká mouka, pšeničká krupice, cukr, a vůbec je to netrápí, hlavně když je na tom Bio a stojí to majlant :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
29.12.21 12:48
@zrcadlo píše:
No, ona krupice je jen hruběji namletá mouka, takže krupicová kaše a moučná kaše je z pohledu živin a složení úplně to samé. To už jsem tady na emiminu taky chytla, pohoršení nad tím, že babičky vařily moučné kaše a cpaly tím děti, a ty samé maminky nakupují zvesela instantní kaše, které mají složení pšeničká mouka, pšeničká krupice, cukr, a vůbec je to netrápí, hlavně když je na tom Bio a stojí to majlant :lol:

Přesně. A ještě mají pocit, jak pro dítě dělají líp, když koupí dražší značku. A jak to hezky střídají, bananovou kaši, jahudkovou kaši.

Všechno mouka s ovocným práškem. Když to prepocitas na peníze, tak za cenu té kaše můžeš mít 10 kg mouky a 10 kg banánů (přeháním).

Ale spousta lidí vlastně nevědí, co jedí. Bylo mi známou řečeno, že tu omáčku by dítěti nedalo, protože je zahustena moukou (v nemocnici). Když jsem se zeptala, z čeho jsou ty těstoviny vedle, tak mi bylo řečeno „aha“.

Spousta lidí třeba vůbec neví, z čeho je kus kus, tarhoňa..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6161
29.12.21 12:56

Můj spolužák na střední nevěděl, ze rozinky jsou ususeny hrozny vína :lol: jinak ano, z mouky fuj, krupice cajk :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3907
29.12.21 13:40

No já nevím jak vy, ale jako rozpustit v horkém mlíce klasickou polohrubou mouku a nebo normální krupici (a tím myslím obyč krupici bez příchutě, co se prodává v sáčcích jak mouka) mi přijde jako chuťově rozdílné. Struktura krupice je jiná, než mouky.
On je docela důvod proč se do různých receptů dávají různé mouky.

To že má krupice stejný původ jako mouka je jedna věc, ale to provedení je prostě jiné.

Taky udělat klasickou krupici tak, aby byla akorát je občas umění. Stačí dát o lžičku krupice víc a máte v hrnci beton, který pomalu nejde ani vyškrábat. Zatímco ty „moderní a drahé“ rýžové a nebo jinak odlehčené jsou pro dítě pořád ještě dobře stravitelné i když je člověk namíchá docela hutné.
Takže bych tu úplně nenadávala na lidi, že jsou blbí, protože neví, že krupice je méně namletá mouka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2081
30.12.21 00:59

Haha. Delam si ji z hrube mouky, protoze nac kupovat hrubeji mletou krupici, ze??
Edit: ted ctu diskuzi… ano, souhlas, neni v tom krome hrubosti rozdil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.12.21 15:48

Ano, z mouky. O této kaši a třeba i o kojení, jak to chodilu u rodiček, co se jim dávalo jíst, a tak všechno okolo…se píše v úžasné knize Česká strava lidová. Doporučuji, vyšla nově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.12.21 20:34

Ja si to moc taky nedovedla predstavit. Ale evidentne to tedy existuje, recept „papka“ jsem nasla. Diky vsem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí