Kašel, antb, crp ?

  • Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1100
18.10.21 13:14

Kašel, antb, crp ?

Ahoj holky, prosím nasazuje u Vašich dětí Dr. antibiotika na kašel jen na základě poslechu? A klinického stavu? Lze tu závažnost stavu poznat jen takto? V tom rannim shonu mě vůbec nenapadlo, že by se bakt. infekce měla potvrdit i napr. CRP testem? Možná plašim a blbnu už, ale nechci, aby děti baštili jedno antb za druhým jen z toho důvodu, že lékař měl natřískáno a potřeboval, aby to rychle odsýpalo :nevim: Myslím si o něm, že je schopný lékař, taková stará škola :mrgreen:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
112
18.10.21 13:25

Taky nad tím přemýšlím. Před měsícem jsme měli antibiotika pouze na základě poslechu. Zabrala velmi rychle, jenže teď má kašel znovu a obávám se, že naše doktorka zase jen poslechne a dá antibiotika, jenže já je nechci každý měsíc na kašel, když ani nevím, jestli je to bakteriální infekce. Jenze naše dr. Je taky stará škola a crp. nedělá. Zatim lecime sami doma, ale kašel se stále nelepší, tak nevím, jestli se doktorce vyhneme.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
6303
18.10.21 13:30

Naše doktorka dělá vždy crp. Nedávala bych dítěti atb bez změření crp.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
26208
18.10.21 13:32

Ne, vždy dělá crp a antibiotika nasazuje jen v nutných případech.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2520
18.10.21 13:36

Nakonec vysoký CRP může být i u virového onemocnění. Takže co pak. Navíc z prstu bývají hodnoty jiné než ze žíly. :nevim:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
533
18.10.21 13:38

Lékařka děti indikuje léčbu dle jejich klinického stavu a svých zkušeností a já ji plně důvěřuji. CRP dělala dětem několikrát, ale taky třeba teď nasadila ATB bez testu CRP a stejně nakonec se k tomu všemu vklubal zánět středního ucha a byla nutná změna ATB. Takže to by ještě ke všemu měla udělat test citlivosti k ATB, aby fakt nebyly zbytečně, ale čekat několik dalších dnů na výsledky…

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
26990
18.10.21 13:49

Tak když bych přišla k doktorce s tím, že mi dítě už týden nebo víc kašle a volě dostupné preparáy a klidový režim se zcea míjejí účinkem, nebo že se kašel jen zhoršuje, tak si umím představit, že dítě poslechne a předepíše u ta antibiotika.

Pokud bych v pondělí dojuchala s tím, že dítě začlo v sobotu kašlat, tak poslechne a pokud neshledá zasažené průdušky, tak mi doporučí koupit a používat volbě dostupné kapky a sirupy apříjít na kontrolu, jen pokud by se to do týdne nezlepšilo.

U ani jednoho by teda CRP nedělala. to dělá při teplotách a při bolestech v krku.

Na zelenou nelepšící se rýmu, která trvala přes týden taky vypsala rovnou antibiotické kapky.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
70157
18.10.21 13:53

Ja bych CRP pro jistotu chtela. Ale i poslechem a dle klinickeho stavu zjisti, zda ma nema zapal plic. Takze kdyby nestihala, dohadovat se nebudu. A kasel trva klidne i 6 tydnu, s antibiotiky nebo bez.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
70157
18.10.21 13:55

@Svistice ano, to taky rozhoduje, jak dlouho kasle, zda mel nemel horecky a podobne.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3324
18.10.21 15:15

Nase jen poslechne. az pokud si nebi jista, dela crp.

ale pokud vim, nekdy pokud kasel sedne na plice/prudusky, muze byt crp neprukazne.

naopak, jakmile je to na pruduskach/plicich, i kdyz je to virove, tak ta pridruzena bakterialni infekce se tam objevi strasne rychle.

takze ja v tomhle verim sve doktorce.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
665
18.10.21 17:04

Naše crp nedělá. Ono než se zvedne, trvá to dva tři dny minimálně. Takže po týdnu nelepsiciho se kasle dává atb vždy. Může na virozu nasedat bakteriální infekt.

Kluk od čtvrtka kasle a od pátku má horečky. Včera crp na pohotovosti negativní. Dr zvažoval atb, ale jedny dobral minulý tyden. Takže jen ventolin a dnes je kasle méně.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
78
18.10.21 18:26

Nás doktor CRP nedělá. Synovi dal v srpnu antibiotika když se mu podíval do krku a řekl, ze je to angina a v září mu je dal znova, podle poslechu. Měl silný zánět průdušek.
Dnes jsem byla se synem znovu, protože přes víkend horečky a ošklivá rýma.
A už jsem byla zásadně proti antibiotikam, protože to už by bylo po 3 moc. 🤨
Naštěstí je zatím nepotřebuje, protože poslechově byl čistý.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5817
18.10.21 19:27

On je kašel a kašel. Kašel bez horeček trvajících déle jak 3 dny většinou neukazuje na závažnější patologii, která by byla indikací k nasazení ATB. Záněty plic se horečkami projevují v naprosto drtivém procentu případů, afebrilní průběhy bývají častěji u novorozenců, mladých kojenců a pak starších dospělých (75+).

Když se k tomu udělá CRP, tak se můžeme dostat k různým hodnotám:

  1. CRP nízké, řekněme pod 10: virové? atypické? nasadím ATB nebo ne? když nenasadím ATB a pacient skončí na umělé plicní ventilaci, jak zdůvodním nenasazení ATB? když zvažuji ATB, tak určitě makrolidová
  1. CRP mezi 10 a 50: typický nález, nikdo neví, co to může být (virus? bakterie typická či atypická?), nenasadím ATB a pacient skončí se sepsí? volba ATB dle prevalence původců v daných věkových skupinách (aminopeniciliny na atypické bakterie nepůsobí)
  1. CRP vysoké: ATB plně indikována (ale CRP do 100 může být i u těžších virových pneumonií, kdy je zánětem poničena plicní tkáň)

Ono to skutečně není tak jednoznačné, jak se může na první pohled zdát. V ambulantní péči nemáte možnost kontinuálně pacienta monitorovat a zasáhnout v případě zhoršení stavu.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3157
22.10.21 18:04

@Doctus Muzu se zeptat prosím, kdyz už jsme u kasle a lecby. Syn 2 roky, kasel asi 9 dni, bez teplot. Mel ale chycene prudusky, dostal ventolin a stoptussin. Po 4 dnech na Ventolinu se mi to nezdá o moc lepší, tedy pokud jde o chrasteni v hrudnicku, ale zachvaty kasle uz nema. Jinak ma stale dost rymu, kterou odsavame. Muzu to brat tak, ze se stav tedy zlepsuje?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5817
22.10.21 19:01

@hipisek84
U zánětu průdušek by to chtělo něco na vykašlávání, buď kombinovaný preparát Ventoliber, nebo Erdomed samotný. Ventolin jste dostali inhalačně, nebo v sirupu?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat