Kašel - co ještě?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
964
18.12.24 12:24
@Doctus píše: Více

Děkuji. A jsou u toho teploty? Syn měl teď dva dny jen zvýšenou, dnes už nemá, já měla jen jeden den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2959
18.12.24 12:30

@VeraPec1 Kaslal v kuse 2 tydny, tak jsem s nim uz zasla na poslech. Ja si myslela, ze to budou uz prudusky, pac sirupy nezabraly. A mel vlhky kasel. V noci se take budil, kdyz kaslal. Zajdi s nim, pokud tak kasle, at ho poslechne a napise vhodnou medikaci.
Sumetrolim zabral. Jo a teplotu nemel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
18.12.24 12:38
@Doctus píše: Více

U dětí to bylo poté, co jsem řekla, že obtíže mám i já a zároveň to nebyla první návštěva pediatra. Dostali i žádanku na alergologii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9726
18.12.24 12:43

@Zuz186
Mohou, ale často nebývají. Hodně často je teplota jen zvýšená, spíše k večeru.

@Fiveone Škoda, že místo stěrů se neudělala spíše sérologie na mykoplasmata a chlamydofily, byť může být i negativní (při krátké době od začátku příznaků).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
18.12.24 20:51

Zdravím. Dcera 16 let měla v srpnu mykoplasm. zápal plic. Bez horeček, únava a kašel hrozný. Krevní testy doktorka nedělala, určila podle rtg a stavu dcery. Dostala na 10 nebo 14 dní (už nevím) atb. a dejchák, který užívala do konce září, kašel odezněl, kontrolní rtg se nedělal. Doktorka ovšem říkala, že se to rádo vrací. V listopadu začala lehce pokašlávat, ne klasický kašel a ne soustavně. V podstatě to trvá do teď. U doktorky jsme byly, poslech i crp v pořádku, akorát z odběrů vyšlo málo červených krvinek, dostala železo - kontrolní odběr v lednu. Taky dostala lék na reflux, kdysi jí byl diagnostikován na orl, určitý čas brala léky. Léčila se na alergologii - astma, v současné době je bez léčby, kontrola za delší čas. Psala jsem i na alergo, ale paní doktorka mi odepsala, že to pokašlávání není astma. Tak už nevím. Nezbyde mi asi nic jiného, než opět k pediatričce a rtg. Z toho radost nemám, dceru těch rtg teď bohužel čeká víc. Nemáte někdo s dlouhodobým pokašláváním zkušenost? A nevyžaduji předložení lékařského diplomu 🙂 děkuji!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9726
18.12.24 20:59

@myskin
Tak asthma stále má, i když neměla delší dobu obtíže. Asthma je celoživotní diagnóza.

Léky na asthma může předepsat i PLDD. Nevím, na co PLDD čeká. Dokonce PLDD může předepsat léčbu blížící se účinností fixní kombinaci IKS / LABA, byť ve dvou oddělených inhalátorech (účinnost o něco nižší než ve fixní kombinaci, ale lepší než jen samotný inhalační kortikoid).

Pokud alergoložka tvrdí, že pokašlavání není asthma, tak je na pár facek. Specifický fenotyp asthmatu (cough-variant asthma) se totiž projevuje pouze kašlem bez sebemenší dušnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
18.12.24 21:12

No naše dětská doktorka čekala, jestli zaberou léky na reflux (prý počkat cca 14 dní). Dcera už je bere přes 3 týdny a úplně bez kašle není. Teď s ní k doktorce nemůžu, marodím a je mi celkem blbě. Taky jsem si právě říkala, jestli to nemůže být astma, ale takhle mě paní docentka alergoložka odpálkovala. Pediatrička nám dejchák určitě napíše, akorát nás bohužel asi požene i na rtg. Pro jistotu. Zítra jí zavolám, snad pošle e-recept.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9726
18.12.24 21:15

@myskin
No než bych nasazoval léky na reflux, tak bych u asthmatika (byť nyní v remisi) dal první inhalační léky. Aby to nebylo tak jednoduché, tak asthma a reflux jsou provázané jednotky jako milenci. Jedno zhoršuje druhé. Není však cílem ládovat se inhibitorem protonové pumpy a nedat inhalační léky. IPP nejsou zdaleka tak neškodné, jak se dříve myslelo.

Cough-variant asthma je diagnostický oříšek, protože se na něj musí myslet. Když se kašem výrazně zmírní až zmizí jako mávnutím proutku během 3 až 5 dnů, diagnóza je hotová.

Ať máte efekt inhalační léčby co nejrychlejší, nechejte si napsat formoterol v samostatném inhalátoru. Fixní kombinaci nemůže PLDD napsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
18.12.24 21:17

Pokašlávání bez pískotů není projevem průduškového astmatu, ale mimojícnové refluxní choroby, která byla dceři prokázána na orl…..Toto mi napsala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9726
18.12.24 21:22

@myskin
Co na to říct. Jen chudáci pacienti, co k ní chodí, pokašlávají, místo řádné léčby dostanou inhibitor protonové pumpy.

Cough-variant asthma je nejčastější příčinou protrahovaného kašle. Poslechový nález v normě, spirometrie v normě, laboratorně bez odchylek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
18.12.24 21:29

Dcera na reflux brala léky určitý čas když jí reflux na orl diagnostikovali. Potom už ne. Po konzultaci s dětskou doktorkou. Na alergo mi doktorka tenkrát řekla, že reflux je vada trvalá = léky. Díky za radu, zítra se budu o inhalátor snažit. Dceru asi časem objednám na kontrolní vyšetření refluxu na orl, stejně jsme tam už měly jít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64914
18.12.24 21:52
@myskin píše: Více

Fakt na ORL? Mne ho diagnostikovali na gastru, pri gastroskopii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
19.12.24 08:41

@Doctus můžu se zeptat, jaký názor máte obecný na Bronchovaxom a Wobenzym? Má smysl Bronchovaxom užívat v době zvýšených respiračních onemocnění? (dítě dostalo předpis od imunologa na základě krevního vyšetření). A Wobenzym pro dospělého, také v době respiračních onemocnění. Děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Všechnoznám
19.12.24 08:52

Nechápu, co je na kašli, co trvá tak krátkou dobu tak děsivého, navíc dle popisu ani nic dramatického. Je to docela obvyklé. Hnát dítě na RTG plic, no, to bych teda fakt odmítla, když by byla situace jen taková, jak popisuje zakl. První volba jsou rozhodně inhalace, olejové zábaly, větrání, na noc zvlhčování zvlhčovačem. S dětským kašlem jsem ani nikdy u doktorky nebyla. Já sama jsem tam byla od své dospělosti jednou s kašlem, co byl fakt brutus i po 3 týdnech.

Jako myslet hned na zápal plic nebo černý kašel. Jak kdyby děcka nekašlaly. Já třeba vždycky kašlu minimálně 14 dní a pak to přejde.

A ano, na ORL mohou diagnostikovat zejm. tzv. mimojícnový reflux. Běžná situace.

• Citovat
  • Upravit
Všechnoznám
19.12.24 08:53
@vokishka píše: Více

Tak si zjisti něco o mimojícnovém refluxu. Velmi často má projevy právě v oblasti, kterou řeší ORL.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA