Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, budu ráda za jakoukoliv radu, jestli jsem pro vss hysterka, tak me to mrzí, ale zatim jsme nezažili.
Dite 19m - začala klasika - rýma, 3.den se přidal kašel, převážně přes noc. Suchy, snad co hodinu, nepomohl ani tussirex (mame dobrou zkušenost) s fenistilem, ani stoptussin. Kašel 8.den, včera jsem byla u doktorky, protože noc uz mi přišla hrozná, ze to neni jen pokuckavani.
Na poslech dite čisté, ale brecel (uplne ji nemusi). Takze mu teklo i z nosu (celou dobu čirá rýma). Napsala sinecod a xyzal a žádanka na orl. Na orl vše čisté, takže pamycon jen pro jistotu. No dnes 9.den mi prijde snad nejhorší. Kašle přes den a tee vecer jak usina je tuberák. Samozřejmě kapky ani sirup nezabraly, dusi se porad stejne, pak třeba 2hodky klid a zase co půl hodiny kašel.
Větráme, suchý vzduch nemáme, vyvýšené lezení, dostatek tekutin. Přes den sinupret na ředění hlenu (i když moc nejsou). Teplotu nemá ani nemělo. Poradíte jeste nějaký zázrak? Případně kdy byste šli znovu k doktorce (navíc když budou svátky a nikde nikdo nebude). Nebo je takový kašel takovou dobu normální? Trosku jsem samu sebe vycukala, ze jsou ted černé kašle a zápaly plic, ale to by predpokladam nebyl poslech čistý.
Děkuji
Ahoj, ted jsem resila to same s 15ti mesicnim synem. Prvni zacal kaslat, pak ryma. Zadne sirupy nepomahaly, ani sprej do nosu. Doktor poslal pamycon a na nocni kasel Aerius sirup, s tim mam dobrou zkusenost, ze zabira. Zkus ten. Kaslal ale pres den stale, tak uz chycene prudusky, ATB v sirupu a jeste Ventolin na kasel a je zdravy konecne. Do nosu predepsane kapky.
Fenistil teda nepomohl vubec ani Ambroxol.
@Mgree dekuji za reakci ❤️
A muzu se zeptat, kdy to přešlo na ty průdušky a jak si to poznala?
Me úponě ubiji, jak se snad co hodinu večer budi a dusi se, nezvrací ale i tak.. navic začal kašlat dost i přes den, což predtim nebylo, takze místo aby se to zlepšovalo, tak se to zhoršuje, chápu, ze medikace potřebuje čas, nez zabere, ale nerada bych něco zanedbala. Porad přemýšlím, jestli se ještě ozvat doktorce nebo budu jen za hysterku, nemame úplně nejlepší vztah pacient/doktor, tak bych tam nejradši chodila jen na kontrolu, ale urcite nechci nic zanedbat.
@VeraPec1 u nás 2,5 leta. Dva tydny kasel, hlavne v noci, nic nepomáhalo. CRP 0, poslech čistý, bez teploty a bez rýmy. Jedla jako vždy, hrála si.. Na rtg ukázkový zápal plic, takze atb a od druhé dávky prakticky bez kašle
V současné době je epidemie mykoplasmových zápalů plic. Takovým a třeba virovým zápalům plic se říká walking-pneumonia, pacient není až tak schvácený, ale trápí jej dusivý kašel. Největší průšvih je to, že poslech bývá často zcela v normě. Až RTG odhalí často hrozivý nález, dříve se tomu říkalo tzv. atypická pneumonie (diskrepance mezi poslechovým a RTG nálezem). Takže zítra k PLDD, vyžádat si RTG nebo ultrazvuk plic. Ale trošku to smrdí potřebou ATB.
Teď toho bude více. Děti na první pohled v pořádku, jen trochu rýma a pokašlávání. Po výtěru z krku zjištěn streptokok a mají antibiotika. Já se dusim, vykašlávám hleny s krví( asi prasklé žilky), ale poslechově nic nezjišťeno. Mám týden antibiotika, který nezabírají. Kašlu takto třetí týden a je to spíš horší, než že by se to lepšilo.
@Fiveone
Jaký streptokok byl zjištěn?
Co máte za ATB? RTG byl dělán? Sérologie na mykoplasmata a chlamydofily? Ev. i na černý kašel?
Zkus ještě zvednout vlhkost v místnosti pomocí zvlhčovače nebo mokrého ručníku na topení. Může pomoct i pár minut v koupelně s horkou párou před spaním. Pokud se kašel dál zhoršuje nebo máš obavy, klidně bych znovu kontaktovala lékaře, zvlášť s blížícími svátky.
@Doctus píše: Více
Jaký druh mají děti nevím. Děti mají Ospen.
Já dnes dostala Klacid, měla jsem Penbene( či tak nějak). Krev apod. mi nikdo nebral.
Také bych se zaměřila na vlhkost vzduchu, sledujeme doma vlhkost vzduchu a když vyvětráte (i když je venku mlha a vypadá to, že je tam vlhko) tak vlhkost v místnosti se sníží na 40%. Ideál je 45-60% Ještě bych mohla doporučit inhalátor - máme ten ultrazvukový a dáváme tam vincentku a opravdu na kašle to zabírá.
@Fiveone
To někdo vážně dá na vaše obtíže penicilin? Klacid by měl pomoci.
Stěr z krku a penicilin u dětí se dělal „jen tak“, nebo bylo podezření na streptokokovou angínu (u té nebývá kašel ani rýma, jen bolesti v krku). Hodně dětí má v krku streptokoka běžně, ale indikace k přeléčení PNC to není.
@Fiveone píše: Více
Tak něco podobného máme taky. Před dvěma týdny začal syn trochu pokašlávat, jinak mu ale nic víc nebylo. U mě se ten kašel stále zhoršoval, až jsem měla strašné dusivé záchvaty a kašlala hlen s krví. Doktor mě poslechl a udělal test CRP, ale prý všechno dobré, ani mi nic nedal na ten kašel
. Pomohl až Ditustat, co jsem si začala brát na noc, teď po víc jak dvou týdnech konečně lepší a kašel odeznívá. Teď ale začal hrozně kašlat syn, 3 roky, také se až dusí, teď tu čtu o těch zápalech plic, tak se asi taky musíme vypravit k dětské doktorce…
@Doctus píše: Více
Jak se takový zápal plic léčí? Jsou potřeba antibiotika? U mě doktor na poslech a z CRP nic nezjistil a teď ten kašel po více jak dvou týdnech sám odeznívá, ale syn začal hrozně kašlat, zní to stejně jako u mě…
@Zuz186 píše: Více
Moje batole na to atb melo. Myslim, ze Klacid (ruku do ohne za to nedam). Dostala davku dopoledne, pak pred spanim (davkovani po 12h) a v noci mnohem lepsi, druha noc zakaslala tak 2-3×. CRP mela cistou 0 a poslech taky. Zjisti se az na RTG.
@Zuz186
Pomocí ATB - Klacid, Fromilid, Sumamed, Azitromycin, Doxybene.