Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@janickaIII Paní doktorka nám předepsal nějaká ATB… Teď si nevzpomenu na název, protože jsme měli více (ne v souvislosti s tím černým kašle, ale než se zjistila synovi pylova alergii). Měli jsme Klacyd a Ventolin (u toho si nejsem jistá, zda jsou to antibiotika). Ale nic extra se jinak neřešilo. Zvhlcovat vzduch, na spánek zvýšená poloha, já dávala tymianovou mast i psí sádlo, dělala jsem zabaly.. Ale ten nástup byl velmi rychlý. A stejně jak to rychle přišlo, tak to potom rychle zmizelo.
@Maminka A
Jak se černý kašel vyšetřoval? Pomocí PCR? Nebo snad protilátky?
Trošku mi na to nesedí rychlý ústup obtíží. ATB na plně rozvinutý černý kašel nezkrátí délku trvání obtíží.
@Doctus Tím, že je syn očkovaný, nezasahlo ho to v plné síle. Myslím, že i proto. Ale byl doma cca 3 týdny - již s diagnózu černého kašle. Ono to totiž nejdřív vypadalo jako „obyčejne“ nachlazení, žádné záchvaty kašle, nic takového. To mě ani ve snu ne napadlo, že by to mohlo být toto. A potom jednou v noci šílený kašel, dušení, nešlo ničím utisit. Ten noční hrozný kašel byl cca ty 2 týdny + týden na doléčení, protože ten kašel mu dával hodně zabrat. Poté jednu noc najedou klid a už žádný kašel nebyl. Proto jsem psala, že to najednou přišlo a odešlo.
@Doctus Jo a hned jak jsem popsala paní doktorce příznaky, tak věděla. Udělala stery a ještě ten den odpoledne volala, že se to potvrdilo. Na to ihned volala hygiena a vyptávala se. Jen mě překvapilo, že nepodali zadne info, jak nikoho nenavstevovat, nechodit ven apod. Samozřejmě člověk s takovou nemocí nikam chodit nebude, to je jasné. Za prvé syn byl slabý a za druhé přece nebudu nikde šířit takovou nemoc, když já sama jsem z toho byla vylekana. Ale jen jsem si vzpomněla na Covid, jak hygiena všechny obvolavala a podávala instrukce a teď nic 😃
@Maminka A
Noční kašel bývá většinou způsoben jinými příčinami, to by školkové děti a třeba neideálně kontrolovaní asthmatici měli černý kašel neustále.
Bohužel v okamžiku již probíhajícího kašle ATB s průběhem černého kašle nic nesvede, jen se minimalizuje nakažlivost. Někdo kašle „jen“ 3 týdny, jiný 3 měsíce.
@Doctus Takhle jsem to měli my, popisuji naši zkušenost s touto nemocí… Už je to naštěstí za námi ![]()
@Maminka A
Však to je v pořádku.
Ve skutečnosti je nejčastějším původcem nočního kašle zadní rýma / post-nasal-drip syndrom / upper-respiratory cough syndrom, ev. v kombinaci se zvětšenou nosní mandlí. Dále asthma. A to se celkovými ATB neléčí.
Není účelné všechny děti kašlající v noci hnát na PCR testování na černý kašel. To by tam chodily každý měsíc.
Tak téměř po 4 měsících potížích mám nějakou diagnózu. Mám trochu pocit, že se na to můj praktik trochu vykašlal. Prvně, že mám brát jen něco na kašel. Když to nepomohlo, tak bez jakýchkoliv náběrů apod. mi napsal antibiotika, pak další( celkem troje). A neustále jsem slyšela, že na poslech jsem v pořádku. Pak jsem jela na pohotovost jednou( sám mi řekl, že neví co se mnou a ať jedu tam a ne k němu), tam mi udělali alespoň rtg plic. Ten byl v pořádku a doporučili žádanku na plicní. Tu mi tedy doktor vypsal. Tak dnes jsem byla na plicním. Dělali znovu rtg, ten byl v pohodě. Pak spirometrii. Následně mi dali fouknout nějakého inhalátoru, znovu spirometrii. Pak mě poslali do nějaké komory a dali mi dýchat kyslík u čehož mi ho 2× vypnuli a musela jsem dýchat přes odpor. Tak zjistili, že dle jejich slov mám ve spirometrii rezervy, nemůžu se dodechnout a asi nějaká snaha o to vyvolá šílený záchvat kašle ze kterého se mi zvedá často žaludek. Tak jsem dostala léky na astma a za 3 měsíce mám kontrolu. Myslím, že výsledek mohl být mnohem dříve, než po 4 měsících. Na plicním mi dali rovnou žádanku na odběry na IGM a CRP. A dostala jsem žádanku na alergologii. Závěr lékaře je nekontrolované astma.
@Fiveone
Co jste dostala za léky?
Efekt řádně nastavené léčby je během 2 týdnů, maximální během měsíce až 2.
@Fiveone
Jakou sílu Verifla máte předepsanou?
Mám dojem, že na Veriflu není počítadlo (na Seretidu apod. je), je nutné počítat spotřebované dávky.
@Fiveone
To je „síla“ pro kojence a menší dítě. Ani při dávkování 2-0-2 se nemusí kýžený efekt u dospělého člověka dostavit.
@Doctus píše: Více
Super, tak snad jen zapomněla napsat jedno číslo. Ještě jsem to nevyzvedla, tohle je pouze ve zprávě z vyšetření. Budu to vyzvedávat dnes. Jestli to je slabé, znamená to, že další 3 měsíce se nic nezlepší. To jsou vyhlídky.
@Fiveone
Síly jsou 25/50, 25/125, 25/250.
Vstupně je vhodné nasadit vyšší dávku inhalačního kortikoidu. Inhalaci s vámi nacvičovali?