Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
chci požádat o radu..
chtěla bych postupně začít s příkrmy,ale kdy je to nejlepší..?malé jsou 4měs a je plně kojená,ale chtěla bych jí už učit pomalu na flašku nebo kašičky..někdo říká,že je lepší začít se zeleninovýma kašičkama během dne,někdo radši kaše večer..jaký je váš názor a jaké máte zkušenosti?? moc dík ![]()
Ahoj. Můj názor je ten, že pokud dítě dobře prospívá, nevidím důvod začínat s čímkoliv dřív než v půl roce. Pokud ale nepřibývá dostatečně, nechala bych si poradit od doktorky. Pokud kojíš a MM máš dost, tak než UM bych radši dala kašičky.
Maruška přibírala málo, s příkrmy jsme začali v 6m, začali jsme se zeleninou a brzy nato přidali kašičky (právě kvůli tomu pomalému přibírání).
Pokud ti v noci relativně spí, tak bych ty kaše nechala na pozdější dobu. Já jsem to zkusila, ale na spaní to u Elišky vliv nemělo, tak jsem jí je dávala jen přes den nemléčný a večer má mlíko, spí stejně
. Fakt je lepší začít zeleninou. Oni ty kaše většinou přislazujou, jedině Nestlé má neslazený.
A už vůbec nepovažuju za rozumné dávat dítěti flašku, pokud není nějaký důvod - UM protože nepřibírá, dítě musí být odděleno od matky. Tím neříkám, že by se Ti dítě s láhví odstavilo, moje se taky neodstavily, když nemohly být ze zdravotních důvodů přechodně kojeny, ale tekutiny navíc kojené dítě a dítě v začátcích přikrmování nepotřebuje. Kašičky se z flašky nedoporučují podávat.
Ja rozhodne nereju a nekritizuji a nebojuji za kojeni, ale pokud se neco zasadne nezmenilo, tak mam dojem, ze prikrmy se doporucuji u nekojenych deti od ukonceneho pateho mesice, u kojenych od sesteho s tim, ze se nic nestane, kdyz se koji dele.
Samozrejme jsou vyjimky, kdy trebas dite je na svuj vek velke a MM mu nestaci, nebo se hladove chova, v noci nespi …
taky jsem nepochopila, proc chces ucit flasku - teda mozna mas nejake osobni duvody, ktere neuvadis, ale mam dojem, ze obecne vzato to potreba neni -jestli mas dost mlika. Nebo ji chces naucit pit z flasky „kdyby neco“?
Prikrmy tedy od 6teho (event pateho) mesice - zacala bych vecerni kasi z ryze, ale ono je to v podtate jedno, kdyz zacnes mixovanou mrkvi na obed, taky se nic nestane.
Hodne holek cerpa rady na prikrma ze stranek www.kojeni net - najdi si tyto nebo jine, mas tam dost podrobne navody
samozrejme vim,že se doporučuje od 6měs,ale jen mě to k tomu napadlo,tak se ptám..a na flašku proto,že občas potřebuju odjet,tak kdyby náhodou,tak aby jí mohl nakrmit i chlap..tolik k vysvětlení ![]()
radkaa123899 píše:
samozrejme vim,že se doporučuje od 6měs,ale jen mě to k tomu napadlo,tak se ptám..a na flašku proto,že občas potřebuju odjet,tak kdyby náhodou,tak aby jí mohl nakrmit i chlap..tolik k vysvětlení
jasne. Tak bych asi nejdriv natrenovala tu flasku. Ale riskujes, ze si ti mala odstavi. Ale vsechny jine varianty dokrmu jsou dost silene, taky bych zkusila tu flasku. a kasicky navecer az bude mit na to vek, nebo az budes mit dojem, ze se v noci budi hladem (ale pokud jsem slysela, tak kase stejne nikomu nepomohly).
Ahojky,jestli plnně kojíš,tak bych to rozhodně tak nechala,já začala chtě nechtě přikrmovat skoro v pěti měsících,protože jsem měla málo mlíka a pěkně se mi to vymstilo-malej si zvyknul na láhev a prso naprosto odmítl
byla jsem z toho špatná a mrzelo mě to,je to jen příklad,tobě se to stát nemusí,ale…Kdybych kojila,radši bych oželela někam jezdit. ![]()
Tak to já mám opačný problém, už více jak měsíc se malého snažím zvyknout na flašku a rezolutně ji odmítá… má tedy půl roku, tak jsme začli se zeleninkou a když budu pryč, tak holt bude baštit zeleninu a mlíčko dostane až pak ![]()