Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
nejdřív děkuji všem, co mi radili s hubnutím u Maxíčka, není to o moc, ale za sobotu a neděli mi o 150g přibral, výsledky moči budou až zítra, ale snad to bude v pořádku ![]()
Teď máme nový problém: Maxík ode mě chytil pořádnou rýmu a kašel a já mám obavy, že si první štědrý den moc neužije
![]()
Nemáte někdo vyzkoušeno jak zbavit takový tříměsíční nosánek co nejrychleji rýmy a kašle??
Díky, Kimi a Maxíček tři měsíce
Ahoj Kimi, náš malý, když kašle, dostává sirup Ambrobene, napsala nám ho doktorka. Na noc mu dávám Silomat, aby ho kašel nebudil. Do nosu kapu Vincentku. Stačí ty kašlací kapky dávat 2 dny a je po kašli. Alespoň takovou mám zkušenost. Doporučuje taky se vlhčit vzduch.
Ať jste brzo zdraví Markéta
Ahoj!
Zatím jsem to nezkoušela, ale zkušená porodní asistentka mi radila prokapat nosík mateřským mlékem. Jestli to vyzkoušíš a pomůže to, dej vědět.
Ahoj P ![]()
Ahoj Kimi,
my už jsme rýmu měly 3× (za deset měsíců mi to připadá dost). Naposledy i kašlala, ale zdálo se, že ji to dráždí spíš jen v poloze vleže, v noci to bylo výrazně horší. Na nos si naše malá skoro nechce dát sáhnout, kapala jsem Nasivin (ačkoliv by se měl do roku nosík vytírat tamponkem omočeným v kapkách, protože vkapnout kapku bylo rychlejší, než vytřít, i tak u toho děsně vyváděla
), měla jsem i ústní odsávačku a před spaním jsem ji odsávala. To bylo asi nejúčinnější. Kašel je třeba léčit podle toho, jestli je tzv. suchý, dráždivý (tam se používají antitussika např. Silomat, Ditustat, Stoptussin) nebo tzv. vlhký (to se dává expectorans, který pomůže vykašlávání hlenu - např. Mucosolvan, Bromhexin). Já jsem teď, vzhledem k tomu, že kašlala dráždivě v noci, dávala Silomat jen před spaním.
Přeji brzké uzdravení, ať je na Štědrý den u vás co největší pohoda.
My jsme z Uherského Hradiště a obvodní pediatři si stěžují, že mají plné čekárny kojenců s rýmou a kašlem. U těch prcků je to vždycky dramatičtější než u větších, protože neumějí smrkat, polykají hleny, nechtějí pak jíst, špatně se jim saje atd.
O Vincentce do nosu jsem slyšela od kamarádky, že to jejich holčičce při rýmě pomohlo.
Jana + Ema
ahoj Kimi,
na rýmu pomáhá Vincentka, kapu kapátkem, dá se koupit taky jako rozprašovač, pokud je v láhvi pozor na bublinky, nech vyprchat. Krátce po nakapání asi 3 min.odsaji osávačkou. Dobrý je taky , když si mimčo kýchne, hned se líp odsává. Záměrně proto nechám mimčo večer před spaním chvíli po tmě (je u mě v náručí) a za chvíli rozsvítím. Určitě kýchne. Někdy jsou potřeba i kapky jako Nasivin (pro kojence a děti do 1 roku), a někdy, když je rýma žluté či zelené barvy i antibiotika (Pamycon-kypky). Z toho může být totiž i zánět středního ucha. Můj starší syn měl do jednoho roku píchnutá obě ouška, néé kvůli náušnici, ale bubínek kvůli zánětu.
Na kašel trpí zase můj malej (11t), už ho máme bohužel 2 a půl týdne. Nejdříve Stopptusin, pak Mukosolvan. Na plicích nemá nic, už ani horečku. Sama jsem zvědavá, kdy se toho prcek zbaví, lepší se to, ale dost pomalu. Malej z hlenů někdy zvrací, zvláště po delším spánku.
Je dobrý zajít k doktorce s kašlíkem, zvláště před svátky.
Jinak i v Brně je podle vyjádření doktorky oproti jiným letům moc kašlajících mimísků.
Přeji hlavně zdravíčko
Lila
Ahoj,
dříve jsem používala homeopatický nosní spray, ale zabíral jen na dceru, a teď používáme přírodní dětský nosní olejíček od Karla Hadka. A ten si nemůžeme vynachválit.
ahoj holky,
muzete mi poradit, jak hluboko ty odsavaci trubicky do nosanku drobkum davate? mam strach, tak to vicemene davam jen na kraj nosiku, ale nevim jestli to takto neni malo. a jeste bych se vas rada zeptala kolik kapek vincentky nebo nasivinu kapete.
diky a pekny vecer.
ivana a anicka 4m
Dr mi řekl, že hadička odsávačky se má zasunout až 2cm do nosní dírky (zn to děsně, vím)…
Gabča a Barča
diky gabi, brrr - mam pocit, ze ji ta musim vysat i mozecek
.
pa
Ahoj holky, asi to bude znít divně, ale jak rozeznám u miminka (4 měsíce), zda má suchý kašel, nebo vlhký? Malej mi teď pokašlává, trápí ho to hlavně v noci, a tak bych mu chtěla něčím pomoci. A kolik kapiček Mucosolvanu se dává mimi? ![]()