Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky pomoc… malému bude 2,5 a cca od roka má svůj pokoj. Tak půl roku hezky spinkal ve své posteli a vstával kolem páté. Pak se to začalo měnit a teď už cca půl roku ho večer uspím a za dvě hoďky řev a letí k nám. Pokud ho odnesu k němu uspávám i hodinu a víc. A stejně se pak za chvíli vrátí. Manžel zuří a já jsem na nervy. Ke všemu se nevyspím, ale nevím jak odnaučit. Nějaký trik?
@nunik123 zkušenost nemám (zatím
), ale kamarádka mají doma, Spánkovou vílu´ a jak holčička spinká u sebe, tak má ráno pod polštářem nějakou dobrůtku, holčičky maji dvě, na jednu to funguje a na druhou ne, ale zkusit se to může
![]()
Mam rovnako stare dieta a ten isty problem
v posteli sa traja hrozne mackame, ja ani manzel sa nevyspime, ale Kubko do svojej nechce. Zaspava v nasej, potom ho prenesieme a v noci si zas k nam prelezie.
Vydržet
Naše děti (8 a 5) to dělaly ve stejném věku taky a vydržely určitě déle než rok! Nějakou dobu jsem usínala s nima v posteli a zůstavala do rána, pak jsem je nechávala v manželské posteli s tátou a odcházela spát do jejich postele (měly brzo velkou) a postupem času zjistily, že se prostě dobře nevyspí a chodily čím dál tím míň. Jednu dobu také fungoval systém odměn - za každou noc, kdy nepřišly, dostaly ráno do tabulky smajlíka - každý den jsem tvořila jiného, legračnějšího- a třeba za každé 3 nebo 5 smajlíků byla nějaká odměna - u nás třeba zmrzlina.
Vydrž, do puberty u vás spát nebudou ![]()
A.
@nunik123 manžel je na nervy
jako tohle fakt nechápu, je to malé dítě, není to robot co se dá naprogramovat. Nech ho u vás, klidně mu přestěhuj postýlku do ložnice, nebojte že tam s váma bude do 10 let.
Nevim jestli te to uklidni, potesi nebo spis nastve, ale ja mam doma sestiletou skolacku a spi doted se mnou
je fakt ze mi to nevadi.. Pred tydnem opet probehla diskuze na tema „chci svuj pokojicek“, pro coz je moji podminkou spani ve vlastni posteli. Vydrzela to dva dny, treti den ze pry pokoj vlastne zas tak nechce ![]()
@nunik123 žádný trik neexistuje. Jediná rozumná možnost je nechat ho spát s vámi v posteli, nebo mu přisunout jeho postýlku těsně k té vaší. Do roka minimálně má dítě biologicky naprogramováno spát s dospělými- je to pozůstatek předchozích staletí a tisíciletí, kdy mládě spící samo mělo menší šanci přežít. Tím, že jste ho dali do jeho pokojíčku moc brzo, se nestihla naplnit jeho potřeba kontaktu a bezpečí v noci, proto teď chodí k vám. Čím dřív mu tu potřebu nasytíte až přesytíte(tj. když se teď rozhodnete zatnout zuby a v noci ho nechat s vámi, když to potřebuje), tím dřív se posune do dalšího vývojového stadia a bude klidně spát sám. Takhle to bude boj na několik let a pravděpodobně k vám bude cestovat ještě jako mladší školák. Podle mě škoda energie na zbytečný boj.. A proč ho tam vlastně nechcete? Kvůli „rozmazlování?“
Já si společný spánek užívám a odnaučovat ho nechci. Dali jsme postel pryč, na zemi máme tři velké matrace, až se zadaří, tak dáme matraci čtvrtou a budeme čekat, až se budou chtít přestěhovat do pokoje.
Aspoň tohle nemusíme řešit a v noci si užíváme přitulení a ráno probouzení pusinkama. ![]()
Nasi holce jsou 3 a spi s nama. Antikoncepce zadara
![]()
Sim te to neres, jeste budes rada vzpominat, jak se k vam tulil az bude vetsi nebude te chtit obejmout.
Máš dvě možnosti:
Buď vysvětlovat, neustále přenášet do vlastní postele a tak dál. Myslím, že mu chybí lidský kontakt a také se určitě cítí víc v bezpečí.
A nebo se pokusit to nějak udělat, dát třeba jen matraci na zkoušku do ložnice vedle postele, jesti tam bude syn v klidu spát, popřípadě nechat si ho spát v posteli, či vyhnat manžela
.
Já to taky znám, manžel teda není 4 noci v týdnu doma, takže mám manželskou postel pro sebe - teoreticky
. Starší syn spí v pohodě sám v pokoji, ten tak kontaktní není, dcera občas spí v pokoji se synem, nebo s dvojčatama, nebo v noci přijde za mnou, jinak má vlastní pokoj, narozdíl od dvojčat se tak nevrtí, takže se s ní člověk vyspí i na tý půlce manželský postele.
Dvojčata jsou teda kontaktní děsně, dřív měli postel v pokojíku od sebe, ale nedávno, jsme jim ji dali k sobě, protože stejně spali v jedné spolu
, tak teď jsou víc spokojené. Ale občas třeba jedna přijde v noci za mnou a druhá pak v zápětí, protože jí to lidský teplo, který člověk vyzařuje chybí. Když je doma manžel, tak většinou buď holky nepřijdou, nebo spíme 4 v posteli, někdy je nás pět
, ale to se člověk moc nevyspí, to uznám ![]()
Ale nehrotím to, manžel to chápe, jeho sestra taky nerada spala v pokoji sama, tak spávali v posteli spolu, a jsem si jistá, že do 15 s námi spát nebude ani jedno z dětí
.
@Agáta13 píše:
@nunik123 žádný trik neexistuje. Jediná rozumná možnost je nechat ho spát s vámi v posteli, nebo mu přisunout jeho postýlku těsně k té vaší. Do roka minimálně má dítě biologicky naprogramováno spát s dospělými- je to pozůstatek předchozích staletí a tisíciletí, kdy mládě spící samo mělo menší šanci přežít. Tím, že jste ho dali do jeho pokojíčku moc brzo, se nestihla naplnit jeho potřeba kontaktu a bezpečí v noci, proto teď chodí k vám. Čím dřív mu tu potřebu nasytíte až přesytíte(tj. když se teď rozhodnete zatnout zuby a v noci ho nechat s vámi, když to potřebuje), tím dřív se posune do dalšího vývojového stadia a bude klidně spát sám. Takhle to bude boj na několik let a pravděpodobně k vám bude cestovat ještě jako mladší školák. Podle mě škoda energie na zbytečný boj.. A proč ho tam vlastně nechcete? Kvůli „rozmazlování?“
me by nevadilo, ze je s nami ale manzel pres dve tretiny postele a dite zbytek. Ja si nemam kde lehnout a skoro celou noc pak nespim no a pak cely den obyhacky kolem prace. No a vecer v sedm spim a nejsem schopna niceho. A manzel je mastvanej ze ksem unavena a malej je budha a vse se mu podrizuje. Je to tezke vyhovet vsem. Navic mame maly byt a postel v obyvaku aby mel prcek vlastni pokoj. Takze proto to resim…
@nunik123 píše:
me by nevadilo, ze je s nami ale manzel pres dve tretiny postele a dite zbytek. Ja si nemam kde lehnout a skoro celou noc pak nespim no a pak cely den obyhacky kolem prace. No a vecer v sedm spim a nejsem schopna niceho. A manzel je mastvanej ze ksem unavena a malej je budha a vse se mu podrizuje. Je to tezke vyhovet vsem. Navic mame maly byt a postel v obyvaku aby mel prcek vlastni pokoj. Takze proto to resim…
proč mu nedáte postel k sobě do ložnice? potřebuje vás potřebuje se pomazlit a přitulit..
@jdukolem píše:
proč mu nedáte postel k sobě do ložnice? potřebuje vás potřebuje se pomazlit a přitulit..
postel v obyvaku a ani milimetr mista. Manzel mi nedovolil rozkladaci gauc a pokoj je pro maleho na hrani. Manzel mi neustoupi abych nastehovala postel zpet:-(