Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Milé maminky,
obracím se na vás s velkou prosbou o radu. Před pěti lety jsem rodila v porodnici Obilní trh v Brně, porod byl komplikovaný a syn má dodnes následky. Po dlouhé době jsme se odhodlali k druhému dítěti, na podzim mám termín. Tentokrát nechci nic podcenit a pečlivě vybrat porodnici. Moje gynekoložka mi sdělila, že v Brně by se nesvěřila nikomu, personální obsazení prý za nic nestojí, neboť si mladí dělají atestace (což tedy potvrzuje i mou zkušenost, měli jsme velmi mladou a úplně bezradnou paní doktorku). Prý porod pouze pod lékařským vedením, i kdyby měl být vyvolaný. Můžete mi prosím napsat svůj názor, vůbec nevím, jak se rozhodnout. ![]()
Určitě byhc vybírala pečlivě i kdybych měla jet rodit jinam jde přece o životy vás obou.Pokud máš strach rodit v Brně tka co zkusit někde kousek od Brna?Tady na emimi je recenze porodnící.Já rodila v HB a byla jsem spokojená,jinam byhc nejela ale to máš trochu z ruky.Držím palečky at vybereš dobře a porod proběhne bez komplikací.
A nemůžeš si vzít svojí doktorku k porodu? Většinou se jim za to platí, ale zvážila bych to…
Ahoj, určitě bych neváhala zaplatit si doktorku, ale ta moje k porodům nechodí, neznáte někoho?
A první porod byl pod lékařským vedením korigovaný medicínksy? Tj. píchnutí vody, oxytocin, nějaké opiáty na bolest, epidurál? Nebo byl přirozený bez jakýchkoliv zásahů, na všechno bylo dost času, mohla jsi volit polohu při jakékoliv porodní době, mohla jsi jíst, pít, všichni byli milí, vstřícní a trpěliví a dodávali ti odvahu?
Osobně bych spíš volila variantu porodu naprosto přirozeného a neurychlovaného, protože doktoři mu můžou pomoct vždycky, ale jakmile jednou zasáhnou, zásahy se často začnou kumulovat, nabalovat… Raději pomalý porod, který řídí vlastní mozek, než rychlý, který řídí netrpělivý lékař.
Další možnost je plánovaný císař, tam hrozí minimální rizika, člověk si může v klidu vybrat anestezii, všechno si srovnat v hlavě a i ten porod prožít hezky. Možná by v návaznosti na komplikace při prvním porodu a následky syna mohl nějaký lékař indikovat císaře i na tomto základě.
Rodili jsme dlouho sami, pak přisla PA a zjistila, že dítě se neozývá, takže přišli s oxytocinem, začala jsem ztrácet vědomí, takže kyslík, dvě nějaké ženské mi střídavě naléhaly na břicho a malého dostaly ven. Paní doktorka stála vedle bezradně s kleštěmi v ruce, na konci přišel pan primář s konstatováním, aha, tak jste to zvládli.
Osobně bych si nikoho, kdo není přímo porodník, dělající tuhle práci dnes a denně, k porodu nevzala
na Obilňák jsem slyšela hodně chvály, tak bych si vybrala tam nějakého lékaře přímo v porodnici a s ním bych se domluvila, zda může být u porodu i kdyby zrovna neměl službu. Pokud máš blok s Obilňákem jako takovým, pak je jasné, že půjdeš jinam. Neboj, dobře to dopadne. Já taky po prvním hrůzném zážitku pečlivě vybírala a dobře jsem udělala. Akorát pro tebe by to bylo trochu dost z ruky.
zajicovic píše:
Ahoj, určitě bych neváhala zaplatit si doktorku, ale ta moje k porodům nechodí, neznáte někoho?
zajicovic: Tak já jsem ještě nerodila, ale brzo půjdu a rozmýšlela jsem nad Miloušema a Břeclaví a vyhrála Břeclav. Sice je tam dost nepříjemný doktor Bambas, a nepříjemně prý také nepůsobí na všechny a navíc si ho chválí odborně. A hóóódně chváli jsem slyšela na porodnici v Ivančicích. Je to tam menší, spíš rodinné prostředí.
Osobně bych se přikláněla za zkušenou PA, která by s vámi byla celou dobu, radila, jemně vedla, zároveň kontrolovala tebe i dítě. Podle mě hupsnout na břicho a vypáčit dítě kleštěma zvládne každý porodník, ale zabránit takové situaci dokáže právě spíš někdo, kdo neřeší problémy, spíš jim předchází.
Vrznout prvorodičku v porodnici na box a zmizet, to už se do té porodnice snad ani nemusí jezdit ![]()
Dávala bych si pozor na monitorování vleže, často právě tato vynucená poloha může dítěti velmi neprospět.