Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj všem,měla jste některá zkaženou plodovou vodu z kousky smolky? skvěle probíhající těhotenství zkončilo o 4týdny dřívějším porodem.Asi už to tam mimi nemohlo vydržet tak se dralo na svět.To jsem ale ještě netušila co bude následovat.Asi mě paní doktorka u porodu nechtěla nervovat tím co to může znamenat.A vzhledem k tomu,že jsem žádné problémy v těhu neměla,tak jsem ani takové informace nevyhledávala.
Za třináct hodin byla na světě holčička, jen jsem doktorku zaslechla jak říká,že si myslela že bude mít šňůru kolem krku, ale neměla.Apgarskore měla 9 9 10 a Ph půpečníkové krve bylo taky dobré 7.39.
Ale problémy nastaly později začala špatně dýchat. Už jí budou 4měsíce a stále je v nemocnici. Začaly u ní asi 9den takové křeče, které nejdou ovlivnit žádnými dostupnými léky.A má zástavy dechu. ![]()
Doktor nám řekl že je mu líto, ale nedovedou to ovlivnit. Mozek je svým pánem a bohužel i v dnešní době lékařská věda všechno nedokáže.
Doktoři se přiklání k nedostatku kyslíku v těhotenství což naznačuje ta zkažená voda.Mimi se prý přizpůsobí situaci a na jeho vývoji se nic nepozná.Kdyby se natáčely monitory dřív než jak je to zvykem,tak se to třeba odhalilo, ale to je kdyby.
Je to nespravedlivé, někdo odkládá děti jak špinavé prádlo a kdo po nich touží tak se stávají takovéhle věci. Už dál nemůžu tečou mi slzy jak hrachy. ![]()
To je strašné…ach jooo to by se nemělo stávat…
přeji ti ať je lépe…
Je aspoň nějaká šance na zlepšení? Nebo ti řekli, že je to marné?
Jano zkušenost nemám, je mi to moc líto
. Ale určitě to nevzdávej, tvoje holčička tě potřebuje, bojuj s ní! ![]()
Držím palce, ať se všechno obrátí k lepšímu!
píšu jako anonym, přece jen se to týká mé maminky..je to už přes třicet let, co se narodil můj brácha..tenkrát žádné monitory ani nic jiného nebylo, takže mamča šla do porodnice když jí začaly kontrakce, praskla jí tam voda, která byla zelená jako žabinec, porod nechali normálně běžet a brácha se narodil až za 30 hodin..měl od té zkažené vody nějakej hnisavej bolák na hlavičce, ale jak se později ukázalo jinak zdravej jako řípa, nebylo mu naprosto nic, takže ono to je prostě u každýho jinak
přeju ať se všechno maximálně zlepší a malou máte brzy doma
![]()
Jano já rodila v termínu,plodová voda vypadala stejně,jak popisuješ.Malé je 7.měsíců a je ok,jen cvičím Vojtovku,ale to dnes spousta dětí.Dnes má již psychomot.vývoj srovnán.Je mi toho co se Vám stalo moc líto. ![]()
Jano-za prvé zkažená plodová voda značí zánět v děloze,nejspíše plodových obalů.Měla jsem to také + infarkty na placentě a zánět placenty.POtud to není až tak neobvyklý nález,většinou se na to přijde včas a nechá se proběhnout porod.Mě se rozjížděl předčasný porod,vodu nezkoumali,po týdnu jedna lékařka-dodnes jí za to vděčím-řekla,že dítě ví,proč chce ven,vysadila mě léky na udržení těhotenství a porod se rozjel.Až když píchli vodu,tak zjistili,že byla ošklivá,zkažená.Syn se z toho sice první rok obtížně „vyhrabával“,cvičili jsme vojtovku,byl šílený lenoch-ale vše dohnal.
Bohužel co u tebe není dobrý,to je smolka v plodové vodě.To už značí značné dušení dítěte před porodem.A nyní je otázka,jak dlouho se malá dusila a jaké následky to zanechalo.
Měli jste vyšetření magnetickou rezonancí?Aby se vědělo,v jakém stavu mozek je?Je pravda,že mozek zraje a hlavně dnes ještě nikdo nebude schopen říct prognozu.Lékaři tuší,ale vše může být ještě jinak.Epilepsie může být důsledek poškození mozku.Nebo nevyzrálosti.A jak se budou zapojovat v mozku další a další spoje,tak se situace mění.Buď se epilepsie zklidní,zmizí,nebo se můžou objevit záchvaty jiného typu.
Pokud by nějaý nález na mozku byl,tak přesto nevěš hlavu-znám děti s velým nálezem a nakonec by to na nich nikdo nepoznal.Ale jsou i tací,co nález namají žádný a je tu opoždění.
Prostě mozek a jeho zrání jsou nepředvídatelné.Co můžeš udělat?Být malému oporou a hlavně se nestresovat s tím,co bude dál.
Držím palce,ať se vše brzy obrátí v dobré. ![]()
Ahoj, ja mela plodovku cernou (netusim jestli byla zkazena), v porodce mi nikdo nerekl, ze je to spatne, ale vzpominam si, ze kdyz me PA vysetrovala, rikala ze miminko kaka…porad ze me tekla voda a byla (asi) v ni smolka
Pak ke konci porodu byl spatny monitor, mala spatne dychala…Nevim, jestli ta smolka mela neco spolecnyho s tim, ze jsem rodla KP, ze nemusela byt v plodovce…fakt nevim
Mala je ale zdrava a porod byl jinak v poradku…
Tvoji male je mi lito, je hrozny, ze takovyhle potize postihuji nevinny miminka, jak pises je to hrozne nefer k tem, kteri po nich tolik touzi
Preju hodne sil a at je vse lepsi ![]()
ahojda, ja jsem rodila sekci tesne pred terminem, protoze se dr. nezdala plodova voda (ze je s primesi). Syn take pokaslaval od malicka, po sestinedeli jsme byli poprve na pohotovosti -prestaval dychat, ale nez jsme tam dojeli byl OK. Porad kaslal,obcas se spustil i monitor dechu, pak se opakovali obstruktivni bronchitidy, v nemocnici jsme byli dvakrat -zapal plic. Ted mame dychadlo uz rok a je to stale lepsi a lepsi…psychomotoricky vyvoj je OK. Takze drzím pesti at to take krasne zvladete!!!
Ahoj,
je mi moc líto, co musíte zažívat
Náš nejmladší měl taky zkaženou plodovku, podle PA i doktora to znamená, že se mimino leklo a vykakalo se do vody. Náš malej je v pořádku, jen ho po porodu víc hlídali. Posílám energii ![]()
Při druhém porodu jsem měla taky zelenou vodu, naštěstí malá je v pohodě. Paní co mi chodí uklízet mi říkala svůj hrozný příběh… taky měla zelenou vodu, ale doktoři to podcenili a chlapeček za týden umřel na plicní infekci… Je toho hodně, naštěstí to ne vždy končí tragicky… ![]()
Děkuju všem za podporu a za příspěvky.Odpovídám až teď odpoledne trávím v nemocnici.Malá je na Jipu tak tam ani nemůžu být s ní.Rezonanci nám dělali až když byl Nelince měsíc, žádný určitý nález tam ale nebyl, až při drudé rezonanci se už ukázaly stopy po předchozích stavech co chytne tu křeč a nedýchá při tom.EEG také natáčeli a epilepsie se neprokázala, křeče nejsou toho původu.Doktoři tvrdí že to vychází z mozkového kmene ten řídí všechny tělesné funkce nutné k přežití.Moc nadějí nám nedávají, ale při tom uznávají že tohle všechno jsou domněnky.
Jano, je mi líto, co Vás potkalo. Já taky měla zkaženou plodovou vodu, malej měl pupečníkovou šňůru nadvakrát kolem krku, pak se mu přestalo dařit a musel rychle ven, měla jsem i roztrhanou placentu a musela na revizi dělohy. Apgara jsme měli 6,8,9. Rok jsme chodili na neurologii a už jsme rok vyřazení z evidence a malej je naprosto zdráv po všech stránkách. Moc držím palce ![]()
Jano-EEG snímá jen obrazně řečeno vrchní část mozku a jeho aktivitu.Tzn. pokud epilepsie jde zase obrazeně řečeno z větší hloubky,EEG jí nezobrazí.Ale to neznamená,že to není epilepsie.Ta se diagnostikuje i podle příznaků,EEG je jen vodítkem.
A v čem vám lékaři nedávají naději?V tom že se epilepsie nepodaří stabilizovat?
Jak říkám-příroda si často dokáže prosadit svoje a zíráme,co se zvládlo či vyléčilo.Takže nevěš hlavu,ještě je předčasné dělat nějaké závěry,i když dnes to třeba vypadá špatně.Bojujte,holky,obě.
Jano moc mě mrzí co se vám stalo.
Vítek měl 3× šňůru kolem krku, plodovou vodu, zelenou, zkaženou, zapáchající. Apgar byl 2, 6, 8. Pak ještě další komplikace.
Je zdravý, normálně se vyvíjející se kluk.
Pevně věřím, že vaše malá se z toho jednou vylíže a bude v pořádku.
Nedávají nám moc nadějí v tom že se to podaří nějak ovlivnit,protože nereaguje na epi léčbu, tak jí neustále tlumí léky na spaní a je ventilovaná.Při tom utlumení se ty křeče neprojevují a nemá ty zástavy dechu.Minulý týden se jí rozhodli odtlumit sundali jí z ventilace to zvládá relativně dobře. Asi třetí den se tak zhoršila s těma křečema že jsem myslela že je konec, ještě se přidalo to že přestala tvořit moč no byla to hrůza.Nedá se to popsat.Doktor nám řekl že kdyby nezareagovala na léky na tvorbu moči tak už tady nebyla. Je to jak na houpačce.Taky má pořád teploty a při tom žádná infekce. Já vím že naděje umírá poslední ale když jí tam vidím jak to za ní dýchá všude samá hadička a nikdo neví co sní tak to je k zbláznění.