Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tady se ví všechno
tak ze zoufalství píši i sem
Chtěla bych postel typu Hastens (nejlépe), Saffron, Pullman, Johan Malle
všechny obsahují poměrně velké množtví koňských žíní
a mě napadá otázka: kde je berou?
Psala jsem do firem a nejsou schopni mi odpovědět. čeho jsem se dopátrala nejdále je, že se vozí z USA. Některé firmy tvrdí, že se získávají vyčesáváním, stříháním na farmách právě v USA. Ale to jsou informace typu: „no je farma, tam to češou a pak pošlou“
to pro mě není konkrétní potvrzená informace
Těch výrobců je hodně, postelí se vyrábí hodně, tudíž je potřeba opravdu hodně žíní. Ať mi nikdo netvrdí, že cowboyové češou v Americe koně aby to Švédi cpali do postelí. Kapacitně mi to nevychází
Vychází mi z toho, že to je z jatek. což o to, s tím bych se asi i smířila, ale zrovna jatka v USA jsou dost „vyhlášené“ a fakt nechci po dni stráveném péčí o mé koně ulehnout na postel, kde je hromada žíní ze zabitých mustangů z USA
Tak když by nááááhodou některá z vás měla hlubší info tak budu opravdu ráda. Zkoušela jsem samozřejmě googlit, ale moje angličtina skončila zhruba u těch informací, které jsem vymámila od prodejců tady v ČR.
Dík
@Mišmiš Nejsem obeznámená s problematikou výroby a logistiky, ale ustřihnout koni žíně je jako ustřihnout člověku vlasy nebo oholit ovci. Tomu zvířeti to neublíží a může bez žíní existovat normálně dál, jen nemá čím odhánět mouchy. Koňské žíně se mj používají i na výrobu hudebních nástrojů, i když tam asi nemají takovou spotřebu, jako na postele.
Jestli ty žíně získávají z živých nebo mrtvých koní, to nevím, ale logicky bych řekla, že spíš z živých, protože tomu koni normálně zase dorostou. Jako rozhodně na to, abys koni ustřihla ocas, ho nepotřebuješ zabít.
@Hoa Mai Myslím, že asi nikdo nezabíjí koně jen kvůli žíním.
Ale když už je z koně mrtvola (vím já, kvůli masu), tak mu je ušmiknou… ![]()
@Hoa Mai no u koní jsem více jak 20let a vím jak koni rostou žíně
a opravdu to není stejné jako oholit ovci.
Možná tak to ustřihnout člověku vlasy by souhlasilo - tudíž - pokud koni ustřihnu žíně z ocasu, který už má nějakou ucházející délku tak pak čekám x let než budu moct ustřihnout znovu - proto mi nevychází produktivita podniku „stříhání koňských žíní“ objemově na takové množství co je potřeba. Žíně dorostou, samozřejmě není třeba pro to herku hned zabíjet, ale dorostou za hodně dlouhou dobu. hodně dlouhou dobu co se týče produkce žíní.
Více logicky mi zní, že je získávají vyčesáváním - to bych i chápala, z jednoho koně se tím získá za jeho život asi poměrně dost žíní, ale pořád mi to nesedí. Vážně pochybuji, že je v USA farma na vyčesávání koňských žíní, které putují do postelí, těch žíní je potřeba opravdu velké množství
Jatka jsou nejednoduší a nejlogičtější cesta - zvláště v tom množství koní na jatkách v USA
@Pipet přesně tak. Mustangové z USA se prý tam dávají do konzerv pro psy, už neví co s tím koňským masem tam dělat takže vážně pochybuji, že někde je farma na vyčesávání žíní. I když by to bylo moc krásné a mimoto by mi to vyřešilo problém pořízení postele.
@Pipet no tak to samozřejmě ano
. Já jsem pochopila dotaz zakladatelky tak, že má obavu, aby ty koně nepřicházeli k újmě jenom kvůli žíním, třeba jako se zabíjí kožešinová zvířata kvůli kožešině, sloni kvůli klům atd. To když už, tak bych spíš měla obavu o to, jak získávají výrobci polštářů peří, protože mě fakt rozesmála na stránkách Hastens, ve FAQ, odpověď na otázku Je zvířatům působeno nějaké utrpení v souvislosti se získáváním koňských žíní / peří?. Je tam napsáno: Všechny péřové výrobky Hästens jsou plněny prachovým peřím nejvyšší kvality a neobsahují prachové ani jiné peří odebírané živým zvířatům. Přemýšlím, jestli tohle mělo milovníky zvířat uklidnit, nebo si z nich výrobce dělá bžundu
, protože představa, že na peřinu sbíráš peříčka, která šťastná husa vytrousila při svém popelení na dvorku, je celkem úsměvná.
@Mišmiš Tak to ano, já vím, že koni nedorostou žíně za měsíc. Ale nemáš už to pak jedno, jestli jsou ty žíně z mrtvého koně nebo z živého? Jak jsem psala, já jsem tvůj dotaz pochopila tak, že máš obavu, že se koně zabíjejí kvůli žíním nebo že je kvůli nim nějak trápí.
Jako upřímně, mně se taky nezamlouvá zabíjení koní na maso, ale kdybych měla říct, jestli je lepší zabít místo toho krávu, jehně nebo králíka, tak bych nezabila nic, ale to asi v reálném světě nejde. Spíš mě trápí, jak se lidi k těm zvířatům chovají za jejich života. Třeba jsme dostali nedávno od příbuzných, kteří chovají ovce, ovčí houni. V životě bych si něco takového nekoupila v obchodě, ale takhle si říkám, o ovce se starají krásně, mají hezký život, do doby, než jdou pod nůž, a když už ji teda zabili, tak aspoň na maximum využili to, co se využít dá. Tak bych to brala i s těmi žíněmi. Přijde mi to mnohem lepší, než zabít zvíře, vzít z něj jen jednu věc a zbytek bez užitku vyhodit, to mi přijde hrozné.
@Mišmiš píše:
@Hoa Mai no u koní jsem více jak 20let a vím jak koni rostou žíněa opravdu to není stejné jako oholit ovci.
Možná tak to ustřihnout člověku vlasy by souhlasilo - tudíž - pokud koni ustřihnu žíně z ocasu, který už má nějakou ucházející délku tak pak čekám x let než budu moct ustřihnout znovu - proto mi nevychází produktivita podniku „stříhání koňských žíní“ objemově na takové množství co je potřeba. Žíně dorostou, samozřejmě není třeba pro to herku hned zabíjet, ale dorostou za hodně dlouhou dobu. hodně dlouhou dobu co se týče produkce žíní.
Více logicky mi zní, že je získávají vyčesáváním - to bych i chápala, z jednoho koně se tím získá za jeho život asi poměrně dost žíní, ale pořád mi to nesedí. Vážně pochybuji, že je v USA farma na vyčesávání koňských žíní, které putují do postelí, těch žíní je potřeba opravdu velké množství
Jatka jsou nejednoduší a nejlogičtější cesta - zvláště v tom množství koní na jatkách v USA
Logicke by bylo, kdyby firmy zine vykupovali od farmaru… ![]()
Tak třeba i na jihu Evropy se těch koní nesní málo, tak tam by taky mohl být zdroj. A někde jsem četla, že z čerstvých mrtvol v kafilerii použijí kůže, tak proč ne žíně, i když těch by nebylo tolik.
@Hoa Mai jsme se nepochopily. Nejsem naivni, vim, ze nikdo kvuli zinim kone nezabiji
Zajima me, kde konkretne ty zine berou (s nejvyssi pravdepodobnosti jako vedlejsi jatecni produkt)
Protoze jestli z jatek v USA tak se mi to prici (ano je rozdil konska jatka USA a Jatka Evropska. Minimalne v tom, ze koupi te postele automaticky podporovala nehumani likvidaci mustangu v USA)
Ze je to z mrtvych koni jako vedlejsi produkt mi az tak nevadi jako to jak se ten kun na ta konkretni jatka dostal - uz si rozumime?
Mam to stejne jako ty. Pokud je to mozne jsem konzumentem bio masa ne kvuli chemi atd ale prave kvuli welfare a prave proto resim, zda opravdu je nekde v USA farma na vycesavani zini jak se mi snazi nekteri vyrobci vnutit, nebo jestli zine pochazi z USA jatek.
@nausikaa o evropskych zinich se zadny vyrobce nezminil. Podle me se Evropa nemuze produkci jatecnych vedlejsich produktu rovnat s USA - co se tyce objemu
@januschka jako, ze by to bylo neco jako u nad vykup kralicich kozek…no hezke by to bylo.
@Mišmiš Tak zas jsem někde četla(třeba tady http://www.equichannel.cz/…je-pak-jatka )že ve spoustě států USA se koně porážet nesmí (a pak je vozí daleko do Kanady a tak), tak bůhví jak to je.
@nausikaa jo to bude pravda.
Ja Kanadu a USA beru jako jednu partu
Mam informace z prvni ruky z Kanady a je to absolutne otresne.
Nejsem zadna utlocitna hysterka, ale to co jsem slysela me dost dostalo.
Transporty pres staty s prave odchycenymi mustangy…asi si umis predstavit.
A to opravdu podporovat nehodlam