Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak vysvětlit 4leté sestřence, kde se berou děti? Od rodičů se toho asi v nejbližší době nedočká, ale já mám necelých 6 týdnů do porodu a na týden ji teď hlídám, takže čekám, kdy se mě zeptá.. a jak jí to vysvětlit, aby to pochopila, ale zároveň mi její mamka nevynadala? ![]()
Ona neví ani to, že je mimino v břiše a vyleze pipinou nebo jí jen není jasné, jak se dostane do toho břicha?
ivuska.h píše:
Ona neví ani to, že je mimino v břiše a vyleze pipinou nebo jí jen není jasné, jak se dostane do toho břicha?
to že mimino je v břiše už ví, dokonce mu dovezla i hračky.. ale jinak neví nic
a myslíš,že se bude hlouběji zabývat tím jak se dostalo do břicha? ve 4 letech bych to moc neočekávala a navíc nevíš jestli nebudou rodiče naštvaní,když řekneš něco co by oni třeba neřekli
Já bych ji nechala a čekala na to co se bude ptát. Nebájila bych si žádný pohádky..
Pokud se zeptá kde máš miminko - v bříšku..
Jak vzniklo - já mám bříško, tatínek semínko a když jsme se měli moc rádi, tak tatínek zasadil semínko mě do bříška a roste tam miminko.
Porod - pojedu do porodnice a tam se budeme s tatínkem těšit na miminko až se rozhodne vylézt ven.
Princip porodu - velkýmholkám se prcka hodně otevře a miminko vyleze tudy ven.
já jsem už takhle vysvětlovala a bylo to v pohodě.. odpovídala jsem na co se ptala…
Hm, to je blbý, no, takové věci by asi měli vysvětlovat rodiče
Asi bych si o tom promluvila s její maminkou, jako ve smyslu, co jí máš říct, až se zeptá… Klárce jsme normálně řekli, že je na to tam dole speciální dírka (vedle čůrací a kadící
) a tou mimino vyleze… celkem ji to nijak nešokovalo, naopak potom pořád rodila plyšová zvířata
Pouštěla jsem jí pak ještě video nějakého zvířecího porodu, když to chtěla vidět v akci. Ty děcka to tak neberou, když se jim to podá jako přirozená věc, nehledají v tom žádné tabu.
Jak se dostane do břicha, to se ještě neptala, takže to jsme ještě neřešili.
Tak moje neteř mi to vysvětlila jednoduše. Až se miminku bude chtít jít ven, tak dostanu Kinedryl (ten se přece dává když je ti zle
), mimčo si u pupíku otevře okýnko a vyleze. Ale strašně jí vrtalo hlavou, čím se ta díra zalepí. No vysvětlování to nebylo lehký
.
Na tohle jsou dobré knížky, čekáme miminko nebo jak to bylo..Naši mi ji koupili ale pak jsme ji pučili a už se nevrátila..Je to jako příběh kde je úměrně k věku dětí napsané co se děje..že miminko roste a pak se narodí a jak to všechno je…ale tohle bych spíš nechala na rodičích, respektive bych jim řekla že se ptá tak aby jí to řekli podle svého jak si přejí… ![]()
sophinka píše:
a myslíš,že se bude hlouběji zabývat tím jak se dostalo do břicha? ve 4 letech bych to moc neočekávala a navíc nevíš jestli nebudou rodiče naštvaní,když řekneš něco co by oni třeba neřekli
právě reakce jejích rodičů se bojím, zítra zavolám a zeptám se, to bude asi nejjednodušší ![]()
Kaczenka píše:sophinka píše:
a myslíš,že se bude hlouběji zabývat tím jak se dostalo do břicha? ve 4 letech bych to moc neočekávala a navíc nevíš jestli nebudou rodiče naštvaní,když řekneš něco co by oni třeba neřekli![]()
Hezké téma. U nás zrovna aktuální. Můj synek 3,5 roku se ptal i na to, kde se tam miminko vzalo a proč to nebude mít šulinka. Ptal se, jestli jsem ho spapala - u toho jsem ho teda nechat nemohla
No a ještě jsem četla, že dětem stačí jednoduché vysvetlení o tatínkovi a semínku…Ptal se mě, jak ho tam táta dal
Přiznávám se, že mě vhodná odpověď nenapadla a téma jsem v tomto okamžiku zakecala…Nechala jsem si čas na rozmyšlenou, ale obávám se, že to jen tak nevymyslím
Týjo, to je teda nenechavé dítě
Klárčina mysl je naštěstí v tomto ještě dost jednoduchá ![]()
Tamtama píše:
právě reakce jejích rodičů se bojím, zítra zavolám a zeptám se, to bude asi nejjednodušší
Určitě to bude nejlepší, ono si představ že ten rodič by jsi byla ty, asi by jsi nechtěla aby tohle říkal dítku někdo jiný - ikdyž třeba z rodiny. ![]()
Hele moc to neřeš a odpověz jen na to co ji bude zajímat. Nic složitého, nezacházet do podrobností. Mám doma 4letou a už rok rodí několikrát týdně
Ví, že miminko vznikne v bříšku z maminčina vajíčka a tatínkovy spermie, že tam pak miminko dlouho roste a pak se narodí chodbičkou, která vede z bříška do pipiny. Podrobnosti jako, jak se tam ta spermie ji zatím nezajímají, i to co ví se ptala postupně, ale třeba se ptala, proč se rodí miminko hlavou napřed. Nejlepší je, když leží na posteli, tlačí „uf uf uf“ a tahá z pod trika miminko a pak přijde s vítězoslavným pohledem, že to „zase“ zvládla
Jinak k tomuhle tématu máme doma super knížku, je to právě pro tenhle věk, ale nevím ted od koho to je.
Minnnie píše:Tamtama píše:Určitě to bude nejlepší, ono si představ že ten rodič by jsi byla ty, asi by jsi nechtěla aby tohle říkal dítku někdo jiný - ikdyž třeba z rodiny.
právě reakce jejích rodičů se bojím, zítra zavolám a zeptám se, to bude asi nejjednodušší
a hlavně bys mohla říct něco s čím by ti rodiče nesouhlasili. myslím,že toto spadá do kompetence rodičů ![]()
Murka píše:
Hele moc to neřeš a odpověz jen na to co ji bude zajímat. Nic složitého, nezacházet do podrobností. Mám doma 4letou a už rok rodí několikrát týdněVí, že miminko vznikne v bříšku z maminčina vajíčka a tatínkovy spermie, že tam pak miminko dlouho roste a pak se narodí chodbičkou, která vede z bříška do pipiny. Podrobnosti jako, jak se tam ta spermie ji zatím nezajímají, i to co ví se ptala postupně, ale třeba se ptala, proč se rodí miminko hlavou napřed. Nejlepší je, když leží na posteli, tlačí „uf uf uf“ a tahá z pod trika miminko a pak přijde s vítězoslavným pohledem, že to „zase“ zvládla
Jinak k tomuhle tématu máme doma super knížku, je to právě pro tenhle věk, ale nevím ted od koho to je.
To máš ještě dobré, já musím dělat porodní asistentku
Ještě k tomu máme i pupeční šňůru ze smotaných bavlnek a s pomocí doktorské sady, co dostala na Vánoce, dělá tatínkovi císařský řez, protože on přece nemůže rodit normálně, když nemá tu pipku, že… ![]()