Kdo dal dítě rovnou do soukromé školky?

4181
6.12.11 13:47

Kdo dal dítě rovnou do soukromé školky ?

Ahoj,
rozhodla jsem se udelat si maly pruzkum :mrgreen: , jestli je hodne rodicu, kteri prihlasi dite rovnou do soukr. skolky, aniz by zkouseli statni - at uz z jakehokoliv duvodu (ze je soukr.proste lepsi, ze je to sluzba, ze funguje o prazdninach apod).
Nebo jestli nejdriv kazdy zkusi tu statni, a po neuspechu jde z nouze do soukromy a odtud to kvuli financim po roce zkousi znovu do statniho ?
U nas jsou zapisy uz v unoru, tak jsem toho plna a otravuju uz ted :mrgreen: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5601
6.12.11 13:55

Ahoj,
státní jsem ani nezkoušela (dcera měla 3 roky v září a k zápisu mohly jenom děti narozené do 31.8.) Navíc o místní státní školce jsem neslyšela nic dobrého :?
Takže jsem ji už ve 2,5 letech dala do soukromé, na 3-4 dopoledne v týdnu a jsem spokojená, takže k zápisu do státní mš s ní nepůjdu ani příští rok. A už jsem si zapsala i mladší do stejné soukromé školy od příštího září 8) v Mají tam super přístup, spoustu aktivit, málo dětí na učitelku. Ale kdybych měla dobré reference na tu státní mš, asi bych příští rok k tomu zápisu šla, i když mi ji pravděpodobně zase nevezmou :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
6.12.11 14:15

Dala jsem dítko od září do soukromé školky, bylo mu 2 a 3/4 roku. Státní jsem ani nezkoušela, nemělo by to smysl, určitě by mi ho nevzali (věk, kapacita školek, já s miminem doma…). Chodí tam na 2 dopoledne týdně, postupně budeme navyšovat.

Příští rok to asi taky ani nebudu zkoušet (já stále s miminem doma, kapacita školek, staršímu budou necelé 4 roky). Pak by tam mohli chodit i spolu (další rok), takže nevím, jestli na tu státní vůbec dojde. Uvidíme, možná ten poslední rok před školou…

Ta soukromá školka nemá nijak extra výjimečný program (kreslení, cvičení, hudebka, trošičku AJ, vlastní (vnitro)dvorek s pískem a dětským domečkem, před školkou městký park s prolízačkama…), ale je tam max. 16 dětí a na ně 2-4 učitelky(!), děti berou snad od 1,5 roku a mám to 3 minuty od baráku (tu státní teda taky). Takže když peníze dovolí, kluci budou chodit tam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8647
6.12.11 14:21

ahoj Nakukovatelko :mavam: ,
já mám Elišku od 2,5let v soukromém rodinném centru,chodí 2× týdně, max 15dětí 2 učitelky,řekla bych,že se jim tam opravdu hodně věnujou :)
Dala jsem ji tam z důvodu,aby si zvykla,když v únoru nastupuju do práce a do školky bude muset na celý týden.Sama jsem mohutně sondovala soukromé školky v okolí práce,ale nakonec budeme mít asi štěstí ve státní školce,sice mimo náš obvod,ale i tak jsem ráda.
Ale od září bych ji chtěla dostat do státní k nám.
Blbý je,že bude měnit 2× školku,ale nedá se nic dělat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aleachimka
6.12.11 14:25

Já jsem zkusila státní školku a dceru nevzali. V září ji bylo 2,5 roku. Šla tedy do soukromé školky, chodí na 3 celé dny v týdnu a jsem maximálně spokojená. Je tam 15 - 20 dětí a 2 - 3 učitelky, jezdí do solné jeskyně, jezdí k nim divadýlko, program mají asi normální - výtvarka, hudebka, telesná výchova, keramika, angličtina, každý den chodí ven buď na procházku nebo na zahradu (a to i když už je musejí skoro všechny oblékat), tak jsem moc spokojená. Příští rok už státní ani zkoušet nebudu. Chtěla bych, aby do státní přešla asi až jako předškolačka, aby si našla kamarády, se kterýma půjde do školy. Pokud peníze dovolí a syn bude dostatečně zralý, tak tam nastoupí za rok taky.

• Citovat
  • Upravit
1156
6.12.11 14:42

Já měla kluka v soukromé školce již v 18ti měsících, zpočátku na 2 dopoledne týdně, cca ve 2,5 letech už na 4 celé dny. Nechala jsem si tam ale zadní vrátka na prázdniny, kdy měla školka zavřeno. Pak mi ho ve 3 letech vzali do státní školky.
Mám srovnání i co se výuky a přístupzu týče. Soukromá byla hodně benevoletní, neexistoval moc žádný režim, dítě se mohlo vyzvedávat a vodit kdykoliv během dne… Nefungovaly ani úkony typu uklízení hraček, apod. Cena byla 12 tis.měsíčně bez jídla :-( Státní školka mě mile překvapila, krásné nové prostředí, bezvadné programy v rámci docházky - AJ, plavání, cvičení, divadla, spousta výletů. Kluk se výrazně sklidnil a začal si uvědomovat povinnosti. Samozřejmě beru v potaz také věk. Cena 500 Kč měsíčně plus jídlo. Soukromou jsem využila v době, kdy neměl věk na státní, což udělám i u druhého dítěte, ale jak bude možnost, pomaže opět do státní :-) Tolik mé zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
6.12.11 14:52

Státní, kde pro nás místo měli, jsme nechtěli, dali jsme do soukromé a naprostá spokojenost (už 4.rok). Hlavním důvodem byla 1 učitelka na 20 dětí vs. 1 učitelka na 5 dětí. Ta státní je malinká, takže ta učitelka je tam s nimi prostě sama (vycházka kolem rušné silnice), program podle referencí sousedů taky nic moc, ono hrozně záleží na lidech, může být super státní a super soukromá a podstata prostě není ve vybavenosti.
To, že nám vycházejí vstříc ve všem, v čem se dá, je taky příjemné.
A ještě když čtu příspěvek nade mnou, tak u nás režim je, jedou podle něj, děti uklízejí hračky, nádobí po jídle, prostě co se výchovného aspektu týká, tak jsem taky spokojená. Vodění a vyzvedávání jsme řídili tak, abychom nerušili program. Ale na druhou stranu kamoška vodí do školky, kde o půl deváté zamknou a smůla, to mi přijde praštěný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5601
6.12.11 15:02
Nelisa píše:
Státní, kde pro nás místo měli, jsme nechtěli, dali jsme do soukromé a naprostá spokojenost (už 4.rok). Hlavním důvodem byla 1 učitelka na 20 dětí vs. 1 učitelka na 5 dětí. Ta státní je malinká, takže ta učitelka je tam s nimi prostě sama (vycházka kolem rušné silnice), program podle referencí sousedů taky nic moc, ono hrozně záleží na lidech, může být super státní a super soukromá a podstata prostě není ve vybavenosti.To, že nám vycházejí vstříc ve všem, v čem se dá, je taky příjemné.
A ještě když čtu příspěvek nade mnou, tak u nás režim je, jedou podle něj, děti uklízejí hračky, nádobí po jídle, prostě co se výchovného aspektu týká, tak jsem taky spokojená. Vodění a vyzvedávání jsme řídili tak, abychom nerušili program. Ale na druhou stranu kamoška vodí do školky, kde o půl deváté zamknou a smůla, to mi přijde praštěný.

S tím musím na 100% souhlasit :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
6.12.11 15:09

Také souhlasím, že je to spíš o té které školce, než o tom, zda je soukromá či státní. Jde o to, která dobrá je zrovna u vás. ;)

Jinak s tím režimem: syn mi „žaloval“, že plakal, protože se nechtěl převlíkat (šli ven, měl si tepláčky a papučky sundat sám, on nechtěl, učitelka na tom trvala). On to umí, ale raději, když to udělá někdo jiný (nejlépe já :lol: ). Tak jsem si v duchu říkala: jen tak na tebe! :jazyk: ;) A uklízet musejí a i další „režimové“ věci tam mají (byť příchody a odchody jsou benevolentní). O ten režim mi šlo, aby ho měl, a zároveň jsem ráda, že nám vyjdou vstříc s flexibilitou. Takže za mě spokojenost. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9909
6.12.11 22:15

My jsme dali hned do soukromý.Je mu 2 3/4.Chodí od listopadu 2× v týdnu a já jsem naprosto spokojená zatím.Mají tam 4 učitelky na 15 dětí(jedna z toho je majitelka,ta je tam když je akce apod.)Vzhledem k tomu že syn je docela citlivka tak potřebuje přístup individuální.Ještě než jsme se rozhodli pro soukromou,zjišťovala jsem si stav našich okolních školek státních a nikde by mi ho nevzali kvůli věku.
Denní režim dodržují.Teď si doma před každým jídlem myje ruce,to dřív naprosto odmítal :mrgreen: Mají angličtinu,výlety,plavání,divadlo,různé akce.Určitě se nudit nebude. :mrgreen: Ven na procházku nebo zahradu chodí každý den.
Nejradši bych ho tam nechala a pak až na předškolní rok bych ho dala do státní kvůli kamarádům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aleachimka
6.12.11 22:18

Jsem moc ráda, že má někdo podobný názor jako já. Pořád totiž přemýšlím, jak to udělat a tohle mi příjde ideální.

petra79 píše:
My jsme dali hned do soukromý.Je mu 2 3/4.Chodí od listopadu 2× v týdnu a já jsem naprosto spokojená zatím.Mají tam 4 učitelky na 15 dětí(jedna z toho je majitelka,ta je tam když je akce apod.)Vzhledem k tomu že syn je docela citlivka tak potřebuje přístup individuální.Ještě než jsme se rozhodli pro soukromou,zjišťovala jsem si stav našich okolních školek státních a nikde by mi ho nevzali kvůli věku.
Denní režim dodržují.Teď si doma před každým jídlem myje ruce,to dřív naprosto odmítal :mrgreen: Mají angličtinu,výlety,plavání,divadlo,různé akce.Určitě se nudit nebude. :mrgreen: Ven na procházku nebo zahradu chodí každý den.
Nejradši bych ho tam nechala a pak až na předškolní rok bych ho dala do státní kvůli kamarádům.
  • Citovat
  • Upravit
9909
6.12.11 22:24
Ještě nevím jestli mi to doma projde(kvůli financím) :mrgreen: :nevim:
aleachimka píše:
Jsem moc ráda, že má někdo podobný názor jako já. Pořád totiž přemýšlím, jak to udělat a tohle mi příjde ideální.
petra79 píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aleachimka
6.12.11 22:37

Tomu rozumím, my máme 2 děti, tak to bude docela cifra. Na druhou stranu finančně nestrádáme a do čeho investovat, když ne do vzdělání dětí.

petra79 píše:
Ještě nevím jestli mi to doma projde(kvůli financím) :mrgreen: :nevim:
aleachimka píše:
petra79 píše:
  • Citovat
  • Upravit
9909
6.12.11 23:00

My taky nestrádáme.Ale i tak když si tu částku představíš co by za to bylo :mrgreen: Já se klidně uskromním,stejně utrácím kolikrát za blbosti(oblečení,kabelky apod).A to máme ještě docela dobrou cenu,oproti jiným školkám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8647
7.12.11 12:59

Holky,ale je něco jiného platit za soukromou školku na 2-3dny v týdnu,a pak na celý měsíc.
Já taky patřím mezi lidi,co rádi investují do vzdělání,a do dítěte jako takového,ale přijde mi dávat 10.000,– měsíčně a výš za školku fakt hodně :nevim: Takže já to beru jen jako nutnou věc. I když mi je jasný,že soukromou školkou ji ted zhýčkám,ale zase si nemyslím,že ve státní školce se dětem nevěnují.Taky nosí různé výkresy,výrobky,chodí do divadla,mají kroužky.Jen hold,je tam třeba mín učitelek. Ale zase 4leté dítě se dokáže samo líp obstarat než 3leté a mladší,které převládají v soukr školkách,kde logicky musí být personálu víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin