Kdo má pravdu - PPP, nebo klinická psychožka?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30408
16.7.15 21:24
@sagina píše:
to je nesmysl. ona by mlčenlivost porušila, kdyby zprávu vypracovala a bez tvého souhlasu ji poslala do školy. pokud ti ji dá, tak mlčenlivost neporuší, protože ty máš na informace nárok. a co ty s těmi informacemi (nebo tedy zprávou) uděláš, to už je tvoje věc. psycholožka není a nemůže být zodpovědná za to, co ty s poskytnutými informacemi uděláš. to by lékaři vůbec nemohli lidi informaci o jejich zdravotním stavu, co kdyby to někde vykecali :mrgreen:

To je pravda, zpráva je vydána rodičům a je jen na něm, jestli ji škole poskytne nebo ne. Pokud psycholožka zdůvodňuje nevydání zprávy tímhle, pak bych ji považovala za nevěrohodnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
16.7.15 21:26

@sagina tak možná to bylo celé zkresleno tím, že po prvních dvou pohovorech jsem začla řešit ve škole šikanu dle jejích rad a škola se cukala, že potřebuje zprávu, aby mohla rozjet program proti šikaně a když jsem ji po ní chtěla, tak mi toto řekla.

Ona je taková ráznější a přímější, radila nám buď přitlačit na školu, že škola má své postupy, jak program zajistit a pokud by škola nespolupracovala, tak podat trestní oznámení, na což jsme neměli koule.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
16.7.15 21:29

@verulicek děkuji :kytka: Já zase ale nechci házet veškerou vinu na školu nebo na školku, uvědomuji si, že v tom hrajeme roli taky a bolí mě, když vidím jak se v tom syn plácá :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
16.7.15 21:30

Tak nakonec se tu těch potíží objevilo docela dost, to bude chtít fakt dobrý přístup. Nejsem příznivcem odkladů, ale tady by to přece jen asi bylo na místě, teď už nic nenaděláte, škoda. Hlavně paní učitelka musí s třídou pracovat tak, aby děti toto odlišné sociální chování chápaly, přijaly ho a tvého chlapce by měla dobře vést, což se snadno napíše, ale hůř provádí. Jestli paní učitelka už samotnou šikanu odmítala uznat, je to špatně. Uvidíte, jak zafunguje ten program, kdyby to nemělo efekt, nezbylo by než kluka dát jinam a už od začátku hodně spolupracovat se školou.
S tou klinickou psycholožkou je to opravdu trošku zvláštní, protože lékaři běžně píší do škol zprávy ohledně dětí, je to v zájmu těch dětí. Ty lékařské zprávy nejsou nikde veřejne vystaveny, jsou k nahlédnutí pouze osobám, kterých se týká práce s třídou a i učitelé jsou povinni o těchto informacích mlčet. Máme děti cukrovkáře, s epilepsií, zrakově, sluchově i tělesně postižené, navštěvující psychiatrii a všichni mají napsanou diagnózu, stručný popis a hlavně doporučení pro školy + kontakt na toto odborníka. Děti s těžší diagnózou mají sestavené individuální plány, které se vypracovávají právě na základě těchto zpráv a konzultují se v případě potřeby i s lékaři. Lékařská zpráva se dává do rukou rodičů (už se neposílá do školy automaticky jako dřív) a na rodičích je, aby ji ve škole předali, protože za děti zodpovídají rodiče a ti se mohou rozhodnout, jestli informace v zájmu jejich dětí škole podají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
16.7.15 21:48

NO my od té klinické nedostali zprávu vůbec, tak teď ještě uvažovat jestli je vážně tak dobrá jak se mi jeví. Z mého pohledu má trefné rady a komentáře jak se synem pracovat a jak mu školu i domácí prostředí zpříjemnit, jak nastavit hranice, jak sním pracovat, ale je to můj subjektivní názor nejsem odborník :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
16.7.15 22:02

@Paradise Nevím, tak napiš něco z toho, co vám říkala, nejsem klinický psycholog, jsem speciální pedagog, takže vzhledem k tvému synovi příbuzný obor, hanka.br je tuším taky speciální pedagog (jestli jsem si dobře všimla), možná se tu objeví ještě někdo, myslím, že by se dalo tak nějak obecně říct, jestli jsou to dobře míněné rady nebo bludy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
16.7.15 22:05

@zuzkasim taky mám pár semestrů specky na muni, leč jsem toho zanechala (hlavně jsem dělala spíš logo-somato než eto apod.)

• Citovat
  • Upravit
2242
16.7.15 22:05

Ještě si vzpomínám, byla jsem se svým dítětem u klinické psycholožky jednou, řekli jsme si svoje, zprávu jsem nedostala, ale řekla mi, že jestli budu chtít zprávu vypracovat pro školku či školu, mám se jí ozvat a připraví ji. Jednalo se o to, jestli právě chci školské zařízení informovat o výsledcích vyšetření, když se nic nenašlo, takže to vlastně nebylo potřeba a nemusela jsem dávat učitelkám vědět, že se na dítěti nic zvláštního neshledalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
16.7.15 22:33

@zuzkasim tak z jejích rad.

1. dávat pravidelně kapesné a vychovávat k zodpovědnosti ohledně peněz. Což znamená 10Kč k potřebě do peněženky,10Kč do kasičky, když si bude chtít koupit hračku, apod. a 10Kč do speciální peněženky, když někam pojedeme na lízátka, nanuky, pohledy nad rámec toho, co jsme ochotni koupit.
  2. systém plnění povinností, stanovit si, co chceme, aby plnil, dělal (ranní příprava do školy, úklid tašky, úklid oblečení, apod.) a dávat smajlíky, samolepky, plus a mínus-jak kdo chce. Má naučit dítě to, že si to navykne jako rutinu a systém odměn, zvládneš to (většinu)-pak bude týdenní odměna. Nezvládneš nic se neděje, příště se ti to povede. Tohle nám krásně zafungovalo a už máme jen věci ohledně chování, víc zobecněné.

3)teď o prázdninách si máme vést prázdninový deníček. Nemáme se učit klasicky, ale formou hry, takže různé početní příklady např. z nákupu nebo na nákupu, různé vystřihování z letáků, lepení vstupenek,apod.To děláme a syna to hodně baví, procvičí si matematiku i češtinu a až půjde v září do školy bude se mít čím blýsknout, protože bude pravděpodobně jeden z mála ne-li jediný, kdo bude něco takového mít.

1. syn nemá pud sebezáchovy, věci které by měl přenechat dospělích by řešil sám a neuvědomuje si nebezpečí, hodně vyhledává adrenalin, takže nám doporučila mu ho pod dohledem dodávat (motokáry, lezecká stěna, střelba ze vzduchovky, apod.)

5)k posílení sociálního cítění. Před návštěvou problémových míst jako je pošta, banka, apod. si najít chvilku, sednout si a cílenými otázkami na syna si promluvit o tom, jak se správně chovat.Ale tak, že mu to neřekneme my, ale že syna dovedeme k tomu našimi dotazy, aby na to přišel sám. Pokud se tak bude chovat hodně pochválit, pokud jen určitou dobu, tak včas zasáhnout, pochválit ho, že to zvládnul, ale nezmiňovat se a nekárat, že to nezvládl po celou dobu. 6)dát mu možnost rozhodovat o sobě v nepodstatných věcech, aby se cítil důležitý (např. výběr oblečení, za co utratí své kapesné, apod. při nákupu si platí sám-pod nenápadným dohledem. A ještě jsem u peněz nezmínila, že mít vždy přehled za, co je utratil)

1. ve škole mu radila, když mu budou kluci ubližovat, aby volal pomoc, aby nedošlo ke zkreslení situace, kdy by se začal bránit a paní učitelka pak potrestá ty kluky i jeho, protože se prali všichni.
  2. kamarádí s jedním chlapcem, který ho strhává k lumpárnám, takže jsem se ptala nakolik mu ho zakázat, tak nezakazovat, ale pokusit se mu nabídnout jiné alternativy. Pozvat k nám na nějakou smyšlenou akci „vhodné“ děti a snažit se utužit nebo vytvořit s nimi vztah, aby dobrovolně přestal onoho hocha vyhledávat.
  3. samozřejmě hodně chválit, málo trestat, ale být důslední a to hodně.

10)rodiče jsou rodiče a ne kamarádi. 11)každý rodič zvlášť stráví se synem minimálně hodinu týdně o samotě. Nebudou vykonávat žádnou činnost u které je potřeba přemýšlet (takže např. hra s autíčky, procházka, apod.) a povídat si společně, rodič se rozhovoru účastní hlavně jako pozorovatel, což znamená, vyslechne dítě a z jeho strany probíhá tzv. účastné naslouchání, to nám pomohlo hodně moc. 12)řešili jsme i to, že jsme s manželem hodně vybuchovací, máme to synovi vysvětlit, že jsme takový, že to neděláme schválně, že to neznamená, že ho nemáme rádi, ale že to někdy nejde zastavit a že se stejně jako my se pokoušíme to změnit musí pokusit nás takové brát.

1. v matematice mu dělala test, že před něj pokládala různé předměty, různý počet a pohledem, bez počítání 1,2,3,…měl říct kolik jich tam je. Měl by umět takto rozeznat šest předmětů, ale rozezná jen dva, tak to máme cvičit, začít od trojky, když ji zvládne pokračovat dál. Momentálně jsme u čtyřky.

To by byl asi ten základ, to hlavní, prozatím. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
17.7.15 00:44
@Paradise píše:
@sagina tak možná to bylo celé zkresleno tím, že po prvních dvou pohovorech jsem začla řešit ve škole šikanu dle jejích rad a škola se cukala, že potřebuje zprávu, aby mohla rozjet program proti šikaně a když jsem ji po ní chtěla, tak mi toto řekla.

jasně, nechtěla nést zodpovědnost za to, co do zprávy napíše :nevim: jinak já měla v ruce i zprávy od lékařů - neurologů a psycholožek, které byly psány rodičům právě třeba jako doporučení, proč dítě ke svému vývoji potřebuje školkový kolektiv nebo naopak jaký doporučují vzhledem k jejich nemoci učební režim ve škole, aby nebyly příliš přetížené.

nicméně pravdu měla v tom, že škola by proti šikaně měla zasáhnout i bez doporučení psycholožky. už z toho důvodu, že ne každé šikanované dítě se dostane k psycholožce, takže na její doporučení opravdu nelze čekat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
17.7.15 07:42
@sagina píše:
to je nesmysl. ona by mlčenlivost porušila, kdyby zprávu vypracovala a bez tvého souhlasu ji poslala do školy. pokud ti ji dá, tak mlčenlivost neporuší, protože ty máš na informace nárok. a co ty s těmi informacemi (nebo tedy zprávou) uděláš, to už je tvoje věc. psycholožka není a nemůže být zodpovědná za to, co ty s poskytnutými informacemi uděláš. to by lékaři vůbec nemohli lidi informaci o jejich zdravotním stavu, co kdyby to někde vykecali :mrgreen:

Dětská psycholožka, ke které jsem chodila s dětmi, mi taky odmítla dát zprávu. Na sociálce mi poradili, abych jí dala souhlas s předáním informací. Psycholožka mě umrtvila prohlášením, že chce ještě souhlas otce :pocitac:. Ten se mnou nemluví, takže tomu jsem o souhlas vůbec neříkala. Sociálka si vyžádala zprávu, ale musela použít důvod, který nesmí ani klinická psycholožka přejít mlčením. I soudce nám řekl, že zprávu dát měla. Nedala :nevim:. Byla první, u koho jsem nepochodila. Taky už k ní chodit nebudeme.

• Citovat
  • Upravit
Kobea
17.7.15 07:47
@Paradise píše:
NO my od té klinické nedostali zprávu vůbec, tak teď ještě uvažovat jestli je vážně tak dobrá jak se mi jeví. Z mého pohledu má trefné rady a komentáře jak se synem pracovat a jak mu školu i domácí prostředí zpříjemnit, jak nastavit hranice, jak sním pracovat, ale je to můj subjektivní názor nejsem odborník :nevim:

Zkuste k ní zajít s manželem a trvat na tom, aby Vám zprávu dala. Já jsem nepochodila, protože bývalý se mnou nemluví.
Nemáte náhodou tu naší? Některé věci má v pohodě, to jsem byla ráda, že dětem udělala nějaké testy, jinak mi připadá pro nás k ničemu. Teď máme psychologa od sociálky a to je jiná liga :mrgreen:. A je taky klinický. Jen jsem od něj zatím nechtěla žádnou zprávu, děti tam byly zatím jen jednou.

• Citovat
  • Upravit
26093
17.7.15 08:02

Mě jen napadlo, jestli se zhoršil jen v té matice, nebo i v ostatních předmětech… :think: nemohlo to být z časti „vyvolaný“ i tou šikanou? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
17.7.15 09:04

1. asi ano
2. určitě ano
3. určitě ano
4. Některé tebou vypsané aktivity mi nepřijdou až tak ideální (je to samozřejmě věc názoru), vedla bych obecně ke sportu, nějakému nenáročnému na vybavení a prostor, protože to, co jsi vypsala, je vše na tohle náročné, nemůžeš to provádět kdekoliv a kdykoliv a obvykle to i něco stojí. Zaměřila bych se na atletiku, cyklistiku, gymnastiku, u nás třeba výborně funguje skaut (jsou také hodně venku a hry pro kluky mají úžasné, navíc tam pěkně pracují s kolektivem dětí), prostě něco, co může opravdu provozovat 5× týdně, pokud bude chtít a potřebovat. Možná je fajn i plavání, pokud máte dostupné, popřemýšlej, co by ho bavilo a co u vás je.
5. ano
6. ano
7. asi ano, spíš aby časem neměli dojem, že hned kvůli všemu začne křičet, nebo „žalovat“… ale to záleží na situaci
8. Třeba nějaké kamarády najde i jinde v kroužcích, u nás ve městě na tohle právě dobře fungují ty skauty, turistické oddíly apod. Jinak souhlas.
9. rozhodně ano
a dále vše ano. Určitě je to rozumná paní, jen moc nerozumím těm zprávám z vyšetření, snad pro to má své dobré důvody, ale zpráva do školy může dítěti dost pomoct, pokud je to vhodné, měla by ji napsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
17.7.15 13:29
@kate02 píše:
Mě jen napadlo, jestli se zhoršil jen v té matice, nebo i v ostatních předmětech… :think: nemohlo to být z časti „vyvolaný“ i tou šikanou? :think:

měl imírné problémyv češtině s diktáty, vynechával písmena, zapomíná na diakritiku, ale nebylo to tak markantní jako v matematice.

Samozřejmě, že šikana ve zhoršení výsledků hraje roli taktéž, ale není to jediný ukazatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí