Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Paradise píše:
měl imírné problémyv češtině s diktáty, vynechával písmena, zapomíná na diakritiku, ale nebylo to tak markantní jako v matematice.Samozřejmě, že šikana ve zhoršení výsledků hraje roli taktéž, ale není to jediný ukazatel.
Ty popisované problémy můžou ukazovat na některou z poruch učení, ale na závěry je příliš brzy, což bude možná důvod, proč jste nedostali zprávu. V každém případě se to v průběhu druhé třídy buď usadí nebo ještě zhorší a pak bude vyšetření v PPP průkazné. Mnohem víc by mě znepokojovalo, jak se ve škole pracuje s kolektivem a řeší se konfliktní situace mezi žáky. Aby se v první třídě takhle rozjelo ponižování jednoho žáka jinými spolužáky není úplně obvyklé.
@zuzkasim tak,co se týče kroužků má toho dost, chodí na fotbal, ten ho hodně baví a trenéři jsou fajn, snaží se posilovat kolektiv, aby byli stmelení a hráli ne jako jednotlivci, ale jeden za druhého, jako tým. Pak chodí na hasiče, tam je to obdobné. Od září chce chodit na takewondo (vede to můj známý, vím, že má hodně zkušeností a kurzů, takže mám jistotu, že je nebude učit jen boj, ale i tu správnou filozofii.Od září chce chodit na rybáře, to ho teď bere nejvíc, je s tátou na rybách pečený vařený. A chodil ještě na latinsko-americké tance, ale to nevím jestli nezrušit, protože toho bude mít opravdu hodně.
Po-rybáře ÚT- by měl ten tanečák
St-fotbal a takewondo Čt-hasiči
Pá zápasy ve fotbale
So-vystoupení s hasičema (není sice každou sobotu, jen tak jednou měsíčně),ale bude mít i takewondo
Ne-volno
S tím kamarádem, on kamarády má a hodně, jen tento je náš soused a proto, když má volno a je doma tak běží hned za ním, snažíme se to eliminovat, že přes týden ne, protože toho má stejně dost a chceme být s ním i my, užít si společný čas, ale víkendy je s ním, přesto na něm vidím jak se chová jinak, když přijde z venku a probíráme to pořád dokola.
Já ještě včera přemýšlela nad tím, že bych vzala zprávu z PPP k ní v září na konzultaci s tím, že pokud má názor, že syn by potřeboval jiný přístup než oni zhodnotili, tak jediná možnost je ta, aby mi to napsala, ale růžově to nevidím, ona je hodně proti tomu. I když tedy nechápu proč, když to tu vidím.
Osobně mě trochu přišlo jako kdyby nás zkoušela, co vše jsme s manžeklem ochotni pro syna udělat a jak moc jsme schopní se ve škole prosadit ohledně té šikany, protože to byla primární věc, kvůli které jsme tam šli, ale to je jen můj osobní dojem, taky to tak být nemusí. Ale je pravda, že i ségra mi říkala, že ji žádnou zprávu dát nechtěla a musela si to honit jinak, oni měli větší problémy, potřebovala dceru umístit do speciálky a k tomu potřebovala tu zprávu ![]()
Ale jsem ráda, že alespoň to, co nám radí není úplně mimo mísu.
Děkuji. ![]()
@hanka.br. píše:
Ty popisované problémy můžou ukazovat na některou z poruch učení, ale na závěry je příliš brzy, což bude možná důvod, proč jste nedostali zprávu. V každém případě se to v průběhu druhé třídy buď usadí nebo ještě zhorší a pak bude vyšetření v PPP průkazné. Mnohem víc by mě znepokojovalo, jak se ve škole pracuje s kolektivem a řeší se konfliktní situace mezi žáky. Aby se v první třídě takhle rozjelo ponižování jednoho žáka jinými spolužáky není úplně obvyklé.
je pravda, že jsem sama přemýšlela hodně nad tím, že toprozatím nechám být a uvidím v prvním pololetí druhé třídy a podle toho bych případně honila jinou PPP a vyšetření, asi by to bylo nejideálnější.
Co se týče práce s kolektivem, taky mě to mrzí. Bohužel se s kolektivem nijak nepracuje, mnohdy jsou potrestány obě strany viník iobět bez zjišťování podrobností, mnohdy jsou děti odbyty tím, že to paní učitelku nezajímá. On základní problém vidím v tom, že paní učitelka odmítá si přiznat, že by tam k nějakému problému docházelo. Ale pro oba kluky navrhla po sérii třídních důtek důtku ředitelskou a oba ji dostali, takže to úplně košér není, ale nevím proč to nepřizná. Já jsem ve škole pečená vařená, chodím za ní minimálně jednou měsíčně se ptát na kluka, jak se chová, jak se chovají ostatní, jak to řeší ona, jak to řešíme my, apod. Naposledy, když jsem za ní byla nesla jsem ji své telefonní číslo a email adresu s prosbou, že kdyby se něco dělo ať u syna nebo ze stran spolužáků, zda by byla ochotná mi to dát vědět, abych na tom mohla se synem pracovat, že potřebuji znát i její stranu pohledu a ne jen synovu, na to mi řekla, že neví, co by mi měla psát, že s Dádou nemá žádné problémy.
Nelíbí se mi, že během školního roku seděl s deseti různými dětmi na deseti různých místech, protože když se děcka poškorpí a chtějí si přesednout, ona to svolí, to jsem s ní taky probírala, že bych potřebovala, aby syn seděl někde ve předu jí po ruce a na jednom místě po celý rok.Syn udělal na začátku roku exces se spolužáky, bylo to z nerozvážnosti a zbrklosti, dostal poznámku, doma jsme to řešili, s ní jsem to řešila, od té doby neměl žádný problém a dávali mu tu jednu chybu sežrat celý rok, chápu jsou to děti, ale on by potřeboval, aby to ona změkčila, dala mu naději.
Př. Vyhlašovali nejhodnější děti třídy a ostatní, kteří nebyli vyhlášeni chtěli vědět proč, tak si společně říkali ty důvody, Dádovi řekli jako jedinému, že k tomu má hrozně moc daleko, protože měl ten jeden konflikt v září a protože vykřikuje během hodin.Ano měli pravdu, ale stačilo říct, Davídku je to tak, ale já věřím, že se z toho poučíš a příští rok to bude lepší, máš na to, jsi šikovný. Dát mu naději, takhle mi domů přišlo šíleně vzteklé dítě se kterým nebylo k vydržení, když jsem na něj uhodila, co se děje, protože podle jeho chování poznám, že se něco stalo.Tak se mi rozbrečel, řekl mi to a když jsem mu to vysvětlovala, a říkala mu, že je šikovný, že to neznamená nic hrozného, že má šanci se zlepšit, že není zlý, že na něm budeme společně pracovat, tak dostal hysterický záchvat pláče, že je špatný, že je zlý, že si to o něm všichni myslí i paní učitelka a že je mu to líto, byl hrozně zlomený a trvalo nám přes týden dát ho dohromady.
Já vím, že přitommnožství dětí není čas někdy ani nálada, ale on nepotřebuje mazat med kolem pusy, to po ní nechci, jen aby to negativní trochu zmírnila a dala mu naději do budoucna, že se může zlepšit, že na to má.
To je zas román. ![]()
@Paradise To nevadí, že je to román, myslím, že i to je forma terapie, sama si všechno v sobě srovnáš. Víš - poslední, co rodičům obvykle radím, je změna školního kolektivu, ale jsou situace, kdy to je ku prospěchu věci. Zejména v případech, kdy kolektiv není zdravý a kdy se s ním nepracuje. Pak je dítě se speciálními vzdělávacími potřebami soustavně ve stresu(včetně rodičů). Asi bych si na tvém místě nenápadně i nápadně zjišťovala, jaká atmosféra panuje v paralelních třídách nebo školách a jaké paní učitelky pracují tam. Konfliktní děti jsou úplně všude, ale vždycky se s nimi dá dobře pracovat, aby nikdo ze třídy nebyl ten poslední a sám.
@hanka.br. děkuji
jepravda, že jsme dlouho přemýšleli zda synanepřeřadit do vedlejší třídy, paní učitelka je přísnější, ráznější, což na jednu stranu syn potřebuje, ale co se mi líbí nejvíc, měla ve třídě menší problém s přijetím romské holčičky, vyřešilaho a problém tam již nemá. Tráví s dětmi ve třídě přestávky, aby je měla pod dohledem a mohla včas zasáhnout, což by bylo řešení i v naší třídě, ale to paní učitelka odmítá
chápu ji, ale na druhou stranu když není zbytí ![]()
Každopádně jsme došli k závěru, že změna třídy na té samé škole je k ničemu, děti se potkávají o přestávkách na chodbě, jezdí společně na veškeré akce, takže by bylo ideálnější dle našeho názoru zcela změnit školu i přes případné dojíždění, které bysme nějak pořešili. Škola ve vedlejší vesnici má lepší pověst, maminky si ji chválí. Ale po domluvě s psycholožkou čekámena program, aby si jím prošel syn ve stávající třídě a dle výsledků bychom poté přikročili ke změně školy, když by to bylo stále třeba a prospěšnější.
@Paradise Teda řeknu ti, že se mi ta práce s kolektivem u vás ve třídě líbí čím dál míň. Samozřejmě jsem kolegiální a často beru názor zdejších rodičů jako naprosto jednostranný, ale tady mám dojem, že paní učitelka je jedna z těch, kteří možná umí učit učivo, ale nedokáží napomoci kamarádské atmosféře a povzbudit svého svěřence:-(
Kroužků má tvůj synek hodně, myslím že dostatečně aktivních, takže teď chápu ty předchozí návrhy jako občasné zpestření.
Psycholožce bych zprávu z PPP určitě nedávala ani k nahlédnutí, každý odborník by si měl vypracovat svoje vlastní závěry a měl by je umět prezentovat.
Je vidět, že ty si problémy svého syna uvědomuješ, snažíš se na nich pracovat a máš zájem spolupracovat se školou i odborníky. Nemůžeš školní docházku za své dítě odžít, ale můžeš se ho snažit vést a probírat s ním jeho zkušenosti, ve škole ho má zase vést učitel. Zvlášť na 1. stupni ZŠ mi osobnost učitele přijde naprosto klíčová. Moc vám přeju, aby ten program proti šikaně měl dobré výsledky a syn se do školy těšil a cítil se tam dobře a bezpečně. Třeba si paní učitelka o prázdninách dobře odpočine, načerpá nové síly a zvládne všechny potíže, které s sebou nový školní rok a zralejší děti přinesou.
@Paradise píše:
@Kelsey @verulicek tak já nejsem ani zdaleka v oboru, ale logicky, když nad tím člověk uvažuje, je fakt, že to je špatně, protože na zápisu do školy chtěji po dětech většinou věci na kterých se dá rozpoznat problém. Ovšem pokud jsou ty děti učené, jak ty věci udělat a provést, pak tamdochází ke zkreslení výsledků zápisu, protože ty děti nepředvedou, to co umí, co je v nich a co z nich vychází, ale to co byli naučeni a to není tak úplně dobře.
Ježiši já jen zírám. Takových jako je tvůj syn je spousta. Chudák musí být akorát vynervovaný ze všech těch výslechů u psychologů. To že se děti perou o hračky a dokazují si různé věci, je naprosto normální. Potřebují se naučit bránit. Ale dneska je to bráno jako šikana. Nechápu jak si můžeš myslet, že kdyby šel o rok déle tak to bylo lepší
podle mě by to bylo naprosto stejný. Ty jsi jejich máma, ale řídíš se tím co ti o dětech napovídají psychologové. Děti když jdou do školy, tak musí podle mě umět základní věci a rodiče by je to měli naučit. Ve škole musí děti být více samostatné a učitelka nemůže každému stát za zadkem. Přijde mi že sama děláš ze syna chudáka.
Píšeš: Ovšem pokud jsou ty děti učené, jak ty věci udělat a provést, pak tamdochází ke zkreslení výsledků zápisu, protože ty děti nepředvedou, to co umí, co je v nich a co z nich vychází, ale to co byli naučeni a to není tak úplně dobře. ![]()
Na to aby děti dokázaly co v nnich je mají celý svůj život. Jako první věc při vstupu do většího kolektivu, by rozhodně měly mít naučené základní věci. Co jako není tak úplně dobře? Já třeba učím syna postupně zouvat si boty, doufám že to brzy pochopí. Podle tvých psychologů, na to ale musí přijít sám a je jedno, že mu bude třeba deset ![]()
@natyber píše:
Ježiši já jen zírám. Takových jako je tvůj syn je spousta. Chudák musí být akorát vynervovaný ze všech těch výslechů u psychologů. To že se děti perou o hračky a dokazují si různé věci, je naprosto normální. Potřebují se naučit bránit. Ale dneska je to bráno jako šikana. Nechápu jak si můžeš myslet, že kdyby šel o rok déle tak to bylo lepšípodle mě by to bylo naprosto stejný. Ty jsi jejich máma, ale řídíš se tím co ti o dětech napovídají psychologové. Děti když jdou do školy, tak musí podle mě umět základní věci a rodiče by je to měli naučit. Ve škole musí děti být více samostatné a učitelka nemůže každému stát za zadkem. Přijde mi že sama děláš ze syna chudáka.
Píšeš: Ovšem pokud jsou ty děti učené, jak ty věci udělat a provést, pak tamdochází ke zkreslení výsledků zápisu, protože ty děti nepředvedou, to co umí, co je v nich a co z nich vychází, ale to co byli naučeni a to není tak úplně dobře.
Na to aby děti dokázaly co v nnich je mají celý svůj život. Jako první věc při vstupu do většího kolektivu, by rozhodně měly mít naučené základní věci. Co jako není tak úplně dobře? Já třeba učím syna postupně zouvat si boty, doufám že to brzy pochopí. Podle tvých psychologů, na to ale musí přijít sám a je jedno, že mu bude třeba deset
Popravdě mi přijdeš jako jeden z rodičů, kteří prostě případnou šikanu u svých dětí řešit nebudou, fajn, je to tvoje věc, ale je rozdíl mezi občasným „pošťuchováním“, kdy jsou síly vyrovnaný a mezi tím, když dítěti někdo něco systematicky bere a to dítě prostě nemá na to se bránit… Z různých důvodů… Za rok udělají děti obrovskej skok a rozdíly mezi šesti a sedmiletým dítětem prostě budou vždycky. (A v tomhle věku víc patrný, než třeba o deset let později.)
A k tomu zápisu, nevím, co přesně se hodnotí, ale třeba kresba postavy ukáže snad o vývoji dítěte hodně… A to, že ho někdo bude učit, jak přesně ji má nakreslit prostě povede ke zkreslení „výsledku“… Jsou věci, co člověk dítě naučit musí, zavázat si tkaničky, která barva je která, prostě věci, který se jinakt nedozví, ale třeba to malování atd., k tomu by si asi to dítě fakt mělo dojít samo a ne, že ho třeba někdo bude xkrát učit, jak správně něco namalovat…
Starší prcek třeba je schopnej překreslit docela hezky to, co před sebou vidí, ale moc často ho do toho netlačím, protože chci, aby maloval prostě tak, jak to umí on…
![]()