Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte holky. Prosim o radu. Navstevy psycholozky nezabiraji, tak se chci zeptat, zda mate nektera zkusenost s branim antidepresiv- konkretne zda mi poradite nejaka setrna, po kterych se nepribere a nezpusobuji uplnou ospalost a otupelost. Jde o stredni deprese, nadmernou plactivost a sebelitost, pocit ze jsem vse zkazila a nic nedelam dobre, neduvera vuci okoli, nadmerny stres, nic me nebavi, nic se mi nechce, nechce se mi ani zvedat z postele, nemam vubec chut do zivota. psychiatr me poslal k psycholozce, ze me lecit nebude, ale po nekolikamesicnim dochazeni k psycholozce se stav nelepsi. Nemela jste nektera podobne “trapeni”? Co vam pomohlo? Hledam maminky s podobnymi zkusenostmi, dekuji ![]()
Zmen psychiatra. Jinak ja sem brala Citalec 10, zprvu jednu tabletku pak 1,5. Je i 5ka, slabsi. moje psychiatricka mi rikala ze ty prasky jsou v podstate stejne, akorat kazdemu sedne neco jineho. Ze zacatku mi nebylo moc dobre ale po zabehnuti lecby parada. Ta moje se mi trefila na poprve. Mela jsem hodne podobne problemy, akorat vyvolane smrti ditete.
Ne Mirtazapin. Ten hrozně podporuje chuť k jídlu. Po prášku samotném se nepřibírá. Přibírá se, protože Tě to nutí neustále jíst. Ale já to měla na deprese spojené s anorexií. (175 cm a cca 46 kg) Tak u mě bylo žádoucí přibrat aspoň 15kg.
A nechcete zkustit něco jiného než AD? Já bych do nich nešla, je to běh na dlouho trať… a začarovaný kruh. Co třeba bachovy esence?
@mišička111 o tech jsem nikdy neslysela… ted dam cokoliv za neco, co me z tohohle dlouhodobeho stavu dostane. Co je to a jak se to uziva? Opravdu to pomaha?
@Betyssek já jelikož mám zkušenosti, tak bych do AD už v životě nešla i kdybych se měla plazit po zemi.. Ale to jsou právě ty zkušenosti. Příčinu nevyřeší a tu je třeba hledat. Je dobré si najít někoho v okolí, kdo ty bachové esence dělá a namíchá vám je na míru. Mně to pomohlo. Jsou to esence naředěné vodou a ty si kapete několikrát za den. A nebo další alternativa - homeopatika. Možností je opravdu hodně.
Možná by stačilo něco na uklidnění, antidepresiva jsou opravdu na dlouho…
Já mám Lexaurin, ale zas jsem po něm unavená - máte někdo zkušenost s něčím podobným co se bere jen v případě velké nouze?
@Betyssek píše:
Ahojte holky. Prosim o radu. Navstevy psycholozky nezabiraji, tak se chci zeptat, zda mate nektera zkusenost s branim antidepresiv- konkretne zda mi poradite nejaka setrna, po kterych se nepribere a nezpusobuji uplnou ospalost a otupelost. Jde o stredni deprese, nadmernou plactivost a sebelitost, pocit ze jsem vse zkazila a nic nedelam dobre, neduvera vuci okoli, nadmerny stres, nic me nebavi, nic se mi nechce, nechce se mi ani zvedat z postele, nemam vubec chut do zivota. psychiatr me poslal k psycholozce, ze me lecit nebude, ale po nekolikamesicnim dochazeni k psycholozce se stav nelepsi. Nemela jste nektera podobne “trapeni”? Co vam pomohlo? Hledam maminky s podobnymi zkusenostmi, dekuji
Zkus jiného psychiatra. To co popisuješ, mi sedí na dysthýmii a lehké úzkosti. Ale nejsem vědma, jen hádám.
@mišička111 Možností je opravdu hodně, ale doporučovat někomu na depresi místo antidepresiv bachovky a homeopatii je cesta do pekel. Chápu, že někdo může mít špatnou zkušenost - léčba bolavé duše je skutečně běh na dlouhou trať, nikdo nad vámi neluskne prsty a problém během týdne nevyřeší.
Ideální je v takovém případě nakombinovat léčbu jak antidepresivy (většinou se začíná AD ze skupiny SSRI), tak dlouhodobou psychoterapii. Pokud někdo odmítá z nějakého důvodu chemická antidepresiva, je ještě možnost sáhnout po rostlinných léčivech - většinou na bázi třezalky, u které je také vědecky prokázáno, že funguje.
Lexaurinu a podobným srágorám je lepší vyhnout se obloukem a používat opravdu jen v případě nouze největší. Na rozdíl od AD sice zafungují hned, ale dá se na nich vypěstovat dost slušná závislost.
Jsem ti schopna vyjmenovat plno AD, které jsou na farmaceutickém trhu a jsou eventuálně z části schopny splnit tvé požadavky(pracuju jako psychiatrická sestra),ale z prvu bych začala změnou psychiatra, event. i psychologa, pokud ti terapie nic nepřináší(on sám by měl už totiž zhodnotit, zda je schopen tvůj stav zvládnout sám či s psychiatrem) a taky název léků ti k ničemu bez psychiatra a jeho receptu nebude.. ![]()
Každý máme svůj názor, a já mluvím z vlastní zkušenosti. Je jen na zakladatelce, jakou cestu si zvolí… Hodně štěstí a ať je lépe ![]()
Mne antidepresiva zachranila zivot.. Mela jsem hodne osklive uzkosti spojene s depresi, nejedla, nespala, nic me netesilo… cele tohle obdobi vnimam jako tmu.. peklo bez nadeje. Kdyby do me nekdo zacal v tehle fazi cpat nejaka homeopatika apod, mozna bych tu uz nebyla.
Takze za me… AD, rozhodne ano-pokud tedy lekar usoudi.
Ale AD me dostala z te kriticke faze, dale to bylo, je a bude o praci na sobe same.. pomoci psychoterapie, jogy a tak..
Takze neocekavej, ze te leky jako mavnutim kouzelneho proutku zbavi problemu, tak to doopravdy nefunguje.. je to pak take drina sama na sobe. A take nema smysl se ptat na to, jake leky jsme kdo bral.. kazda AD se pouzivaji na lecbu neceho jineho, kazda se jinak davkuji apod.. takze co sedne nekomu, nemusi sednout druhemu.. ufff, sem se rozepsala ![]()
Jo a asi bys mela zmenit lekare..
Drzim palce..
Beru Citalec a Trittico, ale dost jsem přibrala, nedoporucuju. Tohle ale stejně není pro Tebe relevantni, záleží co Ti předepíše psychiatr.