Kdo nese zodpovědnost?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
285
3.4.24 12:40

Kdo nese zodpovědnost?

Zdravím, teď jsem dočetla zajímavý článek o transgeneder dítěti…(rozhovor byl vedený s její matkou). Narodil se jako kluk, ale cítí se být holkou. A zaujala mě jedna věc - třídní učitelka nechtěla, aby ten člověk od určitého věku byl na pokoji s holkami během školního výletu, že by mohla jít do vězení (chápu správně v případě znásilnění nebo otěhotnění jedné ze spolužaček), což ta matka během rozhovoru vyvrátila, že učitelka by zodpovědná nebyla, pouze by zodpovědnost nesla škola a učitelka by do vezení určitě nešla. Takže mi z toho vyplývá, když pošlu děcko na školní výlet a vrátí se mi odtamtud těhotné, nikdo nebude potrestán, opravdu tedy pedagog nenese žádnou zodpovědnost? Pouze škola jako instituce? Já měla vždy zato, že je to na učiteli.
Je tady prosím někdo pedagog? Jaká je pravda?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
MartinL45
3.4.24 12:46

https://ucimesevenku.cz/…ka-pravniku/

Obecně platí, že škola odpovídá za veškerou škodu vzniklou žákovi, a to i když neporušila žádnou svoji povinnost (tzv. objektivní odpovědnost).[1] To platí jak pro újmu na zdraví, tak také pro škodu na majetku. Znamená to tedy, že v případě, že žákovi vznikne újma na zdraví nebo škoda na majetku, škola by ji měla vždy odškodnit.

Výjimkou z tohoto pravidla jsou následující případy, kdy škola odpovědná není, pokud škoda vznikla:

(a) Tím, že žák svým zaviněním porušil předpisy nebo pokyny k zajištění bezpečnosti, ačkoliv s nimi byl řádně seznámen a jejich znalost a dodržování byly soustavně vyžadovány a kontrolovány;
(b) V důsledku opilosti žák nebo v důsledku zneužití jiných návykových látek, pokud škola nemohla vzniku škody zabránit;
© Tím, že se žák choval v rozporu s obvyklým způsobem chování, přestože si musel být vědom, že si může způsobit újmu na zdraví.[2]

• Citovat
  • Upravit
13715
3.4.24 12:52

Proč by proboha měla učitelka být zodpovědná za těhotenství? Přece nemůže stát celou noc před holčičíma pokojema…
Jednou jsme byli na lyžáku, kde byla chata rozdělená na dvě půlky a spojená takovou chodbou v suterénu. Tuším, že náš pan učitel v té chodbě hlídal asi do půlnoci (vchodové dveře byly nejspíš zamčené). Kluci k nám lezli oknem :mrgreen: (okna byla blízko sebe). Takže pochybuju, že by ho někdo mohl uznat za tohle zodpovědným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76001
3.4.24 13:03
@AnastazieB píše: Více

no ale v případě zakladatelky by ten kluk-holka nemusel nikde lézt, přece by byl na pokoji s holkami, protože se sám považuje za holku - o to jde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MartinL45
3.4.24 13:07
@stinga píše: Více

Základ je, co má v občance nebo v rodném listu. Je-li tam muž, má být na pokoji s klukama, jestli žena, tak má být na pokoji s holkama.

To by si najednou kluci mohli takhle vymýšlet, aby se dostali k holkám do šaten, do pokoje apod.

• Citovat
  • Upravit
Sysifos
3.4.24 13:13

To je v pohode. Když vojede holku, tak je ten kluk lesba :D

• Citovat
  • Upravit
285
3.4.24 13:13

@AnastazieB nám taky kluci lezli oknem, dokonce i na vyšší, co mám z doslechu, to bylo hlídané, tak tam taky lezli okny (a to už jim všem bylo i přes 20let).
Každopádně z članku mi vyplynulo, že se maminka toho transgender dítěte „zaručuje“, že učitelka by do vězení nešla, že v zákoně to není. A vlastně ono ani v zákoně není, že během školního výletu musí být kluci a holky zvlášť, že…takže by vlastně mohli být na pokojích dle svého uvážení.

Příspěvek upraven 03.04.24 v 13:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35477
3.4.24 13:14

Zodpovědnost by měla být hlavně na rodičích co nepoučí svoje dítě o sexu a ochraně a jak se chovat na školní akci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
3.4.24 13:16

@MartinL45 předpokládám, že v RL má od narození kluk, ale nic nepsali, že by RL měnili…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MartinL45
3.4.24 13:17
@mahebka píše: Více

No, tak já bych to viděl tak, že na pokojích pro holky nemá co dělat…

• Citovat
  • Upravit
285
3.4.24 13:18

@MartinL45 tzn.když pošlu netěhotné dítě na školní výlet a ono se vrátí s outěžkem, je třeba žalovat školu a ta bude hradit odškodnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MartinL45
3.4.24 13:19

Ne, nebude hradit škodu, pokud škola předem poučí - viz můj první příspěvek.

• Citovat
  • Upravit
285
3.4.24 13:22
@MartinL45 píše: Více

@MartinL45 to si taky myslím, ale v článku bylo, že spolužačky ho na pokoji chtěly a jen učitelka ne, dost tu učitelku chápu, ten kluk, i když se cítí jako holka, má určitě erekce, to ať mi nikdo nekecá, a víme, jak jsou lidé už od malička zvědaví a dnes se se vším začíná dřív, i 12ti letá vypadá na 15 a víc…takže k sexu je to co by kamenem dohodil no a maminka transgender dítěte se ještě bude divit a zuřit, proč nemůže být její dítko na pokoji s holkama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
3.4.24 13:24
@MartinL45 píše: Více

@MartinL45 aha, ok, už chápu, co si ale tedy vybavuji, my třeba na lyžaku nebo výletech obecně poučováni nebyli :D dneska aby teda všichni podepisovali informované souhlasy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
3.4.24 13:24

Děláš si srandu? A když bude mít kluk erekci v klučičím kolektivu, tak je to v pořádku? Trochu trollíš ne? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová