Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky všichni,
můžete mi napsat Váš názor na to, jaký věkový rozdíl máme nechat mezi dětmi? My bychom chtěli rozdíl cca 2,5 roku. Myslíte, že to není málo?
Děkuji za názory.
Ahoj, tak takový věkový rozdíl bych taky chtěla mezi dětmi. Myslím si, že je to akorát. ![]()
My jsme chtěli později, tak 3-4 roky a ono se to za nás vyřešilo samo, taky budeme mít děti od sebe 2,5 roku, ale už se moc těším a nakonec jsem ráda. Budou mít k sobě blíž a o to dřív taky budeme moct spolu podnikat různé věci, které třeba nejsou vhodné jak pro větší tak pro malé dítě.
M.
Podle toho, co vidím kolem sebe (ségry, brácha, švagrová…), tak je lepší spíš 2 roky, než 3 nebo dokonce víc. Sice je to nejdřív pěknej záhul, ale pak si ty děti spolu víc vyhrají…A pokud nejde mamča po 1.dítěti do práce, tak se jí aspoň mateřská „dovolená“ vkuse trochu zkrátí…
Ahoj
tohle myslím fakt záleží jen na tobě a jak to chceš ty s manželem… někomu vyhovuje mít dítka co nejdřív po sobě, někdo chce druhé až se o sebe tro první dokáže postarat, někdo čeká i dýl…
Zatím ti nepovím jaký to je, ale myslím že to bude pěknej záhul, zezačátku… no a pak už jen aby si rozuměli a hráli si spolu…
My druhé plánovali brzo z toho důvodu, že jsme chtěli, abychom měli stejné zájmy… a mohli je provozovat s oběma dětma zaráz…
Samozřejmě je jasné že ten pravý důvod proč si sourozenci mezi sebou rozumí a respektují se není věkový rozdíl… tak jen můžeme doufat že budou parťáci a užijeme si dohromady spoustu báječných chvil.
Myslím že každý věkový rozdíl má něco do sebe, jen ten menší věkový rozdíl je zpočátku asi náročnější… konkrétně mě čeká přebalování dvou zadečků místo jednoho, malej se sám zrovna obstojně nenakrmí… atd… což jsem si mohla ušetřit, kdybych rok , dva počkala… jak mi trvdí okolí… ale my s manželem jsme se tak rozhodli a na remcy ostatních nedáme:o)
Ahoj, myslím si, že takový věkový odstup je ideální. Naši kluci jsou o 2 roky a 3 měsíce. Prvních 14dní jsme sice všichni únavou padali na … ústa, ale časem se to docela utřepalo a teď už je to v pohodě. Tomík vzal brášku parádně, už se akorát těší, až bude větší a budou si spolu hrát
Taky samozřejmě záleží na tom, jaké je to druhé miminko - kdyby prořvalo 24hodin denně, tak by to bylo asi docela náročné ![]()
Ahoj
Já mám holky 3,5roku od sebe. Je to velká výhoda. Ta starší navštěvuje školku, sama se obleče, vyhraje. Dojde si sama na záchod. Já se můžu naplno věnovat té mladší.
tak já jsem zase pro co nejmenší věkový odstup:
u nás je to 15 a 14 měsíců - sice záhul, ale pro mě to nejlepší. Dneska už si všichni krásně vyhrají sami se sebou, starají se o sebe, taky se perou, ale to je normální u všech dítek… Takže pro mě - co nejdřív......
Ale jak psaly holky nade mnou - záleží to opravdu na vás, jak si „troufnete“. Dítka brzy po sobě vyžadují větší péči než s větším věkovým odstupem, ale u nás s tím nebyl žádný problém.
Držím palečky za „správné“ rozhodnutí - jedinné pro vás
Věra + 7+5tt
Jaký věkový rozdíl mezi dětmi máte nechat ti těžko někdo poradí. To je jen na Vás ale taky i na přírodě. Žádný rozdíl není malý vše záleží na rodičích jak to zvládnou. Já mám šestiletý a je pro mě ideální.
Ahoj,
ja si taky myslim, ze se neda presne rict, jaky rozdil je idealni. My mame 2 roky a mesic a zatim se mi zda vsechno v pohode, ale tesim se az mala povyroste a bude si se starsi (doufam) hrat
Zastavam nazor, kdyz uz dve deti, tak po sobe ![]()
Simona
Ahoj holky, já se neptala jak to máme udělat. Jen chtěla slyšet vaše názory, jak to s dvěma dětma zvládáte (jak jsou od sebe). Některé moji otázku asi špatně pochopily. Jinak všem děkuji za odpovědi. Asi se budeme opravdu snažit, aby to bylo 2,5. Snad se nám to povede. Vychází to na zimu, někdo říká, že je to blbost, pořizovat si dítě na zimu, ale my to risknem. Zatím
Ahoj.
Náhodou každé roční období má něco do sebe.
Hanička se narodí asi 2 roky po bráchovi. První se podařilo celkem rychle a že na zimu vůbec navadilo. Hanička je zimně plánovaná (ovšem tak, jak se početí plánovat dá
). Třeba roční dítě je v zimě ideální na saních s ohrádkou (super sedí, některé i občas vylezou) - rozhodně lepší než kočár.
Na jaře už obvykle chodí velmi jistě a ty můžeš strávit dlouhé hodiny na písku - ten náš byl kolem 18 měsíců (prostředek léta) jak divý na skluzavku, houpací pružiny…
A taky nejsou tak přecpané porodnice (jak kde). Buďme rádi, že se děti rodí. ![]()
Beruška ![]()