Kdy jít na preventivní vyšetření - rakovina?

rozmary
2.2.11 17:51

Kdy jít na prevenci?

Ahoj,prosím o radu,moje obě babičky měly rakovinu,jedna děložního čípku,druhá prsa,obě na tuto nemoc i přes léčení zemřely,loni mi zemřela maminka také na rakovinu,měla poslední stádium a metastázy po celém těle i v kostech,bylo jí 57 let a necelý rok se léčila.Babičky byly obě něco přes 50 let.Počítám s tím že ani mě se tahle hnusná nemoc nevyhne,jen by mě zajímalo,jestli můžu požádat gyn. o doporučení na vyšetření prsa,když to máme v rodině,je mi 30 let.Taky bych ráda věděla jestli když mě tam pošle doktor,jestli se něco platí i když mi ještě není 45 let?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1172
2.2.11 18:01

Ahoj, nevím jestli se něco nezměnilo, ale známá měla taky rakovinu prsu v rodině (její maminka, teta zemřeli, sestra se vyléčila) a chodila na mamograf už ve 30 ti, takže určitě to důvod je a pojišťovna by to měla proplácet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
2.2.11 18:05

Co já vím, tak si určitě můžeš jako preveci zaplatit ultrazvukové vyšetření. Mě to bylo doporučeno, tak budu chodit jednou za rok. Ptala jsem se na mamograf a bylo mi řečeno, že myslím do 45 se chodí na utz, protože se to i lépe zobrazuje a od té věkové hranice na mamograf. Možná je šance, že je nějaký kód, na který to pojišťovna proplácí, ale mě bylo řečeno, že zdravým to neproplácí, jen onkologickým pacientům a ženským nad těch 45.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1672
2.2.11 19:12

Jestli máš strach z rakoviny, tak co se zeptat obvodního lékaře, aby ti jednou za rok udělal odběr krve. Myslím, že by i z krve měli poznat, jestli je něco v nepořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
466
2.2.11 19:18
Nemusis na nic cekat a objednat se sama, já chodím na ULZ ten se dělá do 35 let,pak se dělá mamo, vyšetření stojí 300.
rozmary píše:
Ahoj,prosím o radu,moje obě babičky měly rakovinu,jedna děložního čípku,druhá prsa,obě na tuto nemoc i přes léčení zemřely,loni mi zemřela maminka také na rakovinu,měla poslední stádium a metastázy po celém těle i v kostech,bylo jí 57 let a necelý rok se léčila.Babičky byly obě něco přes 50 let.Počítám s tím že ani mě se tahle hnusná nemoc nevyhne,jen by mě zajímalo,jestli můžu požádat gyn. o doporučení na vyšetření prsa,když to máme v rodině,je mi 30 let.Taky bych ráda věděla jestli když mě tam pošle doktor,jestli se něco platí i když mi ještě není 45 let?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1672
2.2.11 19:20

Ale holky mě příjde, že Rozmary se bojí rakoviny celkově. Takže když bude chodit na mamograf, tak jí zjistí, že nemá raka prsu, ale nic víc :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
2.2.11 19:35

Neplatí se nic,udělaj ti sono.Při takové anamnéze tam můžeš chodit klidně od 20ti každý rok..Mamograf dělaj od 40ti výš nebo když se jim něco nezdá na sonu.taky zdarma.Hlavně choď každý rok na cytologii na gyndu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
2.2.11 19:37

Dneska se o tomto bavily v Sama doma :-) veškeré odpovědi o rakovině prsu najdeš na www.mamo.cz jinak pokud ti není 45 takto pojištovna neproplácí…

• Citovat
  • Upravit
17521
2.2.11 19:41

300kč za sono nebo mamograf nikoho nezabije…Z krve se to nepozná,jen z krevnich testú na onkomarkery,připadně genetiky na onkomarkery.Tim zjisti i do budoucna,jestli to dostaneš.Případně doporučí preventivní operaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1672
2.2.11 19:56
Babe007 píše:
Z krve se to nepozná,jen z krevnich testú na onkomarkery,připadně genetiky na onkomarkery.Tim zjisti i do budoucna,jestli to dostaneš.

Však něco takové jsem měla na mysli. A měla by jistotu, že v celém těle nemá nikde rakovinu. A snad by to i obvodní mohl zařídit, když je Rozmary více riziková.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
2.2.11 20:03
VERCATOMIK píše:
Babe007 píše:
Z krve se to nepozná,jen z krevnich testú na onkomarkery,připadně genetiky na onkomarkery.Tim zjisti i do budoucna,jestli to dostaneš.
Však něco takové jsem měla na mysli. A měla by jistotu, že v celém těle nemá nikde rakovinu. A snad by to i obvodní mohl zařídit, když je Rozmary více riziková.

To dělaji jen spec.genetický centra a obvodní se určo bude vztekat kvůli pojišťovně.Ale na Karláku je onko centrum na děl.čípek,tam se můžeš objednat i sama.Stejně tak na sono.Pak by ji třeba na to poslali,kdyby tam něco vypadalo divné.Obvodní takovej test snad ani napsat nemůže a asi ji nebude chtît dát ani doporučení do genet.centra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JVP
568
2.2.11 20:18

No holky, já tedy chodím na mamo od 32 let a nikdy jsem nic neplatila 8-o :think: A rozhodně není mamo stejné jako sono vyšetření - každé má výhody a nevýhody, proto se často kombinují. Záleží také na konkrétním pracovišti, doporučuje se navštěvovat ta, která dělají tuším od 2500 vyšetření ročně - tedy velká a specializovaná. Myslím, že s takovou RA jistě pojišťovna proplatí a gyn. i obvoďák by to měli sledovat z krve a odběrů (čípek)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
2.2.11 20:33

Já myslím, že raději sono než mamograf se u mladších dělá i proto, že mamograf je přece jen určité záření, zatímco UZ je naprosto bezrizikový, a je rozdíl někoho pravidelně zářit od 30 a od 45…
Jinak ono k tomu, jestli se ti to rozjede jen geny nestačí. Např. je prokázané, že významně riziko snižuje kojení, což starší generace tolik nekojila (myslím naše matky, to se prosazoval UM a dítě v půl roce v jeslích - viz tchýně). Taky gynekol. prevence je dnes na jiné úrovni, takže se to zjišťuje podstatně dřív než před 30 a více lety, takže naděje na včasné podchycení, než to vůbec dojde do rak. stádia je vysoká! Hlavu vzhůru!

• Citovat
  • Upravit
1672
2.2.11 20:41

Kámoška měla podezření na raka spodku. Gynekolog udělal odběr krve a už z toho poznal, že je veliká pravděpodobnost, že raka má. Pak už se to jen potvrdilo z histologie. Nevím, třeba podle zvýšených leukocytů. A ještě podle toho CRP. Z toho se taky přeci pozná hodně. Vím to z vlastních zkušností. Ale nejsem žádný doktor, ani sestřička, takže tomu nerozumím. Ale příjde mi to jako nejjednodušší :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
2.2.11 20:57

Holky, já chodim na sono od 25ti,mam velky prsa někdy citim tvrdy žlázy. 2× mi doporucily kuru vitaminem E,preventivne.Byly tam nejaky cysty a ty po tom zmizly.Platim si ho.V Dtc , nepotřebuješ ani žádanku, když si tam zaplatíš 300 kč.

Příspěvek upraven 02.02.11 v 22:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast