Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Emilie píše: … Prostě TEĎ řízky nemám. (Že budou za půl hodiny, nezájem.) Flák o zem a řev.
Tak mi máme holčičku 6let a 4 měsíce a ted v pátek máme termín a čekáme na příchod chlapečka
Původně jsem to chtěla až malá půjde do 1. třídy, ale stalo se je v říjnu takže jí bude 7 hned po nástupu do školy, ale zase to má výhodu těší se jak bude pomáhat a až bude ve škole budu se věnovat malýmu a odpolko malý
a o malýho manža tu chvilku usí se to holt rozdělit
Ywett píše:Emilie píše: … Prostě TEĎ řízky nemám. (Že budou za půl hodiny, nezájem.) Flák o zem a řev.![]()
![]()
Tys byla u nás?
Copak, děláš na oběd řízky?
![]()
ahojky, předešlé jsem ještě nestihla přečíst, ale za sebe. Mladší se mi narodil, když staršímu byli čerstvě dva roky… Otěhotněla jsem neplánovaně, druhé dítko jsem původně chtěla až tak za tři roky, ale stalo se… Bála jsem se toho, jak to budu zvládat, když jsou takhle blízko, prče ten starší potřebuje ještě hodně pozornosti a zrovna se spoustu věcí učí a potřebuje u toho dospěláka a trpělivost… ALe funguje to… A jak moc jsem se bála, tak takhle moc jsem teď spokojená… Je to prostě super ![]()
Ywett píše:Emilie píše:Však jsem to taky prošvihlaYwett píše:Jo … a jak to naplánovat todleto?
Podle mě je dokonalej věkovej rozdíl tenhle - bezpečně odplínkovat starší dítě a 2-3měsíce na to porodit druhé![]()
![]()
![]()
Všichni tady píšou, jak je super to všechno odtrpět zároveňJá si dala půl roku pohodičku a znovu vlítnout do toho kolotoče bez spánku a s prokajděným oblečením bylo šílené
Pro mě byl největší šok, jak sebou člověk s miminem furt tahá něco jak velbloud
A to jsem kojila, teď ještě ty flaštičky, termosky, mlíka… Se starším jsem si v době těhotenství zvykla vylítnout jen tak, hlavně pak na jaře, když byl bez plíny, sebou jsme nesli maximálně tal lžičku a pitíčko (a to ne vždy, občas jsem až po cestě koupila rajec se sportovním uzávěrem a lžičku si ukradla v nějakém rychlém občerstvení). A bylo teplo, takže žádný navlíkání, zkrátka žádný velký starání.
Vyhrabat se z baráku s miminem, to je vždycky podnik
Už se těším, až si bude moct žumlat aspoň rohlík nebo nějakou jinou běžně dostupnou potravinu ![]()
Jinak to oblikani je fakt asi nejhorsi. Jsem rada, ze ja uz mam samostatnou jednotku a i tak nam to trva nekdy neskutecne dlouho. Neumim si predstavit oblikat batole a jeste mimino. Asi by me natahlo jeste pred odchodem z domu ![]()
Gladys píše:Ywett píše:Pro mě byl největší šok, jak sebou člověk s miminem furt tahá něco jak velbloudEmilie píše:Však jsem to taky prošvihlaYwett píše:Jo … a jak to naplánovat todleto?
Podle mě je dokonalej věkovej rozdíl tenhle - bezpečně odplínkovat starší dítě a 2-3měsíce na to porodit druhé![]()
![]()
![]()
Všichni tady píšou, jak je super to všechno odtrpět zároveňJá si dala půl roku pohodičku a znovu vlítnout do toho kolotoče bez spánku a s prokajděným oblečením bylo šílené
A to jsem kojila, teď ještě ty flaštičky, termosky, mlíka… Se starším jsem si v době těhotenství zvykla vylítnout jen tak, hlavně pak na jaře, když byl bez plíny, sebou jsme nesli maximálně tal lžičku a pitíčko (a to ne vždy, občas jsem až po cestě koupila rajec se sportovním uzávěrem a lžičku si ukradla v nějakém rychlém občerstvení). A bylo teplo, takže žádný navlíkání, zkrátka žádný velký starání.
Vyhrabat se z baráku s miminem, to je vždycky podnikUž se těším, až si bude moct žumlat aspoň rohlík nebo nějakou jinou běžně dostupnou potravinu
Tak jak já oba měla prakticky ve stejný den (6. a 20. ledna), tak ty cykly byly totálně stejný, jen holt o dva roky. Ale byly to dobrý srandy, když jsme chodili na procházky s miminekm. Starší dvouleťák teda šlapal dobře, ale přeci jen taky všechno neušel. Tak já je pak upravovala v korbičce, kdy mimi leželo napasovaný úplně vzadu a v jeho nohách seděl malej se svejma nohama klimbajícíma se z kočáru ven … a krosili jsme to po louce po poli … vůbec ten kočár teda vydržel neskutečné … a zpod něj jsem prakticky nevyndala železnou rezervu plín dvou velikostí, nějakých sušenek, náhradního oblečení taky dvou velikostí … jen to hrabání ven, no. Zvlášť v zimě. Mimi řve zpocený v přenosný korbičce, starší rvu do kombinézy, mezitím zjistím, že mimi řve, protože se k tomu pokakalo, převleču, mezitím starší že má žízeň hlad a že se pokakal … a my neuděláme krok z dom a je to přes půl hodiny a já mám dole tři kila …
![]()
Já teda tahám věcí minimum. Teď v zimě nic, v létě svačinu vhodnou pro oba (křupky, nakrájené jablko) + pití. Vlhčené ubrousky, plíny a papírové kapesníčky s Bleskem McQueenem
Jsem líná matka flákačka, takže náhradní oblečení jsem netahala (jen při výletech mimo město). Holt při nehodě jsme museli rychle domů nebo půjčila kamarádka ![]()
Při vypravování ven je to vždycky legrace: Maty si hraje s autíčkama. Oznámím, že se má oblíct a odcházíme. Obleču způlky sebe, honím po bytě Máju, přebalím ju. Maty si hraje s autíčkama. Nervózně houknu na Matyho, že se má oblíct, konkrétně vyjmenuju všechny jeho svršky a podám mu je. Honím po bytě Máju, obleču ju způlky. Maty si hraje s autíčkama. Zařvu, že odcházíme, že se má oblíct, konkrétně vyjmenuju všechny jeho svršky. Honím po bytě Máju, abych jí oblíkla mikinu. Obleču sobě svetr. Maty si hraje s autíčkama. Zařvu na Matyho, on taky zařve, že potřebuje kadit
Mája běží za Matym na záchod, nutí mu jeho čepici, donese mu svoje boty, aby jí je obul. Maty začne řvát, že chce být oblečený jako první, a že chce zapnout bundu - ještě na záchodě v tričku a teplákách u kolen
Je to všude stejné, že? ![]()
Ywett píše:Já teda tahám věcí minimum. Teď v zimě nic, v létě svačinu vhodnou pro oba (křupky, nakrájené jablko) + pití. Vlhčené ubrousky, plíny a papírové kapesníčky s Bleskem McQueenem
Jsem líná matka flákačka, takže náhradní oblečení jsem netahala (jen při výletech mimo město). Holt při nehodě jsme museli rychle domů nebo půjčila kamarádka
Při vypravování ven je to vždycky legrace: Maty si hraje s autíčkama. Oznámím, že se má oblíct a odcházíme. Obleču způlky sebe, honím po bytě Máju, přebalím ju. Maty si hraje s autíčkama. Nervózně houknu na Matyho, že se má oblíct, konkrétně vyjmenuju všechny jeho svršky a podám mu je. Honím po bytě Máju, obleču ju způlky. Maty si hraje s autíčkama. Zařvu, že odcházíme, že se má oblíct, konkrétně vyjmenuju všechny jeho svršky. Honím po bytě Máju, abych jí oblíkla mikinu. Obleču sobě svetr. Maty si hraje s autíčkama. Zařvu na Matyho, on taky zařve, že potřebuje kaditMája běží za Matym na záchod, nutí mu jeho čepici, donese mu svoje boty, aby jí je obul. Maty začne řvát, že chce být oblečený jako první, a že chce zapnout bundu - ještě na záchodě v tričku a teplákách u kolen
Je to všude stejné, že?
Jo. Místo oblíkání a svetrů dosaď cokoli od jídla a finiš, jak ten starší řve a můlátí sebou pod stolem, kde je nahoře jeho nenačatý talíř, a důvodem je, že svůj oběd snědl jako první jeho brácha
![]()
Tak já mám rozdíl 23 měsíců a zatím musím říct, že mi to vyhovuje. Práce je víc než s jedním dítětem, ale my chtěli dvě tak jako tak. Mladší je naštěstí pohodové mimino, takže zatím vyrůstá samospádem, prostě ji taháme po aktivitách té starší. Starší ségra je pro ni nejlepší zábava, nikdo jiný ji do takových záchvatů smíchu nedostává. Nejhorší je vypravování ven, ale starší už zvládá alespoň část oblíkání trochu samostatně, takže se to lepší. Já jsem se hlavně nechtěla mezi dětma vracet do práce, to už bych na další mateřskou asi nešla. Teď už rostou obě najednou a za dva roky už budou parťačky.
Zajímavá diskuze
Moje babička měla tetu a mamku po roce. Máma i teta jsou obě na rok přesně od sebe, babičku upřímně obdivuji, někdo to tady psal, že to je jak mít dvojčata se specifickými požadavky My j sme se setrou o 21 roky a máma říkala - bylo to náročné, hlavně ten první rok po narození sestry, ale pak jsem měla klid, hráli ste si spolu, hodiny jsem o Vás nevěděla…chci to také tak .Dovedu si to peklo předtsavit, ale co je jeden rok v porovnání se zbytekm života? A pro ty děti je to nejvíc. Ano, „velčák“ pomůže, ale co si bude ten 15 letý kluk s tou 4letou holčičkou povídat? Z pohledu doby, kdy je jedno z dětí miminko to dobré možná je, ale ten odstup je fakt velký, hlavně pokud je to mix pohlaví. Mám o 10 let mladšího bratra. Miluju ho nadevše, ale nemáme spolu společné téma
Ano, když byl miminko "na hraní " a praní se, byklo to super, ale od mých cca 17-18 let…
Je to asi na možnostech každého, ale já jsem za malý věkový rozestup
co si myslíte o rozestupu 15M? ![]()
Moje kamarádka zrovna řeší, že je možná těhotná a její dcerce bude jako té mé, 7m
Emilie píše:74paja píše:No, starší jak byl vždycky úžasňák, tak chytá v posledních dnech rapla slušnýho. A kdo nezná, nepochopí, a kdo zná, prostě klasika. Ne že bych řekla ne, ale jde o věci nereálné, neskutečné. Prostě teď v televizi večerníčka nedávaj. (Podptýkám, DVD ani jiné náhražky to nevyřeší.) Prostě TEĎ řízky nemám. (Že budou za půl hodiny, nezájem.) Flák o zem a řev.RyBANA píše:He he, no u nas to bylo od roku a pul s malejma prestavkama tak do tech tri let, kdy to opravdu gradovalo.
Kdy začíná ta první puberta? Mám pocit, že Darek má pubertu od narození…![]()
![]()
Emi, já jsem slyšela, že děti snad do 3 let vůbec nechápou čas a pojem „za chvíli, za hodinu, počkej chvilku“ je pro ně prostě něco, co nedokážou pochopit
jenže co jiného jim říct? ![]()
Kalla1412 píše:Emilie píše:Emi, já jsem slyšela, že děti snad do 3 let vůbec nechápou čas a pojem „za chvíli, za hodinu, počkej chvilku“ je pro ně prostě něco, co nedokážou pochopit74paja píše:No, starší jak byl vždycky úžasňák, tak chytá v posledních dnech rapla slušnýho. A kdo nezná, nepochopí, a kdo zná, prostě klasika. Ne že bych řekla ne, ale jde o věci nereálné, neskutečné. Prostě teď v televizi večerníčka nedávaj. (Podptýkám, DVD ani jiné náhražky to nevyřeší.) Prostě TEĎ řízky nemám. (Že budou za půl hodiny, nezájem.) Flák o zem a řev.RyBANA píše:He he, no u nas to bylo od roku a pul s malejma prestavkama tak do tech tri let, kdy to opravdu gradovalo.
Kdy začíná ta první puberta? Mám pocit, že Darek má pubertu od narození…![]()
![]()
jenže co jiného jim říct?
Oba kluky, když chtějí, beru ke všemu. K mytí nádobí, uklízení, vaření. Přikládání do kotle. (Táta s nima běžně kutí v dílně. Jediným požadavkem bylo, že musí chodit, ne se plazit.) Tudíž ono „za půl hodiny“ znamená v tomto případě jakoby až to obalíme, až zapneš plotnu, až rozpálíme olej, až ty ořízky osmažíme. Takže v tomto smyslu si myslím, že to pochopil naprosto jasně, kdy bude jídlo hotové. Prostě až to spolu za půl hodiny uvaříme.
Irisska píše:
co si myslíte o rozestupu 15M?
Moje kamarádka zrovna řeší, že je možná těhotná a její dcerce bude jako té mé, 7m
Řešila jsem to teď, protože jsem měla podezření na těhotenství, i když moje malá má 10m.. Jako na potrat bych nešla, ale nadšením jsem do nebes neskákala
Takhle po sobě jsou to fakt dvojčata, ale zvládnout se to určitě dá.