Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky
, dlouho jsem přemýšlela, jestli mám založit diskuzi. Postupně jsem se uklidnila a přestalo to řešit, ale dneska jsem si otevřela knížku Rozvíjej se děťátko a opět mě zachvátila touha ze sebe dostat moje pocity.
Mám holčičku, které táhne na osmý měsíc. Je to usměvavé miminko, sama si umí hrát, kdybych jí nechala na zádíčkách, tak o ní třeba celý den nevím, v noci krásně spinká, v jemné motorice bych řekla, že je hodně šikovná ALE…
otáčet na bříško se začala až 6,5 měsíci a stejně se moc neotáčí, nebaví jí to, ani hračka pro ní není moc motivace, prostě když všechny odklidím, začne si hrát s ručičkama, vytáhne si zpod hlavy plenku a s ní se přikrývá.Do toho mi na bříšku poslední měsíc začala dělat letadlo s tím, že kope nohama, těžko říct, jestli se chce vznést a doletět ke své hračce
, krásně teda pivotuje. U nás ve skupině děti hází jednu otočku za druhou, lezou, staví se… Já vím, nemám srovnávat, ani nechci, ale to samo. Prostě se bojím, jestli s ní není něco v nepořádku. Pediatrička mi řekla jen, že je líná, že se jí prostě nechce a až se jí bude chtít, tak to bude dělat…
Omlouvám se, že obdobná témata jsou založená, pročetla jsem si je, ale prostě mě to nějak neuspokojilo, potřebovala jsem se svěřit a asi si i přečíst, že jsou i taková miminka jako je to moje ![]()
píšeš o mém Adámkovi..vše co jsi tu popsala na něj sedí, akorát jemu je už devět měsíců,začal se přetáčet na sedmi měsících..jsem z toho už taky zoufalá, zařídila jsem si kontrolu na neurologii..jdu tam příští týden v uterý..můžu ti pak napsat co a jak s malým budou dělat..ale myslím si, že tvá holčička má ještě čas
jak jsem už psala, malej se začal otáčet na sedmi, do teď nic jinýho neumí..neplazí se, neleze, nesedí…
Neboj
řekla bych, že malá je prostě pohodář, co se do ničeho nehrne
(upřímně momentálně bych s Tebou všema deseti měnila, jelikož ta moje je zas od 7.měsíce nezastavitelná, všechno sabotuje, všude utíká
já bych tu Tvou lenošku i nadále motivovala, ale nenutila a hlavně si z toho nedělala hlavu..
a kupříkladu moje malá sice od 7.měsíce stojí, leze, sedí, ale taky se nerada otáčí, přitom to moooc dobře umí ![]()
(Jo a neprospala jsi celé těhotenství?tuhle jsme s kamarádkou došly k závěru, jestli to taky náhodou nemá vliv, já pracující do 34tt, do školy chodící do 38tt a dítě aktivka a kamarádka to má přésně naopak
)
Ahoj, našemu Honzíkovi je tedy teprve pět a půl měsíce, ale polohu na břiše totálně nenávidí. Vydrží tak tři minuty, ale to ho musím zabavit. Pak je to letadlo a řev. Na zádech je v pohodě a otáčí se i na strany. Motivovat hračkami ho nejde, když zjistí, že někam ze zad nedosáhne, tak ho to prostě přestane zajímat. Doufám, že je taky jenom líný. Jinak musím říct že na ruce a jemnou motoriku je machr.
ahoj tvoje doktroka má nejspíše pravdu, ale pokud to tam hlodá mužeš si říct o názor na fyzioterapii nebo neurologii.
Muj byl to samý, ale my cvičili. jemná motorika super ale chodit sám začal až v 16m.
Medulinko nezoufej, můj syn byl stejný, prvně se otočil v 6m, ale jen asi dvakrát, pořádně začal v 7m. S tím si dost dlouho vystačil, na břiše zvedal obě ručičky a nožičky. Postupně se začal otáčet dokola, pak odstrkovat dozadu rukama. Plazit dopředu se začal až na konci 10m, ale pak během měsíce si klekal, stoupal u nábytku. Lézt asi v roce, samostatně sedět začal až ve 13m. Teď ještě pořád nechodí, ale normálně stojí a obchází nábytek, takže už to neřeším ![]()
Být tebou nechávala bych jí hodně na zemi, i bez té plenky, bez hraček okolo, dávala na bříško, otáčela s ní. a nechala jí tak ještě měsíc a pak začala případně řešit nějaké cvičení…
sterezie píše:
Nebojřekla bych, že malá je prostě pohodář, co se do ničeho nehrne
(upřímně momentálně bych s Tebou všema deseti měnila, jelikož ta moje je zas od 7.měsíce nezastavitelná, všechno sabotuje, všude utíká
já bych tu Tvou lenošku i nadále motivovala, ale nenutila a hlavně si z toho nedělala hlavu..
a kupříkladu moje malá sice od 7.měsíce stojí, leze, sedí, ale taky se nerada otáčí, přitom to moooc dobře umí
(Jo a neprospala jsi celé těhotenství?tuhle jsme s kamarádkou došly k závěru, jestli to taky náhodou nemá vliv, já pracující do 34tt, do školy chodící do 38tt a dítě aktivka a kamarádka to má přésně naopak)
ty bláho já celé těhu prospala tak ted se budu snažit co nejvíce taky spát, alespon odpo se synem aby druhé bylo taky pohodář. ![]()
sterezie píše:
Nebojřekla bych, že malá je prostě pohodář, co se do ničeho nehrne
a kupříkladu moje malá sice od 7.měsíce stojí, leze, sedí, ale taky se nerada otáčí, přitom to moooc dobře umí
(Jo a neprospala jsi celé těhotenství?tuhle jsme s kamarádkou došly k závěru, jestli to taky náhodou nemá vliv, já pracující do 34tt, do školy chodící do 38tt a dítě aktivka a kamarádka to má přésně naopak)
já pracovala do 38tt, před porodem jsem lítala po výletech, chodila do bazenu..aktivní jsem byla až moc..tím to asi nebude
aajulinko určitě budu ráda, když mi napíšeš, co vám řekli. Určitě to bude v pořádku, ale já tě moc dobře chápu, jak se cítíš.
Sterezie já chodila do práce, ale je pravda, že ona byla klidná i v bříšku a já taky nic extra nedělala. Nějaký velký kopání neznám, od 18 tt byla hezky hlavičkou dolů a přes den se párkrát protáhla, nebo převalila.
Rodina mi říká, že si to mám užívat, že je taková, že mě ještě překvapí ![]()
Ahoj, já myslím, že malá má ještě čas. Vojtí se začal teda otáčet taky kolem půl roku a pak dlouho nic a pak měl 8měsíců a během týdne začal lézt, sedl si a stoupl si
Ono to sice zní jako kliše, ale každý dítě to má fakt jinak
A popravdě řečeno, teďka bych byla docela ráda, kdyby malý byl aspoň chvíli v klidu ![]()
Ja jsem taky takova byla. Vubec jsem pry nelezla, zacala chodit az na roce a pul. Mamka rikala, ze kam me dala, tam me nasla. ![]()
Ted v dospelosti jsem na tom s pohybem tak jako vsichni. Mozna trochu linejsi, ale nijak me to netrapi. ![]()
Mame 8 mesicniho kluka, ktery se prvnich 7 mesicu jevil jako pohodove miminko. Vsichni mi ho zavideli. Za poslednich 14 dni se ale naucil otacet na obe strany, lezt, stavet, chodit kolem nabytku a vcera si i sedl. Musim rict, ze cely den padam na hubu a v noci se mi budi kazdou pul hodinu az hodinu. Takze i takovyto spad muze mit zmena u miminka.
To nemluvim ani o tom, ze neposedi ani 5 vterin, neustale z neceho pada, protoze musi vylezt na kazdou vec v byte a prevleknout ci prebalit ho, je nemozne. A to doslova 7 mesicu jen lezel a koukal na svoje rucicky.
![]()
Ja byt tebou, necham to byt a zamerim se na to, co ji jde a ten zbytek prijde driv nez se nadejes. ![]()
Anastázie já si vnitřně myslím, že je v pohodě, ale pak když vidím co umí ostatní děti, tak začnu přemýšlet a to já umím
. Já se snažím jí motivovat, většinu dne je na bříšku a uvidíme, koncem ledna jdeme na prohlídku. A je super, že se syn rozpohyboval ![]()
Marieondatro já jsem si řekla, že jí dávám na přetočení do konce roku a začla se přetáčet (i když teda mrskaní jedný za druhou neznám
). Děkuju za názor.
medulinkax píše:
aajulinko určitě budu ráda, když mi napíšeš, co vám řekli. Určitě to bude v pořádku, ale já tě moc dobře chápu, jak se cítíš.Sterezie já chodila do práce, ale je pravda, že ona byla klidná i v bříšku a já taky nic extra nedělala. Nějaký velký kopání neznám, od 18 tt byla hezky hlavičkou dolů a přes den se párkrát protáhla, nebo převalila.![]()
Rodina mi říká, že si to mám užívat, že je taková, že mě ještě překvapí
To malá byla i v břiše ďáblík
jinak samozřejmě je to asi jen náhoda, ale moje mamka to taky tak měla, celý těhotenství zalezlá v peřinách a já byla po ní
ale fakt, zkoušej jí motivovat, kdyby se Ti fakt něco nezdálo, tak se dožaduj u Dr. neurologie, ale hlavně si to ještě užij
(já vim, že se mi to lehce řekne, ale co bych teď dala za to, abych nemusela být nonstop ve střehu
)
Dančí tak třeba to bude tak i u nás ![]()
Scarlet a pořád jsi pohodová a klidná? To mě jen tak zajímá
. Uvidíme, jestli jí to vydrží, ale je mi jasný s jakou láskou budu na tohle období vzpomínat ![]()
Sterezie děkuju
. Budu si užívat válení šunek ![]()
medulinkax: Dcera na tom byla podobně, velice spokojený ležák:) Doktorka o ní dokonce prohlašovala, že je ve všem trochu opožděná, včetně mluvení. Zhruba v 18 měsících ale už byla zase napřed, kreslila obličeje, četla písmena, pohybově zvládala všechno, co měla, přestávala používat plíny… A „náskok“ si drží i teď (2,5). Takže žádný strach, třeba si jen v klidu plánuje, čím Tě překvapí.