Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
můžete jít klidně už teď,lepší dřív než pozdě… kdyby se pak něco pokazilo, musela by si to oběhávat složitě dodatečně po porodu. Potřebují jen rodné listy rodičů dítěte a tvoji těhu průkazku..někde dokonce jen OP
Kdy? Podle mě klidně hned, nevidím v tom problém. Podepíšete papír, oni si to založí a je to.
Ale raději si počkej na radu někoho, kdo to má za sebou.. ![]()
Můžete vyrazit už teď. S sebou oba dva občanky, rodné listy (i když někde je nechtěj, po nás chtěli), ty těhotenskou průkazku. Je dobré tam napsat i křestní jméno, popř. i křestní jméno kluka (kdyby náhodou
), ale není to povinnost, můžete dostat i papír bez určení křestního jména, jen o určení příjmení.
Taky se tam chystám..u nás chtějí vědět obě jména pro děti..
Můžete hned, musíte se dostavit oba s platnými OP, rodnými listy a těhu průkazkou. Podepíšete prohlášení o otcovství, jehož součástí je, jaké příjmení bude dítě užívat. Potom ještě dostanete formulář na křestní jména, ten ale stačí odevzdat ( společně s tím papírem prohlášení o otcovství a Tvým rodným listem ) podepsaný oběma rodiči až při příjmu do porodnice. Určitě je lepší to vyřídit před, jinak nebude mít mimi v rodném listu vůbec uvedeného otce a příjmení bude mít po Tobě a vyřizovat to budete muset dodatečně…
Ahoj, chtěla jsem se zeptat na podobnou věc, miminko čekáme konce března začátkem dubna a příjmení chci aby mělo zatím po mě, kamarádky mi říkaly že nemusím nikam chodit že dítě po narození bude mít moje jméno automaticky,ale chci aby otec byl v rodném listě uveden, takže jak bych musela teď postupovat??děkuji za radu ![]()
Ela17 píše:
Ahoj, chtěla jsem se zeptat na podobnou věc, miminko čekáme konce března začátkem dubna a příjmení chci aby mělo zatím po mě, kamarádky mi říkaly že nemusím nikam chodit že dítě po narození bude mít moje jméno automaticky,ale chci aby otec byl v rodném listě uveden, takže jak bych musela teď postupovat??děkuji za radu
Běžte taky na matriku, postup stejný, akorát uvedete a podepíšete, že mimi bude užívat příjmení po Tobě:-) Trvá to jen 5-10 minut, pokud zrovna není fronta;-))
Enie píše:Ela17 píše:Běžte taky na matriku, postup stejný, akorát uvedete a podepíšete, že mimi bude užívat příjmení po Tobě:-) Trvá to jen 5-10 minut, pokud zrovna není fronta;-))
Ahoj, chtěla jsem se zeptat na podobnou věc, miminko čekáme konce března začátkem dubna a příjmení chci aby mělo zatím po mě, kamarádky mi říkaly že nemusím nikam chodit že dítě po narození bude mít moje jméno automaticky,ale chci aby otec byl v rodném listě uveden, takže jak bych musela teď postupovat??děkuji za radu
dobře, moc děkuji za radu ![]()
Po nás teda nikdy nechtěla těhu prukazku ale měla jsem jí vždy sebou.
Jen občanský prukaz a taky rodné listy chcou nic jiného. Šla bych co nejdříve.
Moje kamarádka to neudělala a nevím zda stím nebudou nějaké problémy.
Mám dotaz…A co se stane když tam otec dítěte půjde až po porodu?
jako otec sám ??? nebo s tebou ?
měli byste tam jít spolu.....je to papír, kde se oba podepisujete
jinak se to bude dost prodlužovat, nevím, jestli by v porodnici mu do rodného listu napsali jméno otce…a taky příjmení by bylo po tobě.....
prostě si to budete zbytečně komplikovat…si myslim ![]()
otec tam sám jít nemůže, musí tam jít oba a podepsat to před tou úřednicí. Po porodu už je to složitější, dítě má napsáno RL otec neznámý a většinou se musí k soudu a tam se přihlásit k otcovství (nevím jestli se letos něco nezměnilo ale pochybuji).
Takže je lepší si to zařídit dopředu a mít klid…
Ahojky holky,jsem v 6 měsíci,termín mám ke konci dubna zajímalo by mě kdy můžu jít na matriku s přítelem nahlásit že malá bude mýt příjmení po něm,hned jak se narodí tak bych chtěla aby měla příjmení po přítely