Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ráda bych se zeptala,má dcera má 13 měsíců,ještě se neučíme chodit na nočník,protože se doporučuje začínat od 15 měsíců a výš a myslím,že je to tak správně.Ale.V srpnu se chystáme na dovolenou k moři.Malá bude mít asi 16,5 měsíce,proto bych chtěla znát jaký máte názor-učit již před dovolenou?A jestli ano,nemůže se to pak pokazit?
Hezký den všem a prosím poraďte.
Ahoj, myslím že na věku ani tak nezáleží. Já mám zase naštudováno, že na nočník má cenu učit až teprve dítě samo umí ukázat nebo sdělit, že udělalo EE, že prostě chápe o co de.
všeobecně se traduje že od 18 měsíců to má nějaký smysl ale některé děti jsou šikovnější.Ale mudra mi říkala že před změnou prostředí )dovolová a podobně) se nemá začínat s něčím novým,nové příkrmy a tak, takže bych učení nechala až po dovolené ![]()
Malej má 16,5 měsíce teď a o nočníku nemůže být ani řeč…
Nechávám to na léto, až bude teplo a doufám v zázrak, že to pak pochopí během jednoho dne
![]()
Karlos, nechala bych to až po dovolená, úplně v klidu…
Nedovedu si představit,že bude u vody v plíně…v tom horku…
Ale asi to nechám až na potom… ![]()
Proč v plíně?
Předpokládám, že se nebudete péct na sluníčko pořád a na tu chvíli co jo, tak jí dáš plavečky nebo necháš jenom tak ne?
Teda takhle já si představuju léto - hambaté pobíhající dítě u bazénu…
Pokud bys měla nějaký zábrany, jakože úchyláci nebo tak, tak nějakou sukýnku…
No jasně ,že právě vidím taky ty hambaté děti…syn mi hambatý běhal i u nás v kolonii…S ním jsme právě na takové dovolené nebyli (je mu 6),tak nevím ,co mě čeká.Ale myslím,že jenom ty nejkrásnější chvilky…
Karlos u nás to bylo tak, že jsem ho zkoušela dát na nočník asi ve 14 měsících,po třech dnech to razantně odmítnul.Tak jsem asi na čtrnác dní nočník uklidila a potom ho nenápadně šoupla mezi hračky,jednou jsem ho vyzkoušela a už nechtěl plenu,tak pochopil že buď budou pleny a nebo slipy s nočníkem.Do tejdne jsme se už nepočůrávali.Sice jsem ze začátku prala denně asi patery punčocháče,ale po čtyřech dnech jsme jeli hodinu autobusem a krásně to vydžel.Samozřejmě si nežíkal sám,ale vždy se chytil za pinďourka
.Chce to trénink a hlavně dobré nervi
.Takže bych to zkusila,tři měsíce je dlouhá doba a na dovolené se ti to bude hodit,že nebudeš muset tahat plíny.
Rozhodně ho to uč už teď. Jak budete v tomhle věku vypadat s plenou? Dceru jsem učila na nočník od 8 měsíců a od 13 měsíců měla pleny jenom na noc. Je to blbost, že se dítě nenaučí. Chce to pevné nervy a hlavně vytrvat, řekne si za chvíli samo. Názor, že se děti mají učit až mají rozum mi připadá jako naprostá blbost. Prostě to jde už klidně v roce ![]()
No třeba u tebe to jde v roce ale nemyslím si že by bylo spustu takových dětí jsou to spíš vyjímky
A to jak bude vypadat s plínkou??No já myslím že úplně normálně ![]()
ennec píše:
Rozhodně ho to uč už teď. Jak budete v tomhle věku vypadat s plenou?
Tak to je hláška dne
![]()
Hrůza, 15měsíční dítě má plenu
![]()
Já si tedy osobně myslím, že to rozhodně na pochvalu není.
Dříve se chodilo do jeslí od roka a dítě mít plenu nesmělo. Nevidím na tom nic strašného, naučit dítě na nočník, v roce. Přijde mi to jako lenost některých maminek, kteří razí názor, až dítě dostane rozum. Neříkám, že to nebyla tvrdá práce, ale rozhodně to zato stálo. Dříve to taky šlo, tak proč by to nešlo teď
Kolik z nás mělo v tomto věku plenu ![]()
Ahoj, tak mě Dr žekla, že jí mám sádlit na nočník jakmile začne sama sedět, takže jí během dne, jednou -dvakrát na něj po:,–(ím, chvilku si hrajeme, vesměs se vyčůra, zatleskám, pochválím.
Tak ta hláška dostala i mě
Moje první dcerka tedy nemá plenky na den od 16m, protože je nechtěla. . . ale to, že bych se na ní stopro spolehla, to tak teď, takže stále řešit, nezapomenout dát vyčůrat, bát se o autosedačku na delších trasách apod. . Jelikož jsme rodila, která nesedí doma ale pořád někde lítá, u druhé si tedy plenky vychutnám déle a nebudu muset řešit, jak v zimě dítě vysvlékat z kombinézy do -5. Za mě říkám, užít si dovču a začít pak. . .já tedy u druhé spěchat nebudu. .
Já tedy fakt tohle to nepochopím. Taky nesedím doma, ale vždy jsem všude chodila s nočníkem a i na delší trase jsem pravidelně zastavovala, aby šla dcera po hodině na záchod. Jak vidím nemá to nic společného s tím, že by na to dítě psychicky nemělo, ale jde pouze o Vaší pohodlnost
![]()