Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, holky,
malá má jít za měsíc do nemocnice na trhání nosní mandle, budou jí to dělat v celkové anestezii a pobudeme si tam tak 1-2 dny. Nevím ale, co můžu očekávat po tom zákroku, jak moc to dítě bolí, jestli to hodně krvácí, jestli se můžou objevit komplikace atd..(samozřejmě chápu, že komplikace se mohou objevit i při sebemenší operaci, ale zajímají mě Vaše zkušenosti)
Docela se toho pobytu tam hrozím, už máme za sebou 2 hospitalizace, nejprve v 10ti měsících to byla prasklinka na lebce po pádu z postele a pak ve 2 letech těžký zápal plic, takže malá má z doktorů traumata, chuděrka. Už jen ta předoperační vyšetření a odběry krve budou pro ni traumatizující a ani já to nesnáším lépe… ![]()
Díky za Vaše zkušenosti, hlavně se teda chci uklidnit, že se to dá v pohodě zvládnout…
A.
Ahoj Anduli,
Tomík byl na trhání mandle ve 3letech a 3měsících. Fakt nejméně příjemné jsou ty předoperační odběry a vyšetření a potom asi probouzení z narkózy. Jinak úplně v pohodě, druhý den byl čilý jak rybička, o ničem samozřejmě nevěděl, jeho zdravotní stav se o 100% zlepšil.
Když tak si počti více tady: https://www.emimino.cz/…s/story/5838.
Tak ať vám to dobře dopadne ![]()
Teď se dívám, že jste z F-M, Tomík byl na operaci u vás
Myslím, že by vás mohli pustit ještě týž den domů, Tomík anechávali do druhého dne, ale jen proto, že OVA je pod jinou áchrannou službou prý.
Ahoj Anduli, asi budete operovaní ve Frýdku, jak vidím tvé bydliště?
My jsme byli ve Frýdku na mandli v létě, a dá se to úplně klidně zvládnout, neboj. Mají v nemocnici terapeutku, je to moc hodná paní, a když si přijdete před operací, ukáže vám na figuríně, co s malou budou dělat a má i fotografie, to mi u Klárky hodně pomohlo, že věděla, co čeho šla.
Nástup byl ráno, dostala pyžamko a postýlku, pak dostala sirup na utlumení a už musela zůstat v postýlce, pak ji terapeutka i s postýlkou odveze na operák, ty smíš až k výtahu, a po zákroku za cca 2 hodiny ji dovezli zpět. Byla hodně spavá a plakala, ale zvládli jsme to. Pak jsme dávali po lžičkách čaj a když zvládla polévku, kolem 5, proustili nás domů. Chlapeček, co byl vedle, ale musel zůstat přes noc, protože blinkal a hrozila dehydratace.
Jsou tam všichni moc hodní, myslím, že to v pohodě zvládnete.
M.
HOlky, díky za uklidnění, že to po té operaci neprobíhá nijak „zuřivě“, snad to bude i náš případ…
Nástup do nemocnice (ve Frýdku..) máme 2. 6. ve 13 hod, zákrok jí provedou druhý den ráno, tak to by nás mohli pustit po té operaci večer, když bude všechno v pohodě, že?
Už ať je to za námi, nejvíc se bojím toho, že malá bude moc plakat a já budu brečet s ní, protože jí nebudu moci nijak pomoct…
Tak ještě jednou děkuji!
A.
Ahojky, my jsme byly tedy s 5.letým, ale s náma na pokoji byla maminka s 3 letou holčičkou. Nejhorší to bylo po narkoze, když je přivezli, to brečeli a byli „mimo“. byl to docela šok. Musí být v klidu a nebrečet, jinak se spustí krev a musí se znovu na revizi. Maty se vzpamatoval rychleji a tak si dal říct a nebulel, ale ta holčička ne tak ji odvezli znovu. Ale je zase pravda, že dostal čípek 2. hodiny než ho odvezli a pak ho to už bolelo, protože než se dostal na řadu, byl už po účinku. Ale do večera jak rybička, neboj. A zlepšení taky super!!!!!!!! Držte se Majka.
Michalka byla 16.3., ráno nástup, odpol odchod domů… neboj, taky se bojí doktorů, příšerně, ležela dlouho na JIP.. nejhorší byl odběr krve na předoperační, ostatní bylo ok.. vysvětlila jsem jí, že dostane kapičky do nosu (oblbovák) a pak bude dýchat do balonku (uspávání) a pak usne a paní doktorka jí koukne do nosíku… když se probrala, řekla jsem jí, že jí musela paní doktorka vyndat mandli, aby neměla pořád tu ošklivou rýmu… naprosto v poho, my měli s sebou dokonce i mimi a zvládlo se to. Držím palce!
ahojky mám sedmiletou holčičkua také nám řekli že jí máme objednat na trhání mandlí také se hrozně bojím jestli nebude hosně brečet to bych bulela taky s ní a navíc mám za dva měsíce rodit tak ani nevím jak se to vše zvládne. nevím jestli jí mám objednat než se mimi narodí nebo až na podzim. třeba by se to ještě zlepšilo,… trpí mi na záněty ucha a průdušky a rýmu
spíš asi teď, pak bys ještě musela kombinovat operaci a péči o mimi..neboj, fakt to je blesková akce, holčina i ty to zvládnete
Ahojky,
já byla se synem na nosní mandli teď v pondělí. Nástup jsme měli v neděli odpoledne a v pondělí ráno mu to dělali. Kromě té první hodiny po operaci, kdy řádil jak černá ruka (dost brečel, vztekal se), to bylo v pohodě. Po hodince usnul, dospal se po narkóze a vzbudil se úplně v klidu. Ani přes ten velký křiv se mu naštěstí jizvička po mandli nerozkrvácela. V pondělí odpoledne už byl úplně O.K. a v úterý ráno jsme šupali domů. Celé to shrnul, že to bylo bezva. Takže se toho nebát. Nejhorší je (myslím pro maminku) opravdu jen asi ta hodinka po operaci, kdy dítě může být neklidné, ale pak už pohoda.
Držím palce, ať vám to dobře dopadne.
Holky, ještě jsem se chtěla zeptat, jak je to s rekonvalescencí po odstranění nosní mandle? Když vás pustili domů z nemocnice, co potom následovalo? Museli jste být třeba týden doma, nikam nechodit nebo za jak dlouho jste najeli na normální režim - procházky, nákupy atd..?
Teď jsem četla, že od příštího týdne má být zase krásně, ve středu nás čeká ta operace, tak ať vím, jestli se mám připravit na to, že ty krásné dny strávím všechny doma nebo za jak dlouho budeme moci jít ven..
Díky, A.
Míša mohla už druhý den ven… operovali ve středu, v pondělí mohla do školky, ale dávala jsem ji myslím až v úterý:)
oni se z toho fakt neskutečně rychle oklepou..
emitom-zase mě to nějak odhlásilo
Ahoj, ráda bych oživila diskuzi…
Dnes jsem byla na kontrole se synem u dětského doktora, a dal mi doporučení na ORL, že má podezření na nosní mandli- velkou. Na ORL mají do zítřka dovolenou, a já přemýšlím..... Syn nemá žádné vážné problémy, krom častých viroz přes zimu… Žádné záněty středního ucha, slyší dobře, logopedicky je na tom taky relativně dobře… Takže i kdyby ta nosní mandle byla opravdu velká, připadá mi naprosto zbytečný ho zatěžovat narkozou a bojím se případných komplikací…
Je pravda, že se ta mandle s věkem zmenší? Nebo jak roste dítě tak tam tak nevadí?
Odmítl jste někdo ten zákrok? Jaké máte zkušenosti?
Ahoj, náš Luky měl taky zvětšenou nosní mandli, ale těch potíží měl víc, takže na operaci jsme nakonec šli.
Ale i přes ty další potíže jsem dlouho váhala a dokonce si nás náš ORL doktor pozval i na kontrolu před operací, jestli je fakt nutná.
Podle něj může mandle reagovat zvětšením na rýmu, přesušený vzduch a i růstem se prý jakoby zmenšuje, resp. zvětšuje se okolí mandle-ona zůstává stejná.
Jinak operaci i narkozu zvládl dobře, jem těsně po operaci byl neklidný a plakal, ale dalo se to zvládnout a řekla bych, že větší trauma jsem z toho měla já jako doprovod. ![]()
A na odmítnutí zákroku máš plné právo. ![]()
BYron předně - vyšetření by se mělo dělat, pokud je dítě plně zdravé alespoň 14 dní (mi bylo vysvětleno, že logicky u infektu je mandle zvětšená)
Další - pár měsíců jsem odmítala, až jsem honila nejbližší termín, ale u nás šlo o uši. Jen kvůli rýmám ne. Dceři to pomohlo
Mi kdysi brali mandle ve 2letech kvůli častým nemocem průdušek, nepomohlo
A ano, s věkem by se měla zmenšit a postupně zmizet (jen netuším, kdy)
No pokud nemá nijaké vážnější potíže, řekla bych, že to je na pováženou, jestli to vůbec řešit…
Moc děkuju za reakce…To jsme ani nevěděla, že musí být dítě zdravé. No hlavně že máme doporučení, ale tohle už mi dr neřekl.
Tak to možná necháme až po Vánocích. Já jsem už rozhodnutá, že mu ji odstarnit nedám, vzhledem k neurologickým problémům, které máme