Kdy na nočník?
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ahoj, ja mela obe dcery ve 20 mesicich bez plenek. Od roku curaly pravidelne do nocniku a obe tam i kakaly. Nestalo se to ale samo a jine deti maji jine dovednosti. Moje proste byly v tomto moc sikovne. Nocnik preci neni vsechno.
Od mala jsem nechavala otevrene dvere od toalety, aby videly, ze mama je velka holka a nema plenku. Obe mi trhaly toaletak, abych ho mela nachystany. dite ma vedet, k cemu slouzi prcka, ze cura… Ma porozumet celemu procesu - stahnes gate, curas, natahnes gate…K pravidelnemu vyprazdnovani pomaha pravidelna strava s dostatkem zeleniny. V praxi to u nas znamenalo, ze po obede bylo pravidelne kakani
. Takze od roku nebylo v plence.
Dite pry ma od 18 mesicu schopnost porozumet chozeni na nocnik a byt bez plenek. Myslim, ze od 2 let je to lenost rodicu a neochota je ucit.
Da se koupit knizka, jmenuje se nejak Za tyden bez plenky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@g_mia vse co jsi psala mam uz ozkouseny a zkousim to vse porad dokola. Ja ho zkusila dat poprve na nocnik v necelym roce. Vicemene uz mu ten rok byl (cca necely mesic pred prvnima narozeninama proste.) A vzpiral se a rval. Od te doby to zkousim ruzne na ruznych mistech s ruznyma nocnikama i se sedatkem na zachod, ale nic nezabira. Ani cist pohadku ani delat u toho divadlo ani mu dat do ruky tablet nebo telefon a pustit mu tam ty jeho hry. Proste vubec nic nezabira, jakmile se ho pokusim posadit tak rev a propinani a proste nesedne. NNikde a nikdy. Uz jsem z nej vazne na palici. Pritom plysacky nosi na nocnik a rika, ze delaji e-e, ja kdyz reknu, ze jdu curat, tak rekne e-e a jde na zachod. Vi moc dobre a uz dlouho, co se tam dela a jak se to nazyva, ale proste si nesedne a nesedne. A to jsem vazne uz zkusila vsechno i vse to, co jsi radila, at zkusim. Proste všechno a on si proste ale za nic na svete nesedne! Co ja bych dala za to, kdyby si sedl. Vim, ze jakmile by si aspon obcas s holou prdkou sedl, ze bych ho to zvladla postupne naucit. Jenze to by si musel nas mladej pan alespon sednout ze jo. Kdyz si proste nesedne a nenecha se za nic na svete posadit, tak ho to zkratka nemam jak naucit. Jsem z toho docela nestastna, protoze vazne potrebuju aby umel az pujde do skolky na zachod a mam docela strach, ze budem mit problem
pritom je tak chytrej, zvlada veci co jiny ne a ja proste nechapu, proc si nechce sednout na zadnej nocnik ani na zachod
porad mu to ukazuju, na me i pritel, plysaky tam davame, rikame, co delaji a pobizime at udela haci taky, ale ne ne a ne.
rikala jsem pritelovi, at mu aspon zacne ukazovat, jak cura ve stoje na zachode..ze se mu to treba bude libit a bude se chtit opicit…ale zatim nic..nevim no. Jako v tomhle ohledu je to snim fakt tezky.
jak ja bych chtela aby si sedl. To by pak uz to uceni bylo hracka. Nechapu maminy, co si stezujou jakej maji problem ucit na nocnik apod, kdyz jim tam ty deti sedi. Vzdyt, kdyz tam to dite je ochotno se posadit, tak uz pak nemuze byt tak desne tezky ho motivovat k tomu, aby se snazil tam i curat. Miluju, ze oni si vsichni stezujou, pritom jsou trebas opravdu line a nevenuji tomu dostatek sveho casu. Kdyby se snazili tak to to dite proste naucej. Ale co mam rikat ja, kdyz si ani nesedne?
ja proste nemam vubec jak ho to naucit. Proste nemam jak:-( kdyz si nesedne tak ho to nemuzu ani ucit
jsem z toho fakt nestastna:-(
Příspěvek upraven 09.04.15 v 12:57
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jak pise ivca u mame porad otevreny zachod a chodime tam s protelem ze se nezavirame takze on vidi co a jak proste od mala moc dobre vi a vidi to. Ale om sam proste nechce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@g_mia jo a vis co je nejhorsi? Ze ja bych ho zacala davat na nocnicek asi i driv aby byl na nej zvykly..jo mela jsem v planu hned jak zacne hacat, ho tam obcas dat (ne ho to vylozene ucit, ale byl by na nej zvyklej uplne od malinka a pak by treba nebyl takovejhle problem) jenze on sice v 7m vstaval u nabytku a v 8m obchazel, ale sedet sam bez opory zacal az nekdy v 10m. Driv nesedel a dokovad nezacal sedet sam, nesedel ani s oporou. Nechtel. Kdyz jsem ho chtela dat treba aspon do takovyho pololehu abych ho mohla nakrmit, rev. To same v kocare. Dokovad se to nenaucil sam bez opory, tak sedet nechtel. Takze jsme jezdili v kocarku jedine na kolinkach a krmili jedine ve stoje. Takze jsem ho na ten nocnik ani davat tak brzy jako ty, nemohla.
Protoze on prostě nesedel. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@veronika6913 Veru, taky mám odzkouseny všechny rady, od mala se mnou chodí na záchod, papír trhá už měsíce, splachuje, dívá se do záchodu
přesně ví, k čemu nočník je a naopak jsi zase moc ‚pobavila‘ mě, když píšeš, že jak se posadí, je to hračka
malá sedí, to je pravda, ale od ledna se vyčurala cca šestkrát a vykakala jednou omylem do velkého záchodu. Pravda máme proluku, kdy dělala to stejné co tvůj prcek a dostávala hysterak, když jsem ji chtěla posadit. Takže ani sezení na nočníku není záruka úspěchu… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janha ale u tak si myslim, ze kdyz uz se posadi, je to uspech. Pak proste pilujes a pilujes. Vysazujes a vysazujes a chvalis a motivujes.. jasne je to taky beh na dlouhou trat, ale uz to aspon nekam smeruje. To dite na nocniku sedi. Takze muzes ucit a ucit. Jenze kdyz si tam zkratka nesedne? Co ja muzu delat?
jak ho mam ucit, kdyz si tam ani nesende. Zkousim to jiz rok. Za celou tu dobu si na ten nocnik s holou prdkou nesedl ani jednou! Za cely rok ABI JEDNOU! A ja uz jsem fakt na mrtvici protoze si nedovedu představit, jak ho to jako naucim, kdyz se tam proste neposadi. Kdyby si tam alespon sedl, vedela bych, ze ho to casem naucim. Ale takhle?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@veronika6913 jo, máš to pochopitelně komplikovanější, nicméně to ani po tom, co sedí na nočníku, není automatické, že se to za pár dní naučí. Malá sedí, když mi uteče a nestihnu dát zpět plinu, počůrá se někde bokem, přestože před půl minutou seděla deset minut na nočníku a klidně v tom počůraným bude sedět a vůbec jí to nevadí. Mokro v kalhotách? Nic, nevadí. Mas to určité těžší, ale taky nevím, jak ji k tomu přemluvit. Čtvrt roku a žádný posun, takže taky nic moc. A to samozřejmě sem tam nechce sedět vůbec a pláče.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janha ja taky nikde nerekla, ze jak se posadi na nocnik, bude to umet za par dni
to je jasny, ze to bude trvat. Ale muzes aspon ucit. Muzes se o něco aspon snazit. Coz ja nemuzu ani to. A to me desne stve. Protoze ho na ten nocnik ucit chci! Je jasny, ze kdyz ucis, tak ne vzdy se to povede, ze nekdy se vycura mimo. Ale kdyz uz se to povede tak pochvalis, ukazes ze mas radots nebo proste nejak motivujes aby vedela, ze je to spravne. Ja proste nemam ani tuhle moznost. A moc bych tu možnost chtela. Ani nevis jak bych si přála aby se nechal vysazovat.
proste jsem uplne v haji kdyz se ani nenecha
nemam vubec příležitost ani moznost ho to nejak naucit..:-( Coz vsichni, kterym ty decka na nocnik aspon sednou, maji! Ja tu moznost nemam. Proste musim cekat jak blba a doufat. Protoze mi nic jineho nezbyva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janha Hele, mě se třeba to brzké učení podařilo, ale to neznamená, že to musí jít u každého a když ne, tak je neschopný rodič nebo dítě. To je prostě i o dítěti, jestli se na to chytne, nebo ne, jestli se mu chce, jestli se mu to líbí. Já jsem měla to štěstí, že mi do toho nikdo nekecal, nikdo mě do ničeho nenutil a já jsem neměla potřebu tlačit na pilu, prostě jsem to pojala jako zábavu, což si myslím, že je zásadní. Jakmile u někoho slyším větu „no už by měl“, tak brzo potom následují stížnosti, že nechce, že se brání atd. Asi proto, že to dítě to začne chápat jako něco, co musí a ne něco, co je fajn a zábavné.
Nevím, kdy jste měli poslední pokusy s nočníkem, ale jestli to bylo nedávno, tak bych dala pauzu větší, aby na to zapomněla, pokud možno zakázat rodině, aby o tom mluvila a pak zkusit vymyslet nějaký způsob, jak dceru nenásilně „přimět“, aby měla chuť nočník vyzkoušet sama. Třeba ty samolepky, zkusit najít nějakou „čurací pohádku“, dobře funguje i motivace jinými dětmi, takže jestli máte nějakou kamarádku se staršími dětmi, co už na nočník nebo záchod chodí, tak se s ní domluvit (mě toto výborně funguje u jídla, syn nic nového sám od sebe neochutná, ani když to jíme my, ale jakmile to jí návštěva, děti v kavárně, v parku apod. tak se na to vrhne).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aries6 píše:
@Hoa Mai Já zkoušela od doby, kdy si sedla, ale když se nedařilo, tak jsem to vzdala. V tomhle jsem neměla moc pevnou vůli
Co se týče toho předvádění, to bylo mířené spíš na babičky. Právě známá taky měla malého už jakž tak naučeného. Ne 100%, ale bezvadný náběh. A babičky, mamka, do ní pořád šily, jaktože už to neumí. No a první, co udělaly, když k nim přišla, bylo, že ho začali tlačit, ať se „předvede“Asi si myslely, že zrovna jim se to povede a budou nejlepší. Výsledek je ten, že se malý sekl a je po nočníku.
No to je přesně to nejhorší, jako tohle fakt nechápu, úplně si vzpomínám, jak mě jako dítě podobné věci stresovaly. Ještě, že mám rozumné babičky. Jako pochválí, když vidí, že se podařilo, ale to je vše.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mrňátko píše:
@Janha Mně přijde proti srsti to fuj. Měla by vědět, že kadění je něco přirozeného, U nás to bylo tak: Kluk začal kadit pravidelně při večeři. Tak jsem ho dávala do židle jenom v plence, nočník v pohotovosti vedle. Jakmile nasadil „kadící“ pohled, šupla jsem ho tam. Zvyknul si a čekal to, takže začal sám od sebe dělat eemmm, aniž by ještě tlačil, a pak když se vykadil, veliké chválení, a hele, jaký jsi udělal pěkný bobek. Čůrání jsem neřešila, on to nějak pochopil sám a najednou začal dělat to emmm i na čůrání.
Přesně takhle to probíhalo i u nás.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jitka369j @veronika6913 @paduska Tak já to třeba dělám, jak už jsem psala, dávám na nočník od půl roku. Ale pojala jsem to úplně jinak, než jak o tom mluvíte vy. Vy pořád opakujete věci jako „nutit“, „okolí chce“, „ať dělám co dělám, nedaří se“, „sítě se brání, křičí“, opakujete věty o chlubení se atd. Proč? K čemu to je dobré? Proč se o tom pořád mluví jako o něčem co se má, co se musí, s čím se chlubí?
Já jsem to třeba nikdy nechtěla dělat proto, abych se s tím mohla někomu chlubit. A skoro nikdo to ani neví, pokud třeba u nás není a nevidí to, nebo se mě na to nezeptá. Pokud se někdo ptá na radu, tak se snažím poradit, ale to je tak všechno. Řeči o pohodlnosti jsou taky nesmysl, nic pohodlného na tom není, ale já to ani neberu jako nějakou otravnou práci. Beru to tak, že synovi ukážu, že nemusí čurat jen do plenky a být v mokru nebo rozmatlaných hovínkách. Ukázala jsem mu, že existuje způsob, jak mít suchý zadeček, případně jak nemuset mít vůbec plenku a být jen v tepláčkách. Co si vybral, to si vybral. Kdyby kdykoliv začal plakat nebo se bránit, tak bych respektovala jeho výběr a dávala plenky tak dlouho, dokud by je sám chtěl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hoa Mai tak si mila zlata laskave precti vse poradne co jsem psala a nemel tady uplny hovadiny!!! To si delas srandu ne??!!! Kdo tady psal o chlubeni, nuceni, atd atd??? To mi teda presne najdi a cituj!!! Kde jsem o necem takovem psala hmm???!! To jako fakt zasnu co tady pises za ho.vna!!! Prvni poradne cti a pak se laskave vyjadruj!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hoa Mai ja psala pokud vim, ze rozhodne nejsem pohodla, kdyz muj syn temer dvourocni neumi na nocnik a psala jsem jaky mame problem a ze se ale opravdu snazim!! A taky jsem psala ze ho ale nenutim a ze jen zkousim, ukazuju, vysvetluju. On si nechce ale ani sednout!!. Ale nenutim, nechci mu udelat blok. Také jsem psala, ze jsem chtela take zacit cca od pul roka co zacne sedet, ale ze mi zacal sedet az v 10m!!! A rozhodne jsem nepsala nic o tom, ze se nekdo chlubi nebo ze mi do toho nekdo keca apod. Nic z toho totiz neni pravda a nic z toho jsem nepsala. VLASTNE JA NEPSALA VUBEC NIC Z TOHO, CO TY SI NAPSALA!!! tak me laskave nezminuj! Kdyz ja ani jednu z tech veci nepsala!
Příspěvek upraven 09.04.15 v 14:52
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A taky jsem psala, ze jsem chtela zacit kolem pul roka(az zacne sedet) ne kvuli tomu abych ho vylozene ucila na nocnik a nekomu se chlubila, ale proto, ze jsem mu k nocniku chtela vytvorit vztah. Aby to znal a aby byl na to od malicka zvyklej!!! Jenze bohuzel!!! Sedel az velice pozde a to uz nocnik bojkotoval a bojkotuje dodnes! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit