Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj Tterko,
my řešíme doma podobný problém. Našemu Jířovi jsou 2 roky a 2 měsíce,na nočník nebo WC chodí čůrat bez problémů už od 20 měsíců,ale na kadění má pořád plínku. On si je schopen o ni říct kdykoliv během dne, a když mu ji nedám, tak se vzteká a je schopen to pustit do kalhot ![]()
Zkoušeli jsme všechno možný, a furt nic. Na toto téma jsem tu zakládala i diskusi
Zjistili jsme, že nejsme jediný.
Plínku má taky jen na noc a polední spaní. Taky mě to štve, dám ho vždy před spaním čůrat,ale jestli se nám podaří mít plínku jednou ze 100 suchou,tak nevím. Přes den si bez problémů říká, i venku jsme bez plínky, akorát moc nechce čůrat venku, tak chodíme na veřejné záchodky - naštěstí jsou u nás čisté ![]()
Všichni mi říkaj, že to nezlomíme a že to u jejich dětí přišlo ze dne na den. Uvidíme kdy ten den přijde. Doufám, že přes léto už se to zlomí a budem bez plín úplně.
S tím kakáním nám nepomohlo ani přemlouvání, ani odměna ve formě čokolády kterou miluje. Ani po zlém to nešlo.
Přeju hodně úspěchů.
Minka
Jo, taky mi říkala známá dětská Dr. že to nemá cenu lámat přes koleno, že se zaseknou ještě víc. Že každé dítě se zaměří na něco a v tom vyniká a ostatní věci bohužel můžou trošku pokulhávat. Náš Jířa třeba už od 22 měsíců mluví celýma větama a souvětíma a má mnohem větší slovní zásobu než ostatní děti v jeho věku co známe.
Trošku se tím utěšujem.
Ahoj Minko,
tak to máte štěstí, že Jířa aspoň mluví. Marťa má pořád jenom máma, táta, bába, hají, čiči a tak podobně. Ať dělám, co dělám - čteme si zpíváme, říkám mu básničky, říkanky, ukazuji mu obrázky a pořád nic. Tchýně na mě kouká jak na vola, že se mu málo věnuji a kdybych se mu věnovala víc, tak by prý určitě mluvil
. Nejhorší na tom je to, že když jde k babičce, k tetě nebo kamkoliv jinam, tak tam se vždycky něco nového naučí. Mám pocit, že mi to dělá schválně, protože, když se rozčílím a řeknu třeba omylem sprosté slovo, tak to umí hned
.
No jo, tak snad zvládneme pleny i mluvení bez mučení ![]()
Tterko,
na tchýni se vykašli. Taky jsem si vyslechla, že Jířa nedělá tohle a tamto když jiné děti už ano. Naštěstí to bylo v období do 1 roku, manža už to taky nemohl poslouchat, tak se jí zeptal, jestli má jiné děti raději než Jířu a byl pokoj. Potom na mě zkoušela ještě jednou - že je Jířa vzteklý a neposlušný a že si ho určitě doma nevšímám,že ona to musí vědět,když vychovala 2 děti a já mám jen jedno. Já jsem ji u:,–(ila, že se jí to mluví,když obě děti měla od půl roku v jesĺích a o víkendu je nacpala k babičce. Urazila se, ale od tý doby mám klid.
Určitě ten nočník i to mluvení zvládnete. Jak mi říkala kamarádka, která už má 2 odrostlejší děti a měli podobný problém : Podívej se na lidi venku - kadí z nich někdo do plín? Ne, tak vidíš, jednou se to naučí každej!
A má asi pravdu.
Hlavu vzhůru a přeju hodně úspěchů.
Ahojky,
. Já na něj malého po:,–(ila a když se vyčůral, nočník začal hrát. Marťa dostal záchvat, ze kterého jsem ho dostávala 3 dny
.Takže jsme koupili obyčejný nočník a ten byl bez problémů, pak jsme postupně začali používat i ten hrací nočník - ale nesmí hrát, takže jsem přelepila tyčidla voděodolnou lepenkou a prcek je spokojený. Od 23 měsíců je bez plen, ale musím mu je dávat na polední a noční spánek. To polední mě celkem mrzí, poctivě ho před spaním dávám čůrat a naivně si myslím, že se probudí se suchou plenou - ještě se nám to nepovedlo. Ale nejvíc mě štve, že se Marťa nechce na nočník vykakat. Vždycky čeká, až dostane plenu
.Což znamená. že když se mu chce kakat třeba v devět ráno, tak to drží až do půl dvanácté, než mu dám plenku a jde spát. Nevím co s ním, tchýně mě pořád nahání, že její děti ve dvou letech už neměly plenu ani na noc a náš malej jí pořád má i na dopolední spaní - tím mě vždycky akorát vytočí a já bych vraždila. Ale na druhou stranu si myslím, že to kakání a polední počůrávání bych měla pomalu ale jistě nějak řešit - jen nevím jak
. Tterka
tak u nás koupila hrací nočník babička - myslela si, že to pro něj bude úžasný zážitek, a navíc, když se to líbí babičce, tak proč by se to nelíbilo vnoučkovi - naivka