Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, zdravím všechny. Možná mám blbej dotaz,ale tak nějak si nevím rady. Jde o to, že mám dceru(8let) a nyní začínám 4 měsíc těhotenství. Dceři jsem zatím nic neřekla a tak nějak nevím, kdy by byla vhodná doba. Jde mi o to, že pokud ji řeknem, že čekáme sourozence, ona se bude hrozně moc těšit a všude tuto informaci s radostí hlásat,Já se přiznám, že mám přeci jen strach z toho, že něco s mimčem nebude v pořádku.Chci se zeptat, kdy je tedy jasný, že miminko je v pořádku a teoreticky se člověk může vklidu začít těšit?
já být na tvům místě tak bych to rekla az to pujde videt a sama se zeptá, pokud teda to driv nereknes uz verejne…
Jasný, že miminko je v pořádku, není během těhu asi nikdy. My jsme Anežce o příchodu sourozence řekli až v době, kdy jsme to chtěli oznámit ostatním.
take jsme tohle resili. Bylo nam jasne,ze kdyz ji to reknem, budou to za chvili vedet vsichni kolem.Tak jsme ji to rekli,az kdyz jsme to chteli oznamit i ostatnim. Dva dny jsme cekali na vhodnou prilezitost.Opatrne jsme ji seznamovali se situaci,ze si s ni brzy bude nekdo hrat a ona rekla,ze nikoho nepotrebuje,ze ma barbinky. Jsou ji 4 roky a ja byla ve 3m,nechteli jsme to odkladat,musela vedet,ze ji nemohu nosit,aby se miminku nic nestalo. ![]()
tak jistotu opravdu nemuzes mit nikdy , takze bych to dceri rekla. U nas byl teda Davidek prvni komu jsme (jsem) to rekla, sice mu jsou teprve 4, ale taky uz vykeca prvni posledni ![]()
Jenom čisté těšení asi nebudeš mít nikdy, vždycky se budeš bát, i když to doklepeš až do konce, budeš se bát komplikací při porodu. Asi bych to řekla podle toho, jak mám spolehlivé dítko.
Mám mezi dětmi rozdíl sedm let, o miminku jsem Vénovi řekla hned ze začátku..když pak v 16tt přišly problémy a vypadalo to všelijak, tak jsem si říkala, že jsem měla počkat, hodně by ho to vzalo, kdyby to nedopadlo.
Ono to fakt jisté není nikdy, ale řekla bych, že pokud je screening ve 12tt v pořádku, tak se pravděpodobnost šťastného konce dost zvyšuje a už bych se podělila..
Škoda,že jsi to neudělala už dávno. Co ti brání v tom jí to sdělit? Já to řekla doma ihned a reakce byly úžasné,navíc dcerka s námi chodí i na uz,takže hned od začátku viděla svého budoucího sourozence a taky jej podle toho bere. Moc se těší a má velkou starost o bříško. A to je na tom to krásné. Zbytečně jií odpíráš,oč se s tebou dlouho mohla dělit.
jak už bylo řečeno, nikdy člověk nemá jistotu, ale pokud se v 1. trimestru nic vážnějšího nedělo už bych to asi řekla, ta nejkritičtější doba je už za vámi a vy se můžete těšit a radovat společně. Pokud chceš mít ještě trosku větší jistotu tak v 16tt se dělají krevní testy na VVV a v 20tt velkej UTZ na VVV a tam ti řeknou že je mimi krásné a zdravé a můžete i vzít dcerku s sebou aby viděla jak vypadá její budoucí sourozenec ![]()
My jsme to řekli dětem téměř hned po zjištění, důvody hlavně moje nevolnosti, ale dodali jsme, že se nám opět nemusí miminko narodit.
Jednou už s námi prožili šok na ultrazvuku ve 22.tt, kdy se usadili před obrazovku a dr. nám oznámila, že to nevypadá s miminkem dobře, následně jsme o mimi přišli.
Teď se pořád ptají, kdy bude už konečně jasné, že se nám miminko narodí a bude zdravé, tak jim pořád říkám, že musí vydržet ještě několik týdnů a pak se dovíme, zda bude miminko zdravé.
Jistota opravdu není nikdy a v 8 letech bych jí to tedy vůbec nezatajovala. Ať se raduje a prožívá tu radost s vámi, jste jedna rodina a těhotenství není moment , který prožijete každý rok.
Moc děkuju za odpovědi.
Příští týden jedu na velký UZ a mám konzultaci s genetikem, pokud to tam dopadne dobře, tak asi kápnu božskou. V 6ttjsem podstoupila dost šerednou operaci žlučníku a v 7tt ještě RCP, takže jsem v nemocnici musela podepsat asi 1000 reverzů, takže jsem z toho asi nějaká vyblázněná a každou chvilku čekám to špatný:-/
Jinak vidět to už trochu je. I když mám nadváhu po operaci jsem zhubla 12Kg no a teď mi dcera říká, že jsem zhubla všude jen ten špek, že je spíš větší. Tak koncem týdne jí s tou novinkou seznámím.
Moc dík.
já jsem to naší 3,5letý dceři řekla po 3tím měsíci.je nadšená,že bude mít ségru a pořád mi hladí břicho
Jistý,že mimi bude v pořádku asi není nikdy,ale já jsem spokojená s verdiktem doktorů a výsledkama testů. ![]()
Uju píše:
Ahoj, zdravím všechny. Možná mám blbej dotaz,ale tak nějak si nevím rady. Jde o to, že mám dceru(8let) a nyní začínám 4 měsíc těhotenství. Dceři jsem zatím nic neřekla a tak nějak nevím, kdy by byla vhodná doba. Jde mi o to, že pokud ji řeknem, že čekáme sourozence, ona se bude hrozně moc těšit a všude tuto informaci s radostí hlásat,Já se přiznám, že mám přeci jen strach z toho, že něco s mimčem nebude v pořádku.Chci se zeptat, kdy je tedy jasný, že miminko je v pořádku a teoreticky se člověk může vklidu začít těšit?
Mám mezi dětma taky 8 let a syn by mi neodpustil, kdybych mu to řekla,až by to šlo vidět. Původně jsme měli v plánu mu to říct až po kritickém 12.tt, ale řekla jsem mu to hned asi v 7.tt, pač jsem každý den objímala záchodovou mísu a on už dva týdny měl k snídani jogurt s rohlíkem, to jediné jsem zvládla mu podat
Tak jsem mu to sdělila jako tajemství a vím, že byl pyšný na to, že to ví jako jeden z prvních a že to sám potom může říct babičce. Ráda syna beru jako parťáka, vím, že mu to dělá radost, takže se snažím nedělat před ním s ničím tajnosti. ![]()
Mam mezi detma 6let a synovi jsem to rekla hned-i kdyz jsem mela v planu po tretim mesici/nastaly komplikace,ja musela k dr.a on byl zrovna doma,takze se mnou./Reakce byla uuuuzasna,od te chvile me porad hlidal,opecovaval a se slzou v oku se tesil cele tehotenstvi na brasku.A byl nesmirne hrdy,ze on to muze oznamovat,ze bude mit konecne brasku.
Nadseni ho zatim nepreslo,porad mi dekuje,ze jsem mu tak krasneho brachu porodila
.
TAktez jako sieta.m ho beru jako partaka a mluvim s nim otevrene-jako bych to napsala ja ![]()