Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
jako úplně nezkušená v těchto věcech bych se ráda obrátila na ty zkušenější.
Od září budu pracovat v jiném městě, které je dost daleko od mého bydliště (trvalého i dočasného). Původně jsem chtěla kvůli přítelovi bydlet s ním a za prací denně 2 hod. dojíždět, ale rozhodla jsem se přestěhovat do města, ve kterém budu pracovat. Mě by zajímalo, kdy mám začít shánět byt (podnájem)? Červen a červenec bych určitě ještě nikam nechtěla, v srpnu bych už byla ochotná se stěhovat (ale mnoho času tam ještě netrávila), nebo až během září… Už jsem si prošla pár realitek, ale není na to ještě brzy? Není to tak, že v případech, když už se byt nabízí, berou podnájemníka co nejdříve? Nebo je tam nějaká čekací doba? Kdyby se mi nějaký byt zamlouval, dal by se „rezervovat“ a nastěhovat až za ty 2 měsíce? Nebo to chodí tak, že majitel vezme toho, kdo je ochotný se hned nastěhovat nebo aspoň zaplatit??
Druhá otázka mě napadá, kdybych měla plat cca 12000 hrubého a šla do bytu sama, kolik byste nejvíce dali za nájem, aby jste se dokázali uživit??
Doufám, že to nezní moc zmateně, ale nikdy jsem se nestěhovala a takové věci neřešila ![]()
Upřímně si myslím, že s platem 12 tis, hrubého, takže cca 10 čistého nemáš finance na to platit nájem/podnájem
To může být dle města třeba i 7-9 tisíc. (možná kecám netuším, ale myslím si to
)
@Turante píše:
Upřímně si myslím, že s platem 12 tis, hrubého, takže cca 10 čistého nemáš finance na to platit nájem/podnájemTo může být dle města třeba i 7-9 tisíc. (možná kecám netuším, ale myslím si to
)
Tak nějak. Je to jen na spolubydlení.
Já vím, že plat je na prd. Původně jsem se chtěla odstěhovat i s přítelem, spolu bychom to zvládli, ale nejsem si teď vůbec jistá, jestli by chtěl odejít z města, kde žije celý život. Náš vztah jde pomalu do kopru
Také nebudu mít plný úvazek, jak bylo původně domluveno, proto tak málo peněz (dle mých odhadných výpočtů). Kdyby to bylo možné, našla bych si ještě nějakou brigádu, ale to až podle toho, jak budu mít zaběhlý denní režim. Kdybych měla bydlet u přítele a dojíždět, měsíčně bych projela minimálně 4000Kč. Bohužel jako nejlepší nápad mi přijde přestěhovat se ![]()
Najdeš spousty nabídek na spolubydlení, zkus raději to, jinak budeš živořit, tohle neutahneš ![]()
Není ve městě kam se stěhuješ vysoká škola? Dá se takhle najít volný pokoj i za 3-4tis., koupelna a kuchyně je společná.
Nevím kam se stěhuješ, ale na většině míst tě třeba garsonka určitě na 7 tisíc nevyjde. My s manželem bydleli dřív v pronajatém bytě 2+kk (velký podkrovní byt) a za ten jsme platili 7 tisíc. Sestra je teď v garsonce (sama) a nájem má 4,5 tisíce. (Ale je to asi město od města)
Jinak kdy se stěhovat je to byt od bytu. Někde chtějí rychle mít nájemníka jinde plánují stěhování třeba až k určitému datu (my takhle na byt čekali skoro 2 měsíce).
@Plomba Děkuji, jsi první, kdo mi odpověděl na tu hlavní otázku
Jinak co jsem se dívala, tak byty 1+kk vychází kolem 5-6 tisíc, garsonky by mohly být levnější. I kdybych měla dražší byt, než jaký bych s výplatou zvládala, mohla bych sáhnout po mých úsporách. Ale to by nebylo řešení dlouhodobé situace ![]()
Jak píší holky, jedině si sehnat samostatný pokoj, to se dá sehnat tak do 4 tisíc.
Ale je jasné, že se bude odvíjet podle lokality ty ceny.
Tady v Brně garsonku pod 7 tisíc prostě neseženeš. Jen samostatný pokoj sehnat za ty 4 tisíce je velký problém.
Vzhledem k ceně za nájem bych hledala co nejdříve. Ale také záleží na městě, jiný nájem je v Praze, jiný ve vidlákově
Sháněla bych hned. Spousta bytů je inzerovaná k nastěhování až od… a budeš mít čas vybírat. Jak píšou ostatní, nejlepší řešení by bylo sehnat spolubydlení, spíš než v realitkách se podívej na místní inzerci, bývá tam hodně inzerátů typu hledám spolubydlící.
Tohle neutahnes podle me z platu 12000 v hrubym..
To je jak jiz pisi jiny, hledat nekoho na spolubydleni, ale zase ja bych osobne ciziho cloveka k sobe nechtela..Nikdy clovek nevi!!!
Co nejakou kamosku vzit??
Jinak my mame byt 2+1 muj plat je cca 12000 jednou za 3 mesice mam cca 14000 a sama bych neutahla byt jelikoz davame 7705 za najem, zijeme v najmu!
Prosim zachovat anonym, jelikoz je toto osobni pro me, a chodi sem znami, a nepotrebuji aby vedeli co kolik kde davame.Diky.
J.
Být tebou začnu shánět bydlení pomalu už teď. Jak bylo psáno výše, může být nastěhování až od určitýho data. Navíc pokud se stěhuješ do univerzitního města, tak v srpnu a září začnou hledat bydlení studenti a to je potom ještě víc o štěstí, bleskurychlé reakci a slevování z nároků, protože nabídka je značně probraná.
A přidávám se k těm, co ti radí spolubydlení. Až se v novým městě rozkoukáš, můžeš si najít další brigádu nebo lépe placenou práci a utáhneš menší byt.
Za platem 12000 bych nedojíždela 2 hodiny
a už vůbec bych se kvůli tomu nestěhovala.
@Petule030 za takovou praci bych nedojizdela, ani se nestehovala. To by snad vyslo lio bydlrt s pritelem v soucasnem meste a najit si praci jeste hur placenou. Jinak pokud se stehujes do vetsiho mesta, zkus espolubydleni.cz, muzes si tam dat i inzerat, ze hledas. Vyuzivali jsme to na vejsce a vzdycky jsme pres to neco nasli ![]()