Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Petule030 skládá se rezervace, pokud máš o byt vážný zájem - jestli je vratná a nebo na kolik je vratná je ve smlouvě. Pokud jdeš na prohlídku, tak je normální, že si to rozmyslíš - nemusíš se vyjadřovat hned s tím ani nikdo moc nepočítá. Klidně můžeš i říct, že jdeš kouknout i na jiný byt.. Držím Ti palce ![]()
Popravde me vzdy sokovali najemnici, kteri prisli na prohlidku a rekli tak jo, my to bereme. Pak jsem honem honem premyslela nad tim, jestli vlastne beru ja je
Ale tak jako samozrejme, kdo driv prijde, ten driv mele, a pokud se jedna o dobry byt za dobrou cenu, riziko, ze to nekdo vyfoukne, tam je vzdy, zalezi na tom, jak moc o ten konkretni byt stojis. Ale ze si toho clovek vybere vic a pak si to promysli a rozhodne se, je naprosto normalni. Beztak se smlouva nepodepisuje na miste a ja osobne bych nikomu penize jen tak bez smlouvy nedala.
@Petule030 aha, Ty hledáš podnájem - já psala o koupi… Jinak smlouva atd se podepisuje v realitce, musí se doplnit údaje, eníze na místě bych nikdy nedávala, až při podpisu smlouvy
@Ginuš @ugluk Tak to se mi ulevilo, děkuji
Popravdě, vůbec netuším, který bych chtěla radši. Jeden je přímo ve městě, což bych uvítala místo dojíždění, je lépe vybavený, ale zato tam nebude takový velký klid a je o 2500,–/měsíc dražší než druhý, který je na vesnici kousíček vedle, zato tam často jezdí autobusy, je levnější, klidnější okolí, je to novostavba a je hlavně levnější. Doufám, že osobní prohlídka rozhodne, ale kdyby ne, do čeho byste šli radši? ![]()
@Petule030
Ahoj,
je úplně normální jít na více prohlídek a nechat si čas na promyšlenou. Doba bývá tak max týden. To, že chtějí hned peníze je to, že pro ně to bude jistota. Ono se totiž stává (z vlastní zkušenosti), že někdo si to chce promyslet a pak už se ani neozve, že nemá zájem.
A pozor - kauci plať jen při podpisu smlouvy - nemusí to být nájemní smlouva, což ani nebude, ale rezervační smlouva. Zajímej se, co s kaucí bude (bude to kauce na byt - dostaneš ji pak až budeš končit zpět nebo to bude první nájem apod.), příp. zda je vratná a vše co potřebuješ. Ať nedáš někomu jen tak třeba 10 či 20 tisíc. Dělá se to právě kvůli tomu, aby někdo neřekl mám zájem od září a poslední týden v srpnu neřekl, že to nechce.
@ugluk
Hele nájemníci jsou ještě vpohodě, ale mě to řekli i kupující bytu. Neměli ani vymyšlené financování - potřebovali by hypotéku, vůbec nevěděli, jak ta se řeší a ani zda ji dostanou. Prostě nic. Představovali si to jako Hurvínek válku.
@Petule030 hele to je asi na Tobě… Jaký styl života vedeš atd..
@Petule030
2 500,– je dost velký rozdíl, ale nevím o jaké město jde a jakou vesnici. Jak je to s frekvencí spojů (večer i o víkendu). Já jsem rozmazlená z Brna, kde jezdí MHD každou chvíli (když je interval 15 minut, tak už dost nadávám
a ono to dojíždění taky něco stojí (ale asi to nebude 2500). A taky co je okolo - obchod, pošta a nevím, co ještě potřebuješ (lékeř, fitko,???)
@Petule030 Rozhodně bych nic neplatil bez papíru - a to, že si vezmeš čas na rozmyšlenou, je normální. Naopak normální není ten, kdo tě bude tlačit do podpisu smlouvy okamžitě.
@zvidavajanca Jedná se o Zlín a vesničku pár kilometrů vzdálenou, autobusem na nádraží 6km. Propočítala jsem si to, měsíčně bych projezdila cca 1000,–, takže bych byla pořád v plusu. Autobusy jezdí i večer, i když tam je větší časový rozestup (30-60min). Co budu potřebovat, tak snad jen obchody a lékaře, možná občas i tu poštu. Dívám se střídavě na oba byty a oba mají svá pozitiva i negativa. A ty pracuješ v nějaké agentuře, že jsi zmínila pronájemce i kupce? ![]()
@Petule030
Nepracuju, máš zprávu ![]()
Jinak na tvém místě, pokud dojíždíš z daleka (nevím) a platíš za každou cestu, tak bych nejezdila na desítky prohlídek a brala něco „hned“, tím nemyslím první, ale najít něco, co ti vyhovuje a pak se případně dívat dál. Výpovědní lhůta je dva měsíce, takže skončit můžeš kdykoliv.
Nevím, jak na tom si finančně nebo zda už tam máš práci.
Já osobně bych šla do města než někam za město. Ale to je fakt na tvém zvážení.
Nechala bych si čas na rozmyšlenou. Kauci bych předem bez smlouvy neplatila. Přece i ty jako nájemník musíš být opatrná! Co když předem zaplatíš a oni ti pak předhodí smlouvu se kterou nebudeš souhlasit a nebudou se ochotni domluvit?? ![]()