Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Já teda nevím, ale měly by se naopak sbírat před mrazíkama bo pak ztrácí vit. C. Já je sbírám vždy když jsou krásně červený a ještě tvrdý, ty měkký už nic moc. Minulej rok to bylo myslím na začátku října, ale chce si to pohlídat, i s těma mrazíkama. Jinak suším v sušičce, počítej že je to docela na dlouho, když je sušíš vcelku /já to tak dělám/ můžeš si dát i práci a před sušením rozkrojit a vybrat semínka a ty chloupky…no ale to je pěkná pakárna
po usušení uskladním do dózy. Když chci pak čaj, tak pár šípků /podle množství vody na čaj/ hodím do studené vody, nechám nejlíp do druhého dne vylouhovat /macerát, nejvíc vit. C/, pak začnu i s šípkama tu vodu „vařit“…nemělo by ti to vřít /opět ztrácíš vit. C/, šípky přitom jakoby rozmělním nějakou plastovou vařečkou…pak přecedím do konvice přes plátýnko a mám výbornej čaj. Je moc dobrej, trošku rozdíl mezi kupovaným, tenhle je o dost lepší, aspoň pro mě ![]()
Tak to teda asi sbírám blbě, když to sbírám po mrazíku.. říkala mi to máma, ale už jsem si to nikde neověřovala, tak nevím.. nechci radit blbě ![]()
Tak já bych teda taky nerada radila blbě, ale myslela jsem si že to tak je. Přejití mrazem prý nevadí když chceš šípky na marmeládu. No každopádně asi je to na každým, já je prostě sbírám před mrazíkama
jo a nesmí být přezrálé, páč to už zase vít. C klesá…nejlepší šípky pro sběr jsou prostě za slunného počasí dopoledne, plody mají být oranžové až červené, ještě tvrdé…tak ![]()
jste moc hodné, děkuju za rady. Sice si to každý dělá jinak, ale aspoň už vím kdy cca je budu sbírat já a jak budu vařit čajík ![]()
@baldurka marmeládu už jsi dělala? jak se dělá? jak zbavuješ šípky těch chloupků? máš nějakou fintu?
@portia ..néé marmeládu jsem ze šípků nezkoušela. Já jsem ráda, že si je nasbírám na čaj
jsem vždycky dodrápaná od těch trnů. Ale určitě najdeš recept někde na netu. No ty chloupky, to je vopruz
…minulej rok jsem si dala práci s tím, že jsem každej šípek rozpůlila, vydlabala a ve vodě ty chloupky opláchla. Takhle jsem jich udělala asi 40, pak mě to přestalo bavit a usušila je vcelku. To už je fakt jednodušší ten výluh pak přecedit přes plátno, bude tě to stát o hodně míň času a nervů než se piplat s vyndáváním vnitřku ![]()
@baldurka no assi to tak udělám, ale díky za tip
já na takovou piplačku nemám trpělivost ![]()