Kdy trháte šípky?

15074
7.10.11 08:03

Kdy trháte šípky?

Kdy trháte šípky? Letos - už nebo ještě ne? Nikdy nevím, kdy je ta pravá chvíle a jestli jsou lepší po prvních mrazících (letos se asi nedočkáme) nebo prostě jen když jsou zralé.
Chtěla bych dělat marmeládu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
7.10.11 09:17

Já teda neporadím, ale zaujala mě šípková marmeláda - jak se dělá? Já znám jenom čaj :oops: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.10.11 09:21

Ahoj! Já sbírám šípky, když jsou zralé. Po mrazících se prý už sbírat nemají, ale nevím proč :nevim: Asi v nich ty vitamínky zmrznou. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
7.10.11 09:53

Hmmm, tak našla jsem, že po prvních mrazících jsou nejsladší, ale zároveň začínají ztrácet na obsahu vitamínů… Tak asi záleží, jestli ti jde o chuť nebo vitamíny :lol: Je fakt, že dosladit se to dá vždycky, ovšem další otázka je, kolik tam těch vitamínů zůstane, až to do čaje zaliješ vařící vodou nebo z toho uvaříš tu marmeládu a pak to ještě zavaříš :think: :mrgreen:

Takže jsem ti moc pomohla (ale uvažuju nad tím sama už několikátým rokem) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Loraine
7.10.11 10:03

Ahoj, tak mi už máme natrháno a nasušeno, děláme z toho v zimě čaj. Teď už tak maximálně na víno, jinak už je na trhání celkem pozdě, mají se trhat než začnou měknout, my ty měkký už vyhazujem

• Citovat
  • Upravit
15074
7.10.11 10:10

No, asi to půjdu okouknout. Jak je vlastně pořád takový jako léto, tak si člověk nevzpoměl. A s těma mrazíkama jsem právě nevěděla. Ale je fakt, že marmeláda se stejně vaří, tak nějaká ztráta vitamínů bude tak jako tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
7.10.11 10:10
Loraine píše:
Ahoj, tak mi už máme natrháno a nasušeno, děláme z toho v zimě čaj. Teď už tak maximálně na víno, jinak už je na trhání celkem pozdě, mají se trhat než začnou měknout, my ty měkký už vyhazujem

Čaj nemám ráda. Ale ta marmeláda mi chutná třeba k nakládanýmu hermelínu:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Loraine
7.10.11 10:34

K hermoši já letos zavařovala brusinky :palec: Ale na šípky už je fakt za pět minut dvanáct. I když v místech kde na ně moc nepere slunce by se ještě dali

• Citovat
  • Upravit
1166
1.9.13 19:23

Ahoj ženy :mavam:
chtěla bych letos KONEČNĚ nasbírat nějaké ty šípky na čajík, ale vůbec nevím jak poznám, že jsou šípky už zralé :nevim:
taky prosím radu od zkušených, jak se takový čaj vůbec vaří… někdo radí očistit od chloupků, jiný zase ne a já nevím co je lepší :oops:
jak šípky sušíte? zatím nám netopí a nerada bych aby mi shnily, když už se s tím chci drbat :mrgreen:
Děkuju móc za rady :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
1.9.13 19:33

@portia já šípky sušila vcelku, dobré je v troubě na 50stupňů nebo v sušičce. Pak jsem je na čaj rozklepla paličkou (třeba v sáčku, aby se Ti nerozletěly po kuchyni) a vybrala jen červenou slupku, ty semínka ne a zaliješ :-) a sbírám teda po prvních mrazících až jsou měkké, ale nevím, jestli je to správně :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1166
1.9.13 19:39
@Lizzi píše:
@portia já šípky sušila vcelku, dobré je v troubě na 50stupňů nebo v sušičce. Pak jsem je na čaj rozklepla paličkou (třeba v sáčku, aby se Ti nerozletěly po kuchyni) a vybrala jen červenou slupku, ty semínka ne a zaliješ :-) a sbírám teda po prvních mrazících až jsou měkké, ale nevím, jestli je to správně :nevim:

a jak dlouho to sušíš v té troubě? já sušičku nemám, sice by to bylo pohodlnější, ale kupovat ji kvůli tomu určo nebudu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
792
1.9.13 20:06

Já je suším normálně na pečícím papíře a v pohodě a pak je taky rozklepu paličkou v igeliťáku anebo přímo na prkýnku, ale opatrně, aby to všude nelítalo a ani semínka nevybírám :mrgreen: dám do sítka a vyluhuju a je to super čaj, ani doslazovat nemusím :)
ale taky se zeptám :D odkdy takovýto čaj by ste dali na pití miminku??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Brooucinda
1.9.13 20:06

@Lizzi No ono když jsou měkký, tak jsem na ně chodila a ani je nevyloupávala. Jakoby tam, kde bylo stopka tak když jsem na to máčkla, vytekla mi taková pasta. Výýborná věc.. Ono právě po těch mrazíkách nabírají na těch antioxidantech a vitamínech. Jinak se letos chystám taky na šípky, tak snad najdu nějaký pěkný keřík :mrgreen: A dělala bych to jak píšeš ty…

• Citovat
  • Upravit
Brooucinda
1.9.13 20:09

Tak co jsem ted dočetla, tak moc nenabírají na vitamínech po prvních mrazícíích :mrgreen: Takže nic. Zrátka sbírej podle sebe :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
12429
1.9.13 21:05

Sbírají se září-říjen dokud jsou tvrdé a červené. Pak se mají rychle usušit a dobře uskladnit. Lepší je před sušením rozdrtit, celé se blbě a dlouho suší. Ale čaj je na jedničku:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí