Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, myslím, že normální je, když dítě začne chodit do 18měsíců a je to velmi individuální, kdo kdy začne. V klidu bych vyčkala na její čas.
Holky,
malá udělal první krůčky sama na 16ti měsících, jenže od té doby vyžaduje ruce, dám jí je na úroveň prsíček, netahám nahoru, tak chce malá chodit. Když to nechci udělat, tak si maličká najde mé prsty, chytí se jich a čeká, případně tahá.
Nikdy jsme ji netahli do stoje, vše necháváme na ní, i když už jsem nervozní, že to trvá tak dlouho…;)
Jak dál? Máte nějakou zkušenost?
Ahojte, Nam je uz 9 mesicu a dnes sme se uz v postylce postavili. Na nozickach perujeme, napr. lezim na zadech, mala se ke mne priplazi a pak se snazi postavit na nohy. tak zkousime, ja sem za ni, mam ji pod raminkama a zkousime chodit. Otazka je, jestli zatim to zkouset bez boticek ci uz davat backurky?
Ja bych nijak netrenovala
Proc? Dite se rozchodi, az bude pripraveny
Kdybych to brala jako ty, tak bych malou nutila chodit uz v 6ti mesicich, protoze to se uz postavila a chodila „az“ v 11mes. Na chozeni ma casu dost, at si nejprve obchazi sama nabytek a bosa ![]()
A proč s ní chodíš? Je šikovná, leze, sama se postaví, za chvíli začne sama obcházet, pak chodit, má tolik času, a to zkoušení chodit a vodění, to je to nejhorší, co můžeš dělat, nech ji samotnou. Naše malá nechtěla lézt v sedmi měsících se jn plazila, našla jsem nějakou knihu o stimulaci dítěte k pohybu a tam byla krásná věta : Nejvíc jim pomůžete, když jim nebudete vůbec pomáhat. A tak tu naš nechávám, je jí přesně rok, nechodí, od devíti měsíců se staví, obchází, leze ze schodl a do schodů, je živel, všude vyleze, ze všeho sleze, zatím nemá potřebu se pustit a sama jít a má spoustu času.
Vodění za ruce nemá bohužel s chůzí moc společného a už vůbec ji neurychluje. Dítě se do vás pověsí a reflexně pohybuje nohama. Vaše dobře myšlená pomoc se obrátí spíše proti dítěti, nastává stagnace vývoje. Dítě se fyziologicky nemá kam ve vývoji posunout a nástup chůze se naopak zpomaluje. A tak většina dětí voděných za ruce začíná chodit až kolem 15- 18 měsíce. A jejich rodiče či babičky často končí v ordinacích rehabilitačních lékařů s bolestmi zad. Proto doporučuji nechat své dítě v klidu lézt a obcházet nábytek, nijak nezasahovat do jeho vývoje a chůze přijde tak brzy, jak jen to je u vašeho dítěte možné.
Ahoj. Bačůrky (botičky) se mají dát v okamžiku, kdy dítě preferuje chození před lezením.
Co se týká vodění, pokud dítě držíš pod ramínkama za hrudníček, tak to by vadit nemělo (nechápu ale smysl toho u dítěte takhle malého). Pokud držíš pod ramínkama za ručičky, tak to raději bez komentáře.
Ahoj, no s backurkama, taky si myslim, ze to je nesmysl. Ja spise jen ji pridrzuji, aby nahodou kdyz bude padat nepadla na pusinku, mame tu lina. Jinak je to teda mazec, cllvek ted uz nic neudela. 2 HOdiny nechtela psat, furt se stavela v postylce a tahala me za tryko.
@Marek2000 píše:
Ahojte, Nam je uz 9 mesicu a dnes sme se uz v postylce postavili. Na nozickach perujeme, napr. lezim na zadech, mala se ke mne priplazi a pak se snazi postavit na nohy. tak zkousime, ja sem za ni, mam ji pod raminkama a zkousime chodit. Otazka je, jestli zatim to zkouset bez boticek ci uz davat backurky?
Otázka je, k čemu to je
rozhodně se dá dělat nic jiného a dítě se to naučí samo a bez pomoci ![]()
@Marek2000 píše:
Dnes se poprvé postavila a už zkoušíte chodit??? Nechte ji jít svou vlastní cestou, stejně nic neuspíšíte. Navíc píšete, že se teprve plazí, takže ani ještě neleze? Pravděpodobně to bude trvat ještě pár měsíců než začne chodit, tak ji netrénujte a nechte ji svému osudu. To je to nejlepší co pro ni můžete udělat. ![]()
Dcera se poprvé postavila u nábytku v 9. měsících, až měsíc na to začala kolem něj chodit, ted objevila kouzlo chůze za vozíčkem, ale sama se bez držení do ničeho nepouští, snad jen na měkkém gauči ![]()
za ruce nevodím, a pokud jsem nechala někoho vyzkoušet (babičky
), tak se jí to ani nelíbilo času má dost