Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Malé byl teď rok a samostatné chození neřeším - vím, že má času dost. Jen mě spíš trápí její obcházení u nábytku po špičkách.
Náš prďola bude mít 14 měsíců. Staví se od 9 a obchází nábytek už dlouho, ale pořád nechodí. Jelikož navštěvujeme od narození neuroložku (předčasně narozen), tak máme výslovně zakázáno vodit za ruce, ani bych to sama nedělala. Botičky by měly být, až dítě zvládne chození, jinak naboso protiskluzové ponožky třeba, popř. my máme dlažbu tak dávám kožené capáčky.
Je to individuální, každý potřebuje jiný čas. Nespěchej na něj.
Náš malý začal chodit sám tak týden před 1. narozeninama. Od 9. měsíce se stavěl a přidržoval. Vodit za ruce jsem ho nechtěla, a zakázala to všem. Na doma měl taky protiskluzové ponožečky, začal se pomalu pouštět, sem tam krok, pak ho bavilo chodit od mě k manžovi nebo babičce, tak 3-4 krůčky, pomalu víc a víc, až se rozeběhl ![]()
@MMarcela píše:
Je to individuální, každý potřebuje jiný čas. Nespěchej na něj.
Náš malý začal chodit sám tak týden před 1. narozeninama. Od 9. měsíce se stavěl a přidržoval. Vodit za ruce jsem ho nechtěla, a zakázala to všem. Na doma měl taky protiskluzové ponožečky, začal se pomalu pouštět, sem tam krok, pak ho bavilo chodit od mě k manžovi nebo babičce, tak 3-4 krůčky, pomalu víc a víc, až se rozeběhl
Já to nijak neřeším, spíše se divím, že někteří to tak lámou přes koleno, aby jejich dítko chodilo nejdříve apod. Já jsem ráda, že je malý zdravý a živý, po tom čím jsme si prošli a chodit stejně jednou bude
, jestli to bude o měsíc dříve nebo později, to už je mi jedno.
Syn chodil kolem nábytku v 9 měs. a samostatně bez držení kolem 14 měs.
U nas je to same, jen nam 13mesicu a taky jeste nechodime :/
Nám byl rok, chodíme kolem nábytku, za ruce vodit nechce, nenutíme, netaháme, necháváme jí, až bude mít pocit, že je čas, tak se za mnou rozeběhne sama
chodítko: v něm byla dvakrát a spíš jí to nebaví a vztekala se, bačkůrky jsme začali nosit, až když začala chodit kolem nábytku. Mám akční dítě, vyleze na všechno a sleze, ale na chození sama se prostě necítí ještě, to je jako bych byla hotová z toho, že nemáme zub ani jeden ještě…jsem bezzubá a nechodím, ale jednou to přijde…
![]()
Nas syn 7 mesicu zacal stoupat koncem 6 mesice ale jeste nechodi. Podle me to zalezi na prckovy kdy zacne. N
ase dcera zacala az 10 mesicich se stavat a chodit kolem 12 ho mesice ..