Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj maminky mám dceru je jí 13 měsíců a zatím nechodí leze,žvatlá je to smíšek ale i vztekloun,ale chodí zatím jen za ruce jakmile jí totiž pustím tak si sedne na zadek,můj čtyřletý syn začal chodit ve 12 měsících sám
![]()
nevoď ji, nech to chození jen na ní, podle mě čím víc ji budeš vodit, tím menší motivaci bude mít, aby chodila sama… ![]()
Dcerka zacla kolem nabytku ve 13.mesicich, sama az po 15.mesici. Nevodili jsme, nenutili, nechali ji jeji tempo
Až ucítí,že je její pohybový aparát připravený, tak začne chodit… Pasivní sezení,chození…to je snad po kojení nejomýlanější téma a stejně se tak furt děje
Já mám ment.retard. syna a vždy jsem mu jen pasivně ukázala,že se dá chodit,dá sedět atp…a on si pak na to stejně přišel sám… Takže tvoje malá určitě taky…A jestli nechceš aby měla později problémy s páteří, tak ji případně jen motivuj hračkou,ale nech to na ni - ten čas příjde…
já třeba se zvedla v 16m, do tý doby jsem jen lezla. a nijak mi to v dalším životě nevadilo ani ěm to nepoznamenalo
nechápu,co teď všechny mámy šílí, že roční dítě nechodí - no tak nechodí, tak se to naučí o něco pozdějc než syn
každý dítě je originál
Za ruce nevoď, tím ničemu nepomůžeš. Dej dítěti čas, ať na to dojde vlastním tempem, není kam spěchat. Syn začal sám chodit v 18 měs. ![]()
malá začala sama stoupat v sedmi měsících, první krok udělala cca v devíti a od té doby nic, dva dny před narozeninami udělala pět krůčků a pár dní po narozeninách se zničehonic rozchodila, taky jsme se už nemohli dočkat…vše má svůj čas až bude chtít přijde to ani se nenaděješ ![]()
to asi pravda nechám jí at se snaží sama nebudu to nějak řešit kolem nábytku už chodí sama máme dobrej kočár tak at si ho ještě užije
![]()
tak to ste si užila můj malej teda už pak nechtěl do kočáru a tet už jde do školky
Je to nevyzpytatelný, naše malá si začla sedet v 7m, týden na to se stavěla, dalších 14 dní na to chodila kolem nábytku, říkala jsem si, ta brzo začne běhat. Hmm, brzo trvalo 6 měsiců, nepočítám 2-3 krůčky od postele ke stolku, je to teprv 14 dni a je jí 14m.
Příspěvek upraven 05.06.12 v 13:53
V roce myslim chodi malo deti, normalka je tak mezi 14 - 16 mesici, klidne i pozdejs, tak se nenervuj
Prvni ditko jsi mela proste rychlika. U nas prvni zacla v 13,5 mesicich, mladsi je rok a jeste nic, za ruce chce taky, byla jsem proti, ale ji to strasne bavi, vylozene me k tomu nuti..
Jinak já měla prvního prcka rychlíka, chodil kolem roka (ale taky všichni čekali, že začne „dřív“ ), u druhýho to asi bude později a já i doufám, že to později bude, aby starší nabral ještě malinko rozumu, aby mi pak každej neutíkal na jinou stranu
![]()
první syn začal chodit ve 12 měsících
dcera v 15 měsících
syn v 16 měsících ![]()