Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Bepanthen je za mou osobu na dvě věci. Purelan mi jako jediný ulevil… Chce to ale mazat nějaký čas než se jakž takž zhojí. Já u toho ze začátku i brečela, vím jak ti je.
Já po porodu vydržela kojit dva dny. Pak jsem zatinala i prsty na nohou. Zvolila jsem pro mě příjemnější metodu a to odstrikavani mléka.
Ano, kojení na začátku bolí..ale když to chvíli vydržíš a taky máš dobrou techniku, tak už to pak neboli.
Kojim druhé dítě a a oba začátky byly bolestivé.
Kojení mě teď u třetího bolelo asi 14 dní, hlavně po přisátí, to jsem až brečela, pak v průběhu kojení už se to dalo vydržet. Mazala jsem purelanem, pomohl. Pak to přešlo.
Soucítím s tebou!! Bepanthen byl na prd, Purelan pomohl, ale chce to čas, hodně prsa větrat a mazat mazat mazat. Bradavky si zvyknou na namáhání, ale ten začátek bolí, obzvlášť, když se vytvoří ragády (praskliny). Drž se!
Ja taky ze zacatku pomalu brecela, pokaždé, kdyz chtel syn pit. Trvalo to asi 2 tydny, mozna malinko dyl. Pak to zas vystridaly tvrde boule a nabehy na zanet ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, já už jsem na nervy. První holku jsem kojila přes kloboučky. Teď druhou (5.den po porodu) kojím bez kloboučku. Už v porodnici mi prokousla obě bradavky, mám tam strupy, o bolesti nemluvě. Pokazdy když se prisaje tak se mi kroutí prsty u nohou a tečou mi slzy. První jsem nekojila dlouho kvůli zánětům. Chtěla jsem zkusit zas kloboučky, ale absolutně se přes ně neprisaje, dudlik taky nechce. Takže když už nesaje mlíko, držím ji v puse malicek.. Ale už fakt bolesti nemůžu. Mazala jsem bradavky bepanthenem, teď jsem ji koupila i purelan… Celkově mě prsa pnou, bolí, nemůžu se jich ani dotknout.. Měl to někdo podobně? Kdy to přejde? Já už ze zoufalství dnes koupila pro jistotu um… Laktační u nás byla včera, a techniku máme správnou..
Mě nepomohlo vůbec nic…až časem to přestalo bolet.Byla to ale šílená bolest! ![]()
Prvních 14 dní to prostě bolí.
Ale pokud máš správnou techniku, opravdu by to nemělo být tak hrozné.
A bradavky by ti vůbec neměla mít jak rozkousat, vždyť miminko nasaje i část dvorce tak, že bradavka leží v pusince na jazyku.
Pokud cítíš, že se ti přisála špatně a do bradavky kouše, tak ji hned odpoj (pusu vypáčit malíčkem) a nech ji přisát znovu.
Jestli máš prsa hodně nalitá, napnutá a bolavá, před kojením je rozmasíruj v teplé sprše. Rozmasíruj i ten dvorec, ať je měkký a dá se dobře nasát do pusinky.
Taky radím rozmasírovat a hodně teplou sprchu, pak to teče skoro samo. A purelan je skoro zázračný, mně pomohlo asi 2× odstříkávat, aby mi prsa mimina zase neporanili a za těch osm hodin se to s mazáním spravilo natolik, že to pak šlo zvládnout. Kojení je prostě ze začátku strašný masakr.
Jé to máme úplně stejné
první dítě jsem kojila s kloboučkem, od začátku paráda bez bolesti a u toho druhého mě to fakt šíleně překvapilo. Prvních 14 dní jsem byla zakousla do plenky a pak to samo přešlo. Já jsem prakticky od porodu měla strašně moc mléka, prsa úplně natekla, obrovská a tvrdá. Bradavky celou dobu skoro fialové a jakoby se tam loupala kůže
nevim jak to popsat. Teď má malý 2 měsíce a úplná pohoda.
Mela jsem na chluo stejně. Kojila jsem s krvi a s pláčem na mojí straně. Myslela jsem, že to nezvládnu. Purelan mě zachránil kojení doslova. Mazala jsem poctive a za nejakou dobu už to šlo a kojila jsem nakonec 2 a ctvrt roku. Vsechny ostatni masticky byly na prd. Kloboucky syn nechtěl. Vydrz to, mazej Purelanem, větrej a drž se!!! Jinak ja mela castecne vpacene bradavky a praskliny uz v porodnici. Dodnes tvrdim, že kojení bolelo víc nez císař.
U purelanu a bepanthenu pozor na kvasinku, pokiaľ je na bradavke alebo ju má mimco tak ju lanolin zhorší.
Ja som takto prišla o kojenie, kvasinka už od pôrodnice + purelan a skončilo to komplet zlezenim kože z bradaviek, hojenie zatiaľ 6 týždňov od konca kojenia a furt to neni doliecene.
To len že bolesť + rany treba riešiť, niekedy sa to nezlepší samé.
@Elfido píše:
U purelanu a bepanthenu pozor na kvasinku, pokiaľ je na bradavke alebo ju má mimco tak ju lanolin zhorší.
Ja som takto prišla o kojenie, kvasinka už od pôrodnice + purelan a skončilo to komplet zlezenim kože z bradaviek, hojenie zatiaľ 6 týždňov od konca kojenia a furt to neni doliecene.
To len že bolesť + rany treba riešiť, niekedy sa to nezlepší samé.
Brr, úplně jsi mi to připomněla. Tuhle lahůdku jsem taky s jedním dítětem zažila. Nikdy bych nevěřila, že je to možné, dodnes si pamatuju tu obnaženou kůži, jako když si strhneš puchýř od popáleniny… zlatá ragáda u prvního dítěte… ten purelan je super, ale je potřeba prsa „větrat“, jak se tam usídlí kvasinka je to boj.
Ahoj, já už jsem na nervy. První holku jsem kojila přes kloboučky. Teď druhou (5.den po porodu) kojím bez kloboučku. Už v porodnici mi prokousla obě bradavky, mám tam strupy, o bolesti nemluvě. Pokazdy když se prisaje tak se mi kroutí prsty u nohou a tečou mi slzy. První jsem nekojila dlouho kvůli zánětům. Chtěla jsem zkusit zas kloboučky, ale absolutně se přes ně neprisaje, dudlik taky nechce. Takže když už nesaje mlíko, držím ji v puse malicek.. Ale už fakt bolesti nemůžu. Mazala jsem bradavky bepanthenem, teď jsem ji koupila i purelan… Celkově mě prsa pnou, bolí, nemůžu se jich ani dotknout.. Měl to někdo podobně? Kdy to přejde? Já už ze zoufalství dnes koupila pro jistotu um… Laktační u nás byla včera, a techniku máme správnou..