Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím
Mám na vás všechny co se vyznáte prosbu, mám kamarádku - je to taková bio žena, už 10 let se ji nedaří otěhotnět, nechává to na přírodě, bylinkách a Bohu. Jenže já vidím, jak je neštastná, že to nejde a jak by si miminko moc přála a když chová mého syna, tak ji to hrozně rozněžní. No a k té otázce, vím, že ona sama nikdy do CARu nepujde, vubec tomu nerozumí a je taková alternativní. Já bych ji ráda poradila jak to chodí, co to vlastně znamená to IVF nebo IUI ale sama to nevím, nikdy jsem to neřešila.
Můžete mi prosím někdo vysvětlit, co tyto zkratky znamenají a také kolik to celé stojí? Možná ji utluču argumenty a třeba to pak začne řešit. Díky
ahoj, já ti teda neodpovím na tvou otázku, ale myslím si, že ti do toho vlastně nic není..je to dospělá, svéprávná osoba a pokud by si chtěla něco sama zjistit tak zadá do vyhledavače umělé oplodnění a má četbu na celý týden..takže za mě nic ti do toho není, mám kamarádku která je té tvé hodně podobná, sice o tom dost mluvíme, ale na věci to nic neřeší..a možná bys byla překvapená, že všechny ty informace má..já taky byla překvapená, když mi jen tak mezi řečí řekla, že s manželem byli v centru asistované reprodukce..jestli je věřící, tak tím spíš jí chápu, že by do umělého oplodnění nikdy nešla..je v tom víc aspektů které jí zřejmě brání děti touto cestou mít..za mě já umělé oplodnění respektuju, ale jsou věřící lidé, kteří k tomu prostě mají jiný přístup..vím, že to myslíš dobře, ale za mě ti radím nepleť se do toho..hezký den
Za mě taky… souhlas s maya35 !
Pokud člověk něco opravdu chce tak si dokáže zjistit sám… A pokud člověk opravdu chce tak si za tím jde.
Já jsem ateista, takže mi to přijde takové… no…jak to říct… ![]()
Rozhodně neurážím víru! To jako vůbec… můj názor je prostě ten, že kdo chce tak si za tím jde. Pokud jí víra nedovolí umělé oplodnění (
, ale to je jen můj názor ) tak jí o tom opravdu ani neříkej. Možná by byla leda tak smutná, že ona nemůže ![]()
Téma „víra“ by byla na jinou diskuzi, jen mi přijde opravdu líto, že kvůli „věřění čemusi nebo čehosi“ (bez urážky) se člověk připraví o to být maminkou a tatínkem
Tvé kamarádce bych mooooc přála aby to vyšlo přirozenou cestou…opravdu moc! Držím jí palečky…
![]()
ahoj
ivf je in vitro fertilizace - zena dostane hormony-nekdy tbl nekdy si dava injekce do bricha, aby rostlo dost folikulu, pak tesne pred ovulaci ji v narkoze odsaji foliky a k nim se pridaji na misce spermie partnera, bud se vstrikne spermie do vejce nebo se nechaji v misce s vejci, aby doslo k oplodneni samo, pak se ceka a nanec se oplodnene vejce vstrikne do delohy, cena kolem 25 tis, zalezi na leich
iui je inseminace, muze byt i bez horm. stimulace, v den ovulace se vstriknou spermie co nejdale, aby se jim usetrila cesta, zdarma 6× rocne
jinak prvni vec je, ze by mela jit ke gyndr na prohlidku, zda je vse ok, vzit krev a zkontrolovat hormony.
jinak koupit ovulacni testy a mit sex pri ovulaci. pokud ovulaci nema, nemuze ani otehotnet
Schválně se schovávám za anonym, protože věřící a bioženy by mě hned ukamenovaly! Ale můj názor je takový, že tihle lidé by snad ani neměly mít děti. Znala jsem jednu, které dítě onemocnělo, dlouho se ho snažila léčit bylinkama s tím, že do nemocnice a nějaký prášky prostě NE!
Mímo nakonec samozřejmě v nemocnici skončilo s oboustraným zápalem plic a vážným ohrožením na životě!
Další taková je u nás na obci, chudák její 12ti letá dcera je ve škole šikanovaná, protože má hadry snad po babičce, vypadá jako kdyby vylezla z popelnice!
Další zase všechno svádí na jakéhosi pana Boha, kterého nikdy nikdo neviděl. „Bůh mi dal znamení, že to má být jinak“ to je její nejčastější věta když je prostě líná něco udělat - tak tohle je výmluva aby nemusela!!! ![]()
Víc už jich neznám…
Neřikám, že je tvoje kámoška takový extrém, ale co si budeme povídat. Když chci dítě a snažím se 10let a NIC s tím nedělám… tak ho buď tak moc nechci nebo jsem líná s tím něco dělat. Jako věta typu „Bůh si to asi nepřeje!“ nebo „Asi beru špatné bylinky.“ mi teda extrémní přijde. Neřikám, že je to špatný člověk, ale … měla by mít vůbec dítě?
Kamenujte si mne… počítám s tím, že se můj názor líbit nebude… ![]()
Stačilo by pro začátek třeba jen vyzkoušet ovulační testy nebo konzultace s gynekologem a hormonální profil. Ale jestli jí místo miminka stačí víra… Tak jí kromě Pána Boha asi opravdu nikdo nepomůže. Leda že by vzala tvé rady jako ‚boží znamení‘…
Mam uplne rovnaku kamaratku, a mala aj vazne zdravotne argumenty, preco odmietla CAR. Teraz je stastnou maminkou adoptovaneho miminka.
Ja osobne by som do CAR isla aj za vsetky tie rizika co to nesie so sebou. Ale ona je dospela osoba a poriesila si to po svojom a je stastna. Tak to len tak na margo toho, ci mame pravo zasahovat. Poradit jej mozes, ale podla mna si to aj tak poriesi po svojom ![]()
Inak IUI je ako prirodzene otehu, len sperma je priamo vstreknute dnu a tak sa lahsie dostane k cielu. Aj mnohi striktni katolici IUI akceptuju. Pri IUI sa podavaju zvacsa hormony, ale nizsie davky, alebo aj dokonca sa nemusia podavat.
IVF je uz oplodnenie v skumavke. Az po par dnoch sa zarodok vlozi do tela zeny a zvysne zarodky sa zmrazia.
IVF je uz ale hormonalne narocne, niektorym zenam hrozi prehnana stimulacia. Kamaratku takto prestimulovali, skoncila v nemocnici, ale nevzdala sa, a sice to trvalo dalsie 3 roky, ale je tehotna. Jej telo dostalo poriadne zabrat, urcite aj pecen, ale je stastna.
Takze kazdy mame svoju cestu za mimi ![]()
albao píše:
Mam uplne rovnaku kamaratku, a mala aj vazne zdravotne argumenty, preco odmietla CAR. Teraz je stastnou maminkou adoptovaneho miminka.
Ja osobne by som do CAR isla aj za vsetky tie rizika co to nesie so sebou. Ale ona je dospela osoba a poriesila si to po svojom a je stastna. Tak to len tak na margo toho, ci mame pravo zasahovat. Poradit jej mozes, ale podla mna si to aj tak poriesi po svojom![]()
Inak IUI je ako prirodzene otehu, len sperma je priamo vstreknute dnu a tak sa lahsie dostane k cielu. Aj mnohi striktni katolici IUI akceptuju. Pri IUI sa podavaju zvacsa hormony, ale nizsie davky, alebo aj dokonca sa nemusia podavat.
Takze kazdy mame svoju cestu za mimi
IVF je uz oplodnenie v skumavke. Az po par dnoch sa zarodok vlozi do tela zeny a zvysne zarodky sa zmrazia.
IVF je uz ale hormonalne narocne, niektorym zenam hrozi prehnana stimulacia. Kamaratku takto prestimulovali, skoncila v nemocnici, ale nevzdala sa, a sice to trvalo dalsie 3 roky, ale je tehotna. Jej telo dostalo poriadne zabrat, urcite aj pecen, ale je stastna.
pecen je deloha?
ateistka píše:
Schválně se schovávám za anonym, protože věřící a bioženy by mě hned ukamenovaly! Ale můj názor je takový, že tihle lidé by snad ani neměly mít děti. Znala jsem jednu, které dítě onemocnělo, dlouho se ho snažila léčit bylinkama s tím, že do nemocnice a nějaký prášky prostě NE!Mímo nakonec samozřejmě v nemocnici skončilo s oboustraným zápalem plic a vážným ohrožením na životě!
Další taková je u nás na obci, chudák její 12ti letá dcera je ve škole šikanovaná, protože má hadry snad po babičce, vypadá jako kdyby vylezla z popelnice!
Další zase všechno svádí na jakéhosi pana Boha, kterého nikdy nikdo neviděl. „Bůh mi dal znamení, že to má být jinak“ to je její nejčastější věta když je prostě líná něco udělat - tak tohle je výmluva aby nemusela!!!![]()
Víc už jich neznám…
Neřikám, že je tvoje kámoška takový extrém, ale co si budeme povídat. Když chci dítě a snažím se 10let a NIC s tím nedělám… tak ho buď tak moc nechci nebo jsem líná s tím něco dělat. Jako věta typu „Bůh si to asi nepřeje!“ nebo „Asi beru špatné bylinky.“ mi teda extrémní přijde. Neřikám, že je to špatný člověk, ale … měla by mít vůbec dítě?
Kamenujte si mne… počítám s tím, že se můj názor líbit nebude…
Já s tebou tvůj názor sdílím ! Jen ještě přidám NE domácím porodům. I když to s touto diskusí vůbec nesouvisí, ale je to to jediné, co v tvém výkladu chybělo ![]()
Jocellyn, je to od tebe hezké, že ji chceš pomoct. Měla by mít ale i ona sama zájem na tom si o tom něco zjistit. Pokud to nešlo takhle dlouho, tak jí asi jen víra a bylinky nepomůžou ![]()
jizvikova pardooon, po česky játra
Hormóny zaťažujú játra, preto sa aj pri HAK robia (či robili) testy z krvi na játra. Viem, že toto pretažovanie organizmu umelými hormónami týmto bio-osobám vadí. Ja osobne by som aj z mosta skočila, keby mi sľúbili, že si dole ulovím bábo
![]()
Ale keď sa to tak vezme, take IUI bez stimulácie by možno pomohlo, ak je problém v imunite proti spermiám a to by ani bio-osoby nemali mať nič proti ![]()
ateistka píše:
Schválně se schovávám za anonym, protože věřící a bioženy by mě hned ukamenovaly! Ale můj názor je takový, že tihle lidé by snad ani neměly mít děti. Znala jsem jednu, které dítě onemocnělo, dlouho se ho snažila léčit bylinkama s tím, že do nemocnice a nějaký prášky prostě NE!Mímo nakonec samozřejmě v nemocnici skončilo s oboustraným zápalem plic a vážným ohrožením na životě!
Další zase všechno svádí na jakéhosi pana Boha, kterého nikdy nikdo neviděl. „Bůh mi dal znamení, že to má být jinak“ to je její nejčastější věta když je prostě líná něco udělat - tak tohle je výmluva aby nemusela!!!![]()
Víc už jich neznám…
Kamenujte si mne… počítám s tím, že se můj názor líbit nebude…
já tě kamenovat nebudu, jen ti chci říct, že nevíš proč věřící odmítají IVF, možná kdyby sis o tom něco zjistila, tak bys to pochopila..je to každého věc, jestli bude mít děti nebo ne..do nikoho nevidíš, takže ty tvoje soudy jsou trošku mimo mísu
albao píše:
jizvikova pardooon, po česky játraHormóny zaťažujú játra, preto sa aj pri HAK robia (či robili) testy z krvi na játra. Viem, že toto pretažovanie organizmu umelými hormónami týmto bio-osobám vadí. Ja osobne by som aj z mosta skočila, keby mi sľúbili, že si dole ulovím bábo
![]()
![]()
Ale keď sa to tak vezme, take IUI bez stimulácie by možno pomohlo, ak je problém v imunite proti spermiám a to by ani bio-osoby nemali mať nič proti
se neomlouvej, ja si jen nebyla jista, ktery organ to je
dekuju za preklad